Kütahya Belediyesi'nden ''Yol Harcamalarına Katılım Payı'' Almama Kararı

Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça, 6 Aralık 2012 tarihinden sonrası için halk arasında ''asfalt parası'' diye bilinen ''yol harcamalarına katılım payı'' bedelinin vatandaşlardan alınmayacağını bildirdi.

İça, makamında düzenlediği basın toplantısında, 1 Şubat'ta düzenlenen Belediye Meclisi toplantısında, Büyükşehir Belediyesi Yasası ile ortaya çıkan ve vatandaşları doğrudan ilgilendiren bir değişikliği tartıştıklarını söyledi.

Daha önce ''yol harcamalarına katılım payı'' adı altında vatandaşlardan tahsilat yapıldığını anımsatan İça, yasal hüküm doğrultusunda bunu almama, eksiltme veya Meclis'te tartışarak belli oranlarda birtakım istisnalar tanıma imkanları bulunmadığını anlattı.

Bu hükmün, Sayıştay'ın denetlemelerinde belediye başkanlarının doğrudan doğruya sorumlu olduğu ve kamu zararı dahil birtakım soruşturmalara yol açabilen bir içeriğe sahip olduğu bilgisini veren İça, şöyle konuştu:

''Halkımızın bu yönde şikayetleri vardı. Bu, bizi de rahatsız eden bir boyuttaydı. Görevde 10'uncu yılımızdayız. Bu yıl vatandaşlarımızın haklı olarak ama yasadan doğan birtakım sınırlamalar nedeniyle belediyelerin yapamadığı istekleri oluyordu. Bir apartmanda alt komşu ile üst komşu arasında emlak bildirimlerinden dolayı farklı miktarda yollara katılım payı alınıyordu. Oysa önünden geçen yol aynı yoldur. Aynı masraflar yapılıyordu. Yasada, 'Her hemşehrimizin bir beyan değeri var' diyordu. Bu beyan değeri üzerinden yasada belirlenen formüle göre uyguladığımız için bunu değiştiremiyorduk. Bu, kanunun uygulanmasından doğan bir haksızlıktı. Büyükşehir Belediye Yasası yürürlüğe girdi. Biz de bu konuyu Meclisimize götürdük. Bu inisiyatifi Belediye Meclisimizde tartıştık. Gerçekten halkımızın yararına olduğuna inandığımız bir karar aldık. Yasanın çıktığı 6 Aralık 2012 tarihine kadar yol harcamalarına katılım payını almak zorundayız. O tarihten sonra Meclis iradesine bırakıldığı için 'Kanunun belirlemiş olduğu, yapılacak her türlü yol harcamaları katılım paylarını almayalım' dedik. Bundan çok mutluyum.''

İça, bunu telafi etmek için daha fazla çalışıp masrafları kısarak, hizmetlerde aksamaya yol açmayacaklarını sözlerine ekledi.

Muhabir: Hadi Şengül

Yayıncı: Sedat Gök
Kaynak: AA