Ahmedinejad, Ezher Şeyhi Tayyib'le Görüştü

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Kahire'de el-Ezher Üniversitesi Şeyhi Ahmed et-Tayyib'le görüştü.

Görüşme sonrasında basına açıklamada bulunan Ahmedinejad, görüşmenin olumlu geçtiğini, Ezher şeyhiyle düşüncelerinin birbirine yakın olduğunu söyledi.

Ahmedinejad, ''Ezher Şeyhi'yle İslam dünyasındaki önemli konuları ele aldık. Dünyanın iyileştirilmesini de konuştuk ve düşüncelerimiz büyük ölçüde yakındı. İlmi ve kültürel araçları geliştirmek üzerine anlaştık'' dedi.

Mısır'da bulunacağı temaslarda özellikle bölgesel konuları ele alacağını söyleyen Ahmedinejad, ''Aziz kardeşlerimizle kalpten gelen, derin bir diyalog olacak'' dedi.

İran ve Mısır halklarının birlikteliğinin tüm bölge için önemli olduğunu vurgulayan Ahmedinejad, ''Mısır'ın tarihte ve günümüzde dünyadaki yeri belirgindir. Vefalı Mısır halkı İran halkının kalbindedir. Bu ziyaretin iki halk arasındaki yardımlaşmanın yeniden başlamasını sağlamasını diliyorum'' diye konuştu.

Ezher alimlerini İran'a davet ettiğini söyleyen Ahmedinejad, Mısır Cumhurbaşkanı Mursi ve Ezher Şeyhi Ahmed el-Tayyib'e davetleri için teşekkür etti.

Öte yandan Ezher'den yapılan açıklamada, Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib'in Ahmedinejad'tan, ''Kardeş ülke Suriye'de akıtılan kanın durdurulması ve bölgede güvenliğin sağlanmasını'' istediği belirtildi.

Tayyib'in Ahmedinejad'tan ayrıca ''Bahreyn'e kardeş Arap devleti olarak saygı göstermelerini ve körfez ülkelerinin iç işlerine karışmamalarını'' talep ettiği bildirildi.

Ezher Şeyhi, Ahmedinejad'tan İran'daki Ehl-i Sünnet'e bütün vatandaşlık haklarının verilmesini ve İran ve Mısır arasındaki anlayış yolunun açılması için Şii din otoritelerinin Peygamber'in ashabına sövülmesinin günah olduğuna yönelik fetva yayınlamasını, İslam ülkelerindeki Şii propagandanın sona erdirilmesini de talep ettiği açıklandı.

Yapılan açıklamada İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın taleplere nasıl tepki verdiği belirtilmedi.

İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesine katılmak üzere Kahire'ye gelen Ahmedinejad, İran devriminden sonra Mısır'ı ziyaret eden ilk İran cumhurbaşkanı oldu.

Bu arada görüşme sonrasında Hz. Hüseyin Camisine giden Ahmedinejad burada akşam ve yatsı namazlarını 'cem' ederek kıldı.

Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin'in başının olduğu düşünülen makamı ve mukaddes emanetler odasını ziyaret eden Ahmedinejad, namaz sonrasında Müslüman Kardeşler eski başkanı Muhammed Mehdi Akif'le bir müddet sohbet etti.

Kaynak: AA