Güllüoğlu: Her Yıl 100 Bin İnsan İnsan Sigaradan Ölüyor

Mardin Yeşilay Derneği Başkanı Lütfü Güllüoğlu, sigaranın sadece sağlığa zararlı bir alışkanlık olmadığını, sigara kullanımının birey ve ülke bütçesine büyük zarar verdiğini belirtti.

Güllüoğlu, sadece Türkiye’de her yıl sigaraya bağlı ölümlerden 100 bin kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Mardin Yeşilay Derneği Başkanı Lütfü Güllüoğlu, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, insanı köleleştiren her türlü bağımlılığa karşı mücadeleyi sürdürürken, sigara katiline karşı da her yerde ve her an halkın yanında olmaya devam edeceklerini belirtti.

Güllüoğlu, ”Yaşam hakkının kutsallığını savunduğumuz gibi hem bu zararlı bağımlılıktan halkımızın kurtulması, sağlıklı ve özgür bir hayata kavuşması için hem de gelecek nesillere iyi bir örnek olabilmek, temiz ve sağlıklı bir gelecek bırakabilmek için mücadelemize devam edeceğiz. İnsanlar için her yeni gün yeni bir hayat, yeni bir umut getirir. 'Dünya Sigarayı Bırakma Günü' de bütün insanlık için yepyeni ve sağlıklı bir hayata yeniden başlamanın ümidi olabilir.” dedi.

Her yıl milyonlarca insanın ölümüyle sonuçlanan hastalıkların sebebi, insanı kendisine köle eden sigara bağımlılığını, hala büyük bir tehlike olarak gördüklerini ifade eden Güllüoğlu, şöyle devam etti: ”Böylesi büyük bir tehlikeye karşı başta cemiyetimiz olmak üzere, dünya çapında pek çok sivil toplum örgütü ve kuruluş, çalışmalarına ara vermeden devam etmektedir. Ancak bu büyük mücadelede başarının sağlanması için en büyük gayret yine bireylere düşmektedir. Dünya Sigarayı Bırakma Günü, yeni başlangıçların habercisi olmalıdır. Yeniden yepyeni ve sağlıklı bir vücuda kavuşmak, bedenlerin, zihinlerin ve bütçelerin de düşmanı olan bu bağımlılıktan kurtulmak için bugün milat olabilir. Sadece Türkiye’de her yıl sigaraya bağlı ölümlerden 100 bin kişi hayatını kaybetmektedir. Her insan hayatı tek başına kutsaldır ve önemlidir. Böylesine önemli olan yaşama hakkının içinde onlarca zehri barındıran sigarayla ve bizzat insanların kendi istekleriyle sonlandırılması kabul edilemez. Vücut bütünlüğüne ve sağlığına zarar vermek, yaşam hakkını ihlal etmek bütün dünyada suç iken, insanın kendine zarar vermesi hiçbir şekilde mantıklı bir gerekçe barındırmamaktadır.”