Faturası 150 Lirayı Aşan Tüketici Elektriği Yüzde 15 İndirimli Alacak

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 4628 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’na dayanarak serbest tüketici limitini 5 kat indirdi.

Faturası 150 Lirayı Aşan Tüketici Elektriği Yüzde 15 İndirimli Alacak
Karar ile faturaları 150 lirayı aşan tüketiciler, elektriği yüzde 15 iskonto ile alacak.

EPDK, serbest tüketici limitini 25.000 kilowatt saatten 5.000 kilowatt saate çekerek sanayi kurumları ve ticaretHanelerin yanında konutların da elektrikten daha uygun fiyatlarla yararlanmasının önününü açtı. Elektrik Piyasası Kanunu’nun gereği olarak alınan karara göre faturaları 150 lirayı geçen tüketiciler, tedarikçi yenelime kaydı ile kaynağı makul bedeller öneren perakende şirketlerinden yüzde 15 indirimli temin edebilecek.2015’te serbest tüketici limitinin tamamen kaldırılacağına işaret eden ACTECON Rekabet ve Regülâsyon Danışmanlık’ın ortağı Şahin Ardıyok, “12 senedir tek sanayi kurumları ve ticaretHaneler elektriği indirimli kullanırken, uygulama 70 milyon tüketiciyi birinci derecede ilgilendirir hale geldi. Tüketiciler mevcut tedarikçiden alacakları ‘borcu yok’ belgesi ile fiyatını uygun bulduğu yeni bir tedarikçi belirleyip, hemen uygulamadan yararlanabilir ve kaynağı uygun bedellerle alabilirler. Tüketici ile tedarikçi arasında örnek protokollerin olmaması ise bir sorun olabilir. Burada gerek haksız rekabeti gerekse tüketicilerin kafasının karışmasını önlemek için EPDK’nın tüketicileri ne olduğunu anlamadıkları protokollerden koruyucu önlemler alması gerekebilir.” ifadelerini kullandı.

27 BİN KURUM YARARLANDI

Uygulamadan 27 binden fazla sanayi kurumu ve ticarethanenin yararlandığından söz eden Şahin Ardıyok, “Amaç üretimi ve perakende satışı rekabete açmak.” dedi.

Elektrik Piyasası Kanunu ile bu reformun başladığını aktaran Ardıyok, şunları kaydetti:“2001’de mevzuata giren serbest tüketici uygulamasının ardından kademeli olarak evvela sanayiciler ve ticaretHaneler kendi elektriğini temen eden kurumu seçme hakkını elde etti. Şu an limitin konutları da kapsayacak şekilde indirilmesi ile uygulama 70 milyona açıldı. Buna gore daha evvel 5.000 kilowatt saati aşkın elektrik tüketen yani elektrik faturası 150 TL’yi aşan tüketiciler, artık elektriği kendi bölgesinde bulunan dağıtım şirketinin bünyesinde olan perakende satış şirketinden almak durumunda değil. Bunun için yapılması gereken de çok basit. Mevcut tedarikçiden ‘borcu yoktur’ yazısı alıp, onunla birlikte bulduğu yeni perakende satış şirketine başvuru yapacak. Ve o güne kadar aldığı hizmeti perakende satış şirketleri arasında vukubulacak rekabet sayesinde daha ucuz almış olacak.”

KONUTLARIN SENELİK TÜKETİMİ 3.000 KİLOWATT SAAT

Türkiye’de konutların yüzde 70’inde senelik elektrik tüketiminin ortalama 3.000 kilowatt saat olduğunu dile getiren Ardıyok, şöyle devam etti:“Yeni uygulamadan ilk etapta Hanelerin yüzde 30’u yararlanabilecek. 2014’te bu oran yüzde 70’lere yaklaşırken, 2015’te limitin tamamen kaldırılması ile birlikte konutların tamamı rekabetçi fiyatlarla elektriği makul fiyatlardan kullanabilecek.Tabii uygulama rekabet sorunlarına da neden olacaktır. Dağıtım şirketlerinin ayrımcı uygulamalar yapması sektöre girecek yeni perakende satış şirketlerinin faaliyetlerini güçleştirecektir. Onun için EPDK’nın regülâsyonlarının ve denetimi önemli. Uygulama en çok da Haneler için de rekabet etmek durumunda kalacakları için, dağıtım şirketlerini ilgilendiriyor. Sadece dağıtım bedeli ile işi döndürmek tabii ki dilemeyecekler. Perakende satış da yapmak durumundalar ve eğer rehavete kapılırlarsa müşterilerinin büyük çoğunluğun rakiplerine kaptırabilirler.“Piyasada aralarında EnerjiSA, Zorlu Enerji ve Aksa Enerji gibi büyük grupların yanı sıra 100’ü aşkın enerji şirketi bulunduğunu vurgulayan ACTECON Kıdemli Danışmanı Feridun İzgi ise perakende satış şirketlerinin müşteri çekmek için muhtelif kampanyalar hayata geçirebileceğini duyurdu. Feridun İzgi, “Tıpkı mobil operatörlerin cep telefonu kampanyası ile müşteri çekmesi gibi, enerji şirketlerinin bir bölümü de 24 ay hizmet taahhüdü veren müşterilerine bedava dayanıklı tüketim ürünleri verebilecek veya doğalgaz, internet, telefon gibi hizmetlerde indirim yapabilecekler.” dedi.

Seneler itibari ile serbest tüketici limitleri şöyle:Sene Kilowatt Saat
2003 9 Milyon
2005 7,7 Milyon
2006 6 Milyon
2007 3 Milyon
2008 1,2 milyon
2009 480 bin
2010 100 bin
2011 30 bin
2012 25 bin
2013 5 bin Türkiye’de Elektrik TüketimiTüketim Yüzde
Sanayi 48
Konut 24
Ticarethane 14
Diğer 14