Alman Sosyal Demokratlar, Sol Parti İle İşbirliğini Reddetti

Almanya'da Eylül ayında gerçekleşecek federal seçim öncesi Sol Parti muhtemel koalisyon ortaklarını aramaya başladı.

Partinin Eşbaşkanı Bernd Riexinger, sosyal demokratların (SPD) adayı Peer Steinbrück'ü başbakan olarak seçmelerinin mümkün olduğunu söyledi.

Riexinger, partisinin tercihini Steinbrück'ten yana kullanmasının SPD'nin program içeriğine bağlı olduğunu ifade ederek, “Biz her zaman, bir hükümeti bizim temel isteklerimizi uyguladığı takdirde destekleriz demişizdir. Bunlar ise asgari ücret, zenginler vergisi, emeklilik artışları, doğu emeklilik uygulaması ve savaş katılımlarının olmaması gibi istekler.” dedi.

Sol Partili lider, federal seçimlerden önce her türlü seçeneği açık tuttuklarını belirterek, seçimlerden sonra SPD, Yeşiller Partisi ve Sol Parti'den oluşan bir koalisyonun söz konusu olabileceğini kaydetti.

Riexinger gibi SPD'ye sıcak bakan Sol Parti Brandenbrug Meclis Grubu Başkanı Christian Görke ise, “SPD tarafı bize iyi, güvenilir teklif yaparsa, o vakit bir sosyal demokrat başbakan olabilir.” diye konuştu.

Berlinli Sol Parti Federal Milletvekili Stefan Liebich, bazı şartlar altında partisinin Steibrück'ü başbakan seçebileceğine dikkat çekerek, Avrupa'da sol ağırlıklı hükümetlerin yıllardır oluşmamasını özel bir durum olarak değerlendirdi. Liebich, bu durumun Almanya'da bir an evvel değişmesi gerektiğine vurgu yaptı.GABRİEL SOL PARTİ İLE KOALİSYONU REDDETTİSol Parti'nin SPD ile koalisyona sıcak bakmasına, SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel'den ret cevap geldi. Federal seçimlerden sonra Sol Parti'yle işbirliği yapmamakta kararlı olduklarını kaydeden Gabriel, “Sol Parti ile ne bir koalisyon ne de bir yakınlaşma gerçekleşecek.” ifadelerini kullandı. Gabriel ayrıca, SPD'nin Avrupa'nın en önemli ülkesi Almanya'yı güvenilir olmayan bir hükümete sürüklemeyeceğini sözlerine ekledi. Diğer yandan yapılan son anketlere göre Hıristiyan Demokrat Parti (CDU) ve Hür Demokratlar'dan (FDP) oluşan bir koalisyon ile SPD ve Yeşiller'den oluşan bir koalisyon salt çoğunluğu sağlayamıyor. Kamuoyu Yoklama Enstitüsü Emnid'e göre SPD, Yeşiller ve Sol Parti'den oluşacak muhtemel bir koalisyon ise şu anda yüzde 48'lik oy oranına sahip .