Türkiye Genelindeki 462 Yatılı Bölge Ortaokulunun İziksel Koşullarını İyileştirmeyi Hedefleyen Proje, Hayata Geçirildi

Türkiye genelindeki 462 yatılı bölge ortaokullunun fiziksel koşullarını iyileştirmeyi hedefleyen ''Bir Başkadır Benim Memleketim'' projesi hayata geçirildi.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye İş Kadınları Derneği işbirliğinde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın desteğiyle gerçekleştirilen proje, Çırağan Sarayı'nda düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.

Toplantıda konuşan TİKAD Başkanı Nilüfer Bulut, derneğin, kurulduğu 2004 yılından bu yana birçok projeyi hayata geçirdiğini söyledi.

Türkiye'de yatılı bölge ortaokulları ile ilgili büyük sorunlar olduğunu gördüklerini belirten Bulut, ''Kırsal bölgelerimizde çocuklar çok küçük yaşlarda kan davaları ve benzeri sebeplerle öksüz kalabiliyor. Üstelik ailelerin yoksul ve aile nüfusunun da kalabalık olması birçok sorunun yanı sıra göç ve çocuk işçiler gerçeğini doğuruyor. Parçalanmış ailelerden gelen çocuklarımız ve çocuk gelinler konusu ise hepimizin ortak büyük acısı. Bunlara daha birçoklarını eklemek mümkün ama bunlar hepimizin yakından bildiği ve çare bulmak için uğraştığı konular'' diye konuştu.

Bulut, bu çerçevede TİKAD olarak üzerlerine düşeni yapmak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın katkısıyla Türkiye'deki toplam 462 yatılı bölge ortaokulunu kapsayan projeyi geliştirdiklerini dile getirerek, projenin, 28 Şubat'ta Çırağan Sarayı'nda yapılacak tanıtım gecesine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın da katılımıyla güç ve destek vereceğini bildirdi.

Projenin araştırma ve hazırlık aşamasında, bu okulların Türkiye'de yaşayan her çocuğun hayallerine umut sunduğunu, sosyal bir işlevi yerine getirdiğini ve birçok boşluğu doldurduğunu gördüklerini anlatan Bulut, ''Özellikle sert coğrafyalarda yaşayan bu çocuklarımızın adalet ve eşitlik duyguları, insanlığa duydukları inanç çok erken yaşlarda örseleniyor. Her çocuk yarının Türkiyesinin önemli bir parçası. Kendi çocuklarımızın nasıl bir Türkiye'de yaşamasını istiyorsak, o bölgelerdeki çocukların da aynı şartları yaşamasını arzu ediyoruz'' ifadelerini kullandı.

Nilüfer Bulut, Türkiye genelindeki yatılı bölge ortaokullarının fiziki koşullarının geliştirilmesi yönündeki çalışmaların eğitime önemli bir hizmet olacağını düşündüklerini belirterek, çıktıkları bu yolda herkesi yanlarında görmek istediklerini vurguladı.

Proje üzerinde 6 aydır çalıştıklarını aktaran Bulut, projenin 3 yılı kapsadığını, ilk etapta 46 okulu ele alacaklarını belirtti.

Bulut, 46 okul için gerekli 2 milyon lirayı da kişi ve kurumların yaptıkları bağışlarla karşılayacaklarını anlattı.

-''İş, aş, eğitim varsa her şey düzelir''-

TİKAD Başkanı Nilüfer Bulut, yatılı bölge ortaokullarının daha çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da tercih edildiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

''Orada yetişen çocuk adapte olamıyor. Diyoruz ki terörün, savaşın kaynağı nedir- İş, aş, eğitim varsa her şeyin düzeleceğine inanıyoruz. Ailelerin çoğu özellikle kız çocuklarını yatılı okullara göndermek istemiyor, çünkü kız çocuklarıyla ilgili birçok olay yaşanıyor. O ailelerin, bu okulların güvenli bir yer olduğunu hissettikleri takdirde, çocuklarını okula göndermeleri için ikna edilmesi de kolay olacak. Hem ailelerin hem de öğrencilerin okulla ilgili diyaloglarını sağlamak adına psikolog ve eğitim uzmanlarıyla çalışmalar yapılacak.''

Yatılı bölge ortaokullarının iyileştirilmesinden yana olduklarını vurgulayan Bulut, bu okulların ihmal edildiğini, bunlarla ilgili farklı projelerin ve düşüncelerin olduğunu bildiğini, projeyle bu okulların güçleneceğini kaydetti.

Proje için AB fonlarından yararlanmak için başvuru yapılıp yapılmadığı sorulan Bulut, ''Böyle bir müracaatımız olmadı. AB fonlarına ulaşmak çok kolay olmuyor, zaman alıyor. Proje 3 yılı kapsayacak. Süreç içerisinde ihtiyaç hissettiğimiz takdirde, planlarımız arasında AB fonlarına bu projeyi taşımak var'' diye konuştu.

TİKAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan da kadına yönelik şiddet konusunda yol alabilmek için erkek çocukların eğitiminin çok önemli olduğunun altını çizerek, kız-erkek ayrımı yapmadıklarını, eğitimin toplum için çok önemli olduğunu kaydetti.

-''Bir Başkadır Benim Memleketim'' projesi-

''Bir Başkadır Benim Memleketim'' projesiyle Türkiye genelindeki 462 yatılı bölge ortaokulunun fiziksel koşullarının iyileştirilmesi hedefleniyor.

Her iş adamının memleketindeki bir yatılı bölge ortaokulunu desteklemesiyle modellenen proje, çocuklarla ilgili birçok sosyal problemin de çözümüne yönelik adım niteliği taşıyor.

Projenin temel amaçları arasında Türkiye genelindeki yatılı bölge ortaokullarını daha etkin hale getirerek, öğrenci sayısını arttırmak yer alıyor.

Proje kapsamındaki çalışmalarla öğrencilerin, bireysellik, özgüven ve aidiyet duygularının geliştirilmesi amaçlanıyor.

Muhabir: Nurhan Çorlu

Yayıncı: Sibel Ertürk Kurtoğlu
Kaynak: AA