Başbakan Erdoğan Türk-macar İş Forumu'nda Konuştu
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Macar işadamlarına hitap ettiği konuşmasında, Türkiye ihracatçısına ve Türk ürünlerine şahsen kefil olduğunu söyledi.
Macaristan ziyareti çerçevesinde başkent Budapeşte'de düzenlenen Türk-Macar İş Forumu toplantısında bir konuşma yapan Erdoğan, "Bugün Türkiye dünyanın 237 farklı noktasına 20 binden fazla çeşit mal satabilen bir seviyeye ulaştı. Türkiye, pek çok sektörde Avrupa'nın kaliteli ürün ihtiyacını cevap veren bir üretim üssü ve vazgeçilmez bir ticaret ortağı haline geldi. Sizlere burada Türkiye ihracatçısına ve Türk ürünlerine şahsen kefil olduğumu belirtmek isterim" ifadelerini kullandı.
Erdoğan, "Sizler de ülkemize gerçekleştireceğiniz ziyaretler vesilesiyle kaliteli Türk ürünlerini keşfederek, işadamlarımızla yakın ilişkiler kurarak ve üretim tesislerini geçerek bana hak vereceksiniz" dedi.
"AVRUPA'DAKİ TÜRK İŞLETME SAYISI 140 BİNE ULAŞTI" "Macar iş adamlarını, Türk ihraç ürünlerinin kalitesi ve fiyat avantajlarından faydalanmaya ve Türkiye'nin üretim kapasitesini keşfetmeye ve yerinde görmeye" davet eden Başbakan Erdoğan, "İnşallah en yakın zamanda, Sayın mevkidaşımın, arkadaşımın Türkiye'ye yapacağı ziyarette de Macar işadamları ile bu tablonun aynısını ülkemizde yaparız ve orada da bu tür tesisleri yerinde görme fırsatını yakından bulursunuz" diye konuştu.
Erdoğan, " Açıkçası Türkiye'nin işadamları ihracat ürünleri ile olduğu kadar Avrupa'da gerçekleştirdikleri yatırımlarla da farklılıklarını ortaya koydular. Avrupa'daki Türk işadamlarının sahip olduğu işletme sayısı 140 bine ulaştı. Bu işletmeler yaklaşık 640 bin kişiye istihdam sağlıyor. Yıllık ciroları da 50 milyar avroyu aşmış durumda" dedi.
"TÜRK VE MACAR İŞADAMLARININ KURACAKLARI ORTAKLIKLAR EKONOMİK ZAFERLERE ZEMİN HAZIRLAYACAK" 2013 itibariyle Macaristan'da faaliyet gösteren Türk firmalarının toplam yatırım tutarının 75 milyon dolara ulaştığını kaydeden Erdoğan, "Buna karşılık ülkemizde Macar sermayesine sahip sadece 45 adet şirket faaliyet gösteriyor. Bunların toplam yatırım miktarı ise 20 milyon dolar. Bunlar gerçekten düşük rakamlar. Bizim bu rakamları katlayarak artırmamız gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.
Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti: "Yurtdışı müteahhitlik sektörümüz son 30 yılda, 96 ülkede, tam 247 milyar dolar değerinde, toplam 6 bin 969 proje üstlendi. Bu rakam çok önemli. Müteahhitlerimiz havalimanı, metro, endüstriyel tesisler, doğal gaz, petrol rafineleri, stadyumlar, otoyol, enerji santralleri gibi büyük ölçekli ve katma değeri yüksek projelerde düya çapında başarı sergiliyorlar. BDT, Ortadoğu ve Afrika pazarlarındaki tecrübeleriyle dünyanın bu alandaki en önemli aktörlerinden biri haline geldiler. Bu çerçevede sizlere teklifim, tecrübe ve güçlerimizi birleştirerek, sadece Macaristan ve Türkiye'de üçüncü ülkelerde de projeleri hayata geçirebiliriz.
Bugün müteahhitlik başta olmak üzere tüm alanlarda Macar firmalarının Türkiye'ye atacakları her adım, ve kurulacak her bir işbirliği iki ülke firmalarının kazanacakları ekonomik zaferlere zemin hazırlayacaktır." "MACARİSTAN, KÜRESEL KRİZ ORTAMINDA ÖZELLİKLE İHRACAT ALANINDA TÜRKİYE'NİN TECRÜBELERİNDEN FAYDALANMALI" Macaristan'ın dış ticaretinin yaklaşık yüzde 70'lik kısmını AB ülkeleriyle gerçekleştirdiğini hatırlatan Başbakan Erdoğan, son küresel krizle ortaya çıkan dış ticaret daralmasının, Macaristan'ın Avrupa'ya olan ihracatını da olumsuz yönde etkilediğini belirtti.
Erdğoan, "Bu noktada Macaristan'ın Türkiye'nin deneyiminden faydalanmasını, özellikle bu alandaki işbirliğini geliştirmesini samimiyetle tavsiye ederim" dedi.
Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Nedir o? Bizim de AB ile olan ihracat dengelerimiz ciddi manada bozuldu. Yüzde 55 oranlarından yüzde 30'lara kadar düşmüş vaziyetteyiz. Ama biz burada bir daralma yaşanırken orada kalmadık, Afrika'ya, Latina Amerika'ya, Asya'ya açıldık. Afrika'ya olan ihracatımız 10 yıl önce 3 milyar dolarken şimdi 20 milyar dolara ulaştı. Tabi bu durarak olmuyor. Koşturacaksınız, pazarları arayacaksınız, pazarları oluşturacaksınız. Biz 2002'de hükümeti devraldığımızda 36 milyar dolarken şimdi 2012 sonu itibariyle 152,5 milyar dolara yükseldi.
Küresel finans krizine rağmen ihracatımız rekor seviyelerde artmaya devam ediyor. Tıpkı Macaristan gibi ihracat pazarımız ağırlıklı olarak Avrupa'dan oluşmakla birlikte, yeni pazar arayışlarıyla ürün çeşitliliği ile Avrupa'daki daralmadan hiç etkilenmedik, tersine kriz sürecinde ihracatımızı artırdık." "SAYIN BAŞBAKAN'A ONU DEDİM KAFANIZA TAKMAYIN, BİZİ DE ÇOK ELEŞTİRDİLER" Macaristan Başbakanı Viktor Urban'dan, Macaristan'ın yeni dış ve ticaret politikaları kapsamında doğuya açılım stratejisi hakkında bilgi aldığını söyeyen Erdoğan, "Bugün Sayın Başbakan'dan onu dinledim, sağda solda eleştirebilirler, Sayın Başbakan'a onu dedim, hiç kafanıza takmayın, bizi de çok eleştirdiler. 'Araplar'la ne işiniz var' dediler, 'Körfez'le ne işiniz var' dediler. Bize bunu diyenler, Araplar'a her türlü yatırımı yaptılar, her türlü mallarını ihraç ettiler. Oraların alt yapısıyla, üst yapısıyla onlar ilgilendiler. Bize bunu tavsiye edenlerin orada ne işi vardı? Fransa'da orada, İngiltere'de orada, Amerika'da orada, hepsi orada. E biz oraya gidince neden rahatsız oluyorsunuz. Haa pastaya ortak çıktığından rahatsız oluyorlar. Sıkıntı orada. Sıkıntı orada" ifadelerini kullandı.
Erdoğan, "Ben Sayın Başbakan'ın Doğu'ya açılım stratejisine önem verdiğini biliyorum. Bu çerçevede üçüncü ülkelerde işbirliği imkanlarının araştırılmasının Macaristan açısından da faydalı olacağı kanaatindeyim. Biz bunun faydasını gördük" şeklinde konuştu.
"BUGÜN ÇOK MUTLUYUM" Başbakan Erdoğan, Bugün gerçekten çok çok mutluyum. Özellikle şu anda karşımdaki bu topluluk içerisinde 114 Macar işadamı var ve bunun yanında 34 Macaristan'daki Türk işadamları var. Ayrıca heyetimizde bizimle birlikte gelen 125 Türk işadamı var. Bu birşeyi gösteriyor, biz geleceğe yönelik, beraber, müşterek birçok adımları atabiliriz, buna hazırız." dedi.
"2015 İÇİN TİCARET HACMİ HEDEFİMİZ 5 MİLYAR DOLAR" 2012 yılında Türkiye'nin Macaristan'a ihracatının 500 milyon dolar, Macaristan'dan ithalatın ise 1.5 milyar dolar civarında olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, "Macaristan pazarında Türkiye'nin payı yıllardan beri yüzde 1'in altında seyrediyor. Ekonomi Bakanlığımızın yaptığı bir analize göre ihracatcılarımız Macaristan'a mevcut potansiyelimizin sadece yüzde 25 oranında ihracat yapıyorlar. Bir kere hep birlikte bu kalıbı kırmak, potansiyelimizi açığa çıkarmak zorundayız. Eğer azmedersek, inanın, bugün mutabık kaldık, anlaştık, 2015 yılı itibariyle ticaret hacmimizi 5 milyar dolara yükseltebiliriz" diye konuştu.
Erdoğan, İki ülke arasında özelikle otomotiv, bilgi teknolojileri, haberleşme, turizm, enerji, müteahhitlik gibi alanlarda önemli işbirliği potansiyeli var. Bu işbirliğini üçüncü ülkelerde de yapmamız mümkün. Ayrıca enerji sektöründe gerek yenilenebilir enerji, gerek nükleer enerji alanlarında bilgi ve tecrübe paylaşımı da faydalı olacaktır" dedi.
Başbakan ayrıca, "Macaristan'ın sahip olduğu lojistik avantajların Türk ihraç ürünlerinin Avrupa'ya ulaştırılmasında önemli bir potansiyel taşıdığına inanmaktayız. Bugün Macaristan'a depolanacak Türk menşeili ürünler 24 saatten kısa bir sürede Avrupa'nın her köşesine dağıtabilir. Önümüzdeki dönemde Macaristan'ın sahip olduğu bu eşsiz lojistik avantajlar hakkında Türk firmalarını bilgilendirici çalışmalar yapmalıyız. Firmalarımız arasında bu kapsamdaki işbirliğini artırmamız her iki ülkenin de yararına olacaktır" yorumunda bulundu. "TÜRKLER VE MACARLAR, HUNLAR ÜZERİNDEN AKRABA" İş forumu öncesinde Başbakan Orban'ın kendisine hediye ettiği tarihi kitaba değinen Erdoğan, "Gerçekten Sayın Orban beni tarihe götürdü, tarihe taşıdı. Ve ortaya koyduğu nezaket dolu ifadeler sebebiyle ben bunun karşılığında ne tür ifadeler kullanacağımı seçmekte zorlanıyorum. Fakat bu tabi geleceğe nasıl baktığımızın, nasıl bakacağımızın da en güzel ifadesi. Dayanışma içerisinde inanıyorum ki, bizler geleceği ve paylaşımın egemen olduğu bir dünyayı beraber, dayanışma içinde paylaşacağız. Artık ülkelerin tek başına yapacakları yok, birlikte yapacakları çok şey var. Türkiye ile Macaristan, geçmişinden bu yana, şöyle eğer tarih sayfalarını karıştırırsak ki, bana hediye ettikleri eseri henüz incelemedim ama tarih kokan o eserde birçok şeylerin saklı olduğunu anladım. Türkiye olarak biz Macaristan'ı yakın bir dostumuz olarak gördük" dedi.
Erdoğan konuşmasının devamında şunları söyledi: "Öyle tanıdık. Ortak tarihimiz son yüzyıllardan ibaret değil. Bilim adamlarının dil üzerindeki çalışmaları, Türkler ile Macarlar arasındaki akrabalığı Hunlar üzerinden gelen aile birliğini net olarak ortaya koyuyor.
Bu coğrafyanın tüm halkları gibi Macar dostlarımızla da tam bir gönül ve kalp birliği içerisindeyiz. Tabi tarihteki ortaklığımızı artık daha sıkı bir işbirliği ile geleceğe taşımamız gerekiyor.
2005 yılında Macaristan'a yaptığımız ziyaretle işbirliğimizi biraz olsun güçlendirmiştik. Bu ziyaretin yeni bir atılım başlatmasını, işbirliğini daha yukarılara çekmesini yürekten temenni ediyorum. "
Kaynak: İHA
Erdoğan, "Sizler de ülkemize gerçekleştireceğiniz ziyaretler vesilesiyle kaliteli Türk ürünlerini keşfederek, işadamlarımızla yakın ilişkiler kurarak ve üretim tesislerini geçerek bana hak vereceksiniz" dedi.
"AVRUPA'DAKİ TÜRK İŞLETME SAYISI 140 BİNE ULAŞTI" "Macar iş adamlarını, Türk ihraç ürünlerinin kalitesi ve fiyat avantajlarından faydalanmaya ve Türkiye'nin üretim kapasitesini keşfetmeye ve yerinde görmeye" davet eden Başbakan Erdoğan, "İnşallah en yakın zamanda, Sayın mevkidaşımın, arkadaşımın Türkiye'ye yapacağı ziyarette de Macar işadamları ile bu tablonun aynısını ülkemizde yaparız ve orada da bu tür tesisleri yerinde görme fırsatını yakından bulursunuz" diye konuştu.
Erdoğan, " Açıkçası Türkiye'nin işadamları ihracat ürünleri ile olduğu kadar Avrupa'da gerçekleştirdikleri yatırımlarla da farklılıklarını ortaya koydular. Avrupa'daki Türk işadamlarının sahip olduğu işletme sayısı 140 bine ulaştı. Bu işletmeler yaklaşık 640 bin kişiye istihdam sağlıyor. Yıllık ciroları da 50 milyar avroyu aşmış durumda" dedi.
"TÜRK VE MACAR İŞADAMLARININ KURACAKLARI ORTAKLIKLAR EKONOMİK ZAFERLERE ZEMİN HAZIRLAYACAK" 2013 itibariyle Macaristan'da faaliyet gösteren Türk firmalarının toplam yatırım tutarının 75 milyon dolara ulaştığını kaydeden Erdoğan, "Buna karşılık ülkemizde Macar sermayesine sahip sadece 45 adet şirket faaliyet gösteriyor. Bunların toplam yatırım miktarı ise 20 milyon dolar. Bunlar gerçekten düşük rakamlar. Bizim bu rakamları katlayarak artırmamız gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.
Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti: "Yurtdışı müteahhitlik sektörümüz son 30 yılda, 96 ülkede, tam 247 milyar dolar değerinde, toplam 6 bin 969 proje üstlendi. Bu rakam çok önemli. Müteahhitlerimiz havalimanı, metro, endüstriyel tesisler, doğal gaz, petrol rafineleri, stadyumlar, otoyol, enerji santralleri gibi büyük ölçekli ve katma değeri yüksek projelerde düya çapında başarı sergiliyorlar. BDT, Ortadoğu ve Afrika pazarlarındaki tecrübeleriyle dünyanın bu alandaki en önemli aktörlerinden biri haline geldiler. Bu çerçevede sizlere teklifim, tecrübe ve güçlerimizi birleştirerek, sadece Macaristan ve Türkiye'de üçüncü ülkelerde de projeleri hayata geçirebiliriz.
Bugün müteahhitlik başta olmak üzere tüm alanlarda Macar firmalarının Türkiye'ye atacakları her adım, ve kurulacak her bir işbirliği iki ülke firmalarının kazanacakları ekonomik zaferlere zemin hazırlayacaktır." "MACARİSTAN, KÜRESEL KRİZ ORTAMINDA ÖZELLİKLE İHRACAT ALANINDA TÜRKİYE'NİN TECRÜBELERİNDEN FAYDALANMALI" Macaristan'ın dış ticaretinin yaklaşık yüzde 70'lik kısmını AB ülkeleriyle gerçekleştirdiğini hatırlatan Başbakan Erdoğan, son küresel krizle ortaya çıkan dış ticaret daralmasının, Macaristan'ın Avrupa'ya olan ihracatını da olumsuz yönde etkilediğini belirtti.
Erdğoan, "Bu noktada Macaristan'ın Türkiye'nin deneyiminden faydalanmasını, özellikle bu alandaki işbirliğini geliştirmesini samimiyetle tavsiye ederim" dedi.
Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Nedir o? Bizim de AB ile olan ihracat dengelerimiz ciddi manada bozuldu. Yüzde 55 oranlarından yüzde 30'lara kadar düşmüş vaziyetteyiz. Ama biz burada bir daralma yaşanırken orada kalmadık, Afrika'ya, Latina Amerika'ya, Asya'ya açıldık. Afrika'ya olan ihracatımız 10 yıl önce 3 milyar dolarken şimdi 20 milyar dolara ulaştı. Tabi bu durarak olmuyor. Koşturacaksınız, pazarları arayacaksınız, pazarları oluşturacaksınız. Biz 2002'de hükümeti devraldığımızda 36 milyar dolarken şimdi 2012 sonu itibariyle 152,5 milyar dolara yükseldi.
Küresel finans krizine rağmen ihracatımız rekor seviyelerde artmaya devam ediyor. Tıpkı Macaristan gibi ihracat pazarımız ağırlıklı olarak Avrupa'dan oluşmakla birlikte, yeni pazar arayışlarıyla ürün çeşitliliği ile Avrupa'daki daralmadan hiç etkilenmedik, tersine kriz sürecinde ihracatımızı artırdık." "SAYIN BAŞBAKAN'A ONU DEDİM KAFANIZA TAKMAYIN, BİZİ DE ÇOK ELEŞTİRDİLER" Macaristan Başbakanı Viktor Urban'dan, Macaristan'ın yeni dış ve ticaret politikaları kapsamında doğuya açılım stratejisi hakkında bilgi aldığını söyeyen Erdoğan, "Bugün Sayın Başbakan'dan onu dinledim, sağda solda eleştirebilirler, Sayın Başbakan'a onu dedim, hiç kafanıza takmayın, bizi de çok eleştirdiler. 'Araplar'la ne işiniz var' dediler, 'Körfez'le ne işiniz var' dediler. Bize bunu diyenler, Araplar'a her türlü yatırımı yaptılar, her türlü mallarını ihraç ettiler. Oraların alt yapısıyla, üst yapısıyla onlar ilgilendiler. Bize bunu tavsiye edenlerin orada ne işi vardı? Fransa'da orada, İngiltere'de orada, Amerika'da orada, hepsi orada. E biz oraya gidince neden rahatsız oluyorsunuz. Haa pastaya ortak çıktığından rahatsız oluyorlar. Sıkıntı orada. Sıkıntı orada" ifadelerini kullandı.
Erdoğan, "Ben Sayın Başbakan'ın Doğu'ya açılım stratejisine önem verdiğini biliyorum. Bu çerçevede üçüncü ülkelerde işbirliği imkanlarının araştırılmasının Macaristan açısından da faydalı olacağı kanaatindeyim. Biz bunun faydasını gördük" şeklinde konuştu.
"BUGÜN ÇOK MUTLUYUM" Başbakan Erdoğan, Bugün gerçekten çok çok mutluyum. Özellikle şu anda karşımdaki bu topluluk içerisinde 114 Macar işadamı var ve bunun yanında 34 Macaristan'daki Türk işadamları var. Ayrıca heyetimizde bizimle birlikte gelen 125 Türk işadamı var. Bu birşeyi gösteriyor, biz geleceğe yönelik, beraber, müşterek birçok adımları atabiliriz, buna hazırız." dedi.
"2015 İÇİN TİCARET HACMİ HEDEFİMİZ 5 MİLYAR DOLAR" 2012 yılında Türkiye'nin Macaristan'a ihracatının 500 milyon dolar, Macaristan'dan ithalatın ise 1.5 milyar dolar civarında olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, "Macaristan pazarında Türkiye'nin payı yıllardan beri yüzde 1'in altında seyrediyor. Ekonomi Bakanlığımızın yaptığı bir analize göre ihracatcılarımız Macaristan'a mevcut potansiyelimizin sadece yüzde 25 oranında ihracat yapıyorlar. Bir kere hep birlikte bu kalıbı kırmak, potansiyelimizi açığa çıkarmak zorundayız. Eğer azmedersek, inanın, bugün mutabık kaldık, anlaştık, 2015 yılı itibariyle ticaret hacmimizi 5 milyar dolara yükseltebiliriz" diye konuştu.
Erdoğan, İki ülke arasında özelikle otomotiv, bilgi teknolojileri, haberleşme, turizm, enerji, müteahhitlik gibi alanlarda önemli işbirliği potansiyeli var. Bu işbirliğini üçüncü ülkelerde de yapmamız mümkün. Ayrıca enerji sektöründe gerek yenilenebilir enerji, gerek nükleer enerji alanlarında bilgi ve tecrübe paylaşımı da faydalı olacaktır" dedi.
Başbakan ayrıca, "Macaristan'ın sahip olduğu lojistik avantajların Türk ihraç ürünlerinin Avrupa'ya ulaştırılmasında önemli bir potansiyel taşıdığına inanmaktayız. Bugün Macaristan'a depolanacak Türk menşeili ürünler 24 saatten kısa bir sürede Avrupa'nın her köşesine dağıtabilir. Önümüzdeki dönemde Macaristan'ın sahip olduğu bu eşsiz lojistik avantajlar hakkında Türk firmalarını bilgilendirici çalışmalar yapmalıyız. Firmalarımız arasında bu kapsamdaki işbirliğini artırmamız her iki ülkenin de yararına olacaktır" yorumunda bulundu. "TÜRKLER VE MACARLAR, HUNLAR ÜZERİNDEN AKRABA" İş forumu öncesinde Başbakan Orban'ın kendisine hediye ettiği tarihi kitaba değinen Erdoğan, "Gerçekten Sayın Orban beni tarihe götürdü, tarihe taşıdı. Ve ortaya koyduğu nezaket dolu ifadeler sebebiyle ben bunun karşılığında ne tür ifadeler kullanacağımı seçmekte zorlanıyorum. Fakat bu tabi geleceğe nasıl baktığımızın, nasıl bakacağımızın da en güzel ifadesi. Dayanışma içerisinde inanıyorum ki, bizler geleceği ve paylaşımın egemen olduğu bir dünyayı beraber, dayanışma içinde paylaşacağız. Artık ülkelerin tek başına yapacakları yok, birlikte yapacakları çok şey var. Türkiye ile Macaristan, geçmişinden bu yana, şöyle eğer tarih sayfalarını karıştırırsak ki, bana hediye ettikleri eseri henüz incelemedim ama tarih kokan o eserde birçok şeylerin saklı olduğunu anladım. Türkiye olarak biz Macaristan'ı yakın bir dostumuz olarak gördük" dedi.
Erdoğan konuşmasının devamında şunları söyledi: "Öyle tanıdık. Ortak tarihimiz son yüzyıllardan ibaret değil. Bilim adamlarının dil üzerindeki çalışmaları, Türkler ile Macarlar arasındaki akrabalığı Hunlar üzerinden gelen aile birliğini net olarak ortaya koyuyor.
Bu coğrafyanın tüm halkları gibi Macar dostlarımızla da tam bir gönül ve kalp birliği içerisindeyiz. Tabi tarihteki ortaklığımızı artık daha sıkı bir işbirliği ile geleceğe taşımamız gerekiyor.
2005 yılında Macaristan'a yaptığımız ziyaretle işbirliğimizi biraz olsun güçlendirmiştik. Bu ziyaretin yeni bir atılım başlatmasını, işbirliğini daha yukarılara çekmesini yürekten temenni ediyorum. "