Hristofyas'tan Ab'ye: Sadaka Değil Borç İstiyoruz

Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, Avrupa Konseyi’nde yaptığı veda konuşmasında, Avrupa Birliği (AB)'ne yüklendi.

Hristofyas, “Sadaka istemiyoruz. Kredi istiyoruz” diyerek AB’ye ağır eleştirilerde bulundu. Rum Politis gazetesi, Güney Kıbrıs’ın ve ekonomisinin tamamen Euro Bölgesi ortaklarına bağlı olduğu bir zamanda Hristofyas’ın Avrupa Konseyi toplantısında yaptığı veda konuşmasında, memorandum konusunda AB’ye karşı sert üslup kullanmasının sansasyon yarattığını yazdı.Gazete, Hristofyas’ın bu konuşmasının, Güney Kıbrıs’ın Euro Bölgesi’nde ne kadar yalnız kaldığının ve ne ağır baskılar gördüğünün göstergesi olarak yorumlandığına dikkat çekti.Habere göre Hristofyas muhataplarına, “Kıbrıs da diğer ülkeler gibi, Destek Mekanizması’na başvurmak zorunda kaldı. Biz destek mekanizmasını birliğin, ciddi ekonomik sorun yaşayan üye ülkelerle dayanışma mekanizması olarak görüyoruz. Kıbrıs sadaka istemiyor. Yükümlülüklerimizi tam olarak yerine getirerek geri ödemesini yapacağımız kredi istiyoruz” sözleriyle çıkıştı. Yaşanan tüm bu olumsuzluklar karşısında şaşırdıklarını dile getiren Hristofyas, "Anlayış ve dayanışma yerine şeytanlık, gerçeklerin çarpıtılması, Ada’daki Rus mevduatları alet edilerek sözde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kötü reklam edilmesi ile karşılaşıyoruz. Bu mevduatlar uzman uluslararası kuruluşlar tarafından denetlense, meşru oldukları ortaya çıkacak."dedi.

Bu olumsuzlukların sadece Kıbrıs'a değil AB'ye de zarar verdiğine vurgu yapan Rum lider, "Kabul etmem gerekir ki Kıbrıs halkının ve bütün siyasi güçlerin genel algısı, ülkemizin mağdur edildiği şeklindedir. Samimiyetle söylüyorum, bu durum beni üzüyor ve kederle gidiyorum. Kıbrıs memorandumu, daha imza atmadan uyguluyor ve Kıbrıs halkı büyük fedakarlığa tabidir." şeklinde konuştu.