Yunus Emre Külliyesi İnşaatı İçin Protokol İmzalanıyor

Türk halk şairlerinin tartışmasız öncüsü olan ve Türkü’n İslam’a bakışını, Türk Dilinin tüm sadelik ve güzelliğini ortaya koyan, sevgiyi felfesefe haline getiren örnek bir insan olan Yunus Emre ve onun hocası Tabduk Emre tüm dünyaya mal olmuş büyük bir düşünür ve şairdir.

Yunus Emre Külliyesi İnşaatı İçin Protokol İmzalanıyor
1990 yılında Emre Köyü İhtiyar Heyeti tarafından yatırım yapılması amacıyla Özel bir vakfa devredilen, Emre Köyü 101 ada 2 parselde kayıtlı 4 bin 557 metrekare Yunus Emre Mezarı, Tabduk Emre Türbesi mahkeme kararı ile yeniden Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne iade edildi. Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından kiralama bedeli karşılığında Yunus Emre Külliyesi inşaatı ve restorasyon çalışmaları için protokol imzalanıyor.

Kula Belediye Başkanı Selim Aşkın, özel bir vakfa devredilen alanla ilgili süreci şu şekilde açıkladı: “Emre Köyü İhtiyar Heyeti tarafından alanda turizm yatırımı yapılması amacıyla 12.03.1990 tarih 14 karar sıralı olarak köy karar defterinde alınan karar doğrultusunda, Emre Köyü 101 ada 2 parselde kayıtlı 4 bin 557 metrekare Yunus Emre Mezarı, Tabduk Emre Türbesi Köy Tüzel Kişiliğine aitken, özel bir vakfa bağlanılmasına karar verilmiştir. Bunun Haricinde yine Emre Köyü 112 ada 56 parselde kayıtlı 6 bin 989 metrekare türbeye komşu olan çamlık alan da yine köy tüzel kişiliğine aitken, ihtiyar heyetinin aynı tarih ve karar numarası ile aynı özel vakfa bağışlanmak istenmiştir. Köy İhtiyar Heyeti, her yıl binlerce turistin Tabduk Emre ve Yunus Emre Türbesi’ni ziyaret etmiş olmasını satış gerekçesi olarak sunarak, Türbeyi yaşatmak ve tanıtmak için ek binalar, tesisler yaptırma gayesi ile özel vakfa satış adı altında bağış yapılmasına karar vermiştir. Köy İhtiyar Heyeti, daha sonra oybirliği ile muhtara satış yetkisi vermiş, ayrıca Tabduk Emre Türbesi, Yunus Emre Mezarı ve çevresinin (12 dönüm) vakfa devredilmesi hakkında köyde ikametgah eden 311 kişinden imza toplanmıştır." ANIT OLARAK TESCİL YAPILIYOR Vakfın daha sonra Emre Köyü 101 ada 2 parselde kayıtlı Tabduk Emre Türbesi ve Yunus Emre Mezarı’nın anıt olarak tescil edilebilmesi için Kültür Bakanlığı İzmir 2 Nolu Anıtlar Kurulu’na başvuruda bulunduğunu ifade eden Aşkın, Tabduk Emre Türbesi ve Yunus Emre Mezarı’nın 2863 sayılı Kültür Ve Tabiat Varlıklarının Koruma Kanunun 7. Maddesi'ni değiştiren 3386 sayılı kanunun 2. Maddesi uyarınca Anıt Eser olarak tescil edildiğini söyledi.

Başkanı Selim Aşkın, vakfın satın alma işleminin ardından tapuları satın alırken söz vermiş olduğu vaadlerin hiçbirini yerine getirmediği gibi, taşınmazın köy tüzel kişiliğine ait değil de vakfa ait olması sebebiyle ilçe halkı ve kurumlar tarafından alanda gerekli olan düzenleme çalışmalarının yapılamadığını, buna bağlı olarak da kültür hazinesinin yok olmasını engellemek ve alanın çevre düzenlemesini yapmak adına alanın geri iade edilmesi için mahkemeye başvurduklarını söyledi.

KÜLLİYE İNŞAATI İÇİN PROTOKOLLAR İMZALANIYOR Kula’nın birçok medeniyete ev sahipliği yapmasının yanında inanç turizminde büyük yol aldığını ifade eden Aşkın, her yıl on binlerce kişiyi ağırlayan Yunus Emre ve Tabduk Emre Türbesi'nin çevre düzenlemesinin yapılabilmesinde karşılarına çıkan hukuki engelden dolayı mahkemeye başvurduklarını, açılan dava sonucunda alanın yeniden Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne iade edildiğini söyledi.

Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü İzmir Bölge Müdürlüğü tarafından alanda yapılacak olan Yunus Emre Külliyesi inşaatı için de tüm plan ve proje çalışmalarının tamamlandığını, buna bağlı olarak da Carullah Bin Süleyman Camii yanında yer alan 50 metrekare alana sahip hamam ile 30 metrekare alana sahip olan çeşme içinde 138 bin TL karşılığında restorasyon çalışmalarının başlayacağını dile getirdi.

Bu hukuki engelin aşılması noktasında kendilerine yardımcı olan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a, AK Parti MKYK üyesi ve Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, Manisa Valisi Dr. Halil İbrahim Daşöz'e, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne teşekkür eden Başkan Selim Aşkın, 13.'sü düzenlenecek olan Kula Yunus Emre Şenlikleri'ne yüz binlerce Yunus Gönüllüsü’nü davet ettiklerini belirtti.

Aşkın, “Bazen derviş olup karlı dağları aşan, bazen bir alperen olup Anadolu’nun birliği için beylik beylik dolaşan ve bazen de garipler, yoksullar, yetimler için Yüceler Yücesi Mevla’ya el açan bir garip derviştir Yunus. Yunus Buğday kaygısından kurtulup, himmet talebinde karar kılan, manevi mesafelerin yılmaz ve yorulmaz bir yolcusuydu. Yunus’un Aşkı Tabtuk’tu; onun izinden gitti, kapısına 40 yıl odun taşıdı; ölürken de şeyhinin başucundan ayrılmadı” dedi.

Kaynak: İHA