'Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Azerbaycan' Kitabı Tanıtıldı

Türkiye’nin Bakü Büyükelçiliği’nde ünlü Türk seyyahı Evliya Çelebi’nin Seyahatname eserinden baz alınarak hazırlanan " Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Azerbaycan" adlı kitabının tanıtımı gerçekleştirildi.

Aynı etkinlik çerçevesinde eserin yazıldığı 17'ci yüzyılda kitapta geçen şehirlerin resimleri, minyatürler, haritalar ve o döneme ait gravürlerin de sergisi yapıldı. Etkinliğe iş adamları, milletvekilleri sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Törende konuşan Büyükelçi İsmail Alper Coşkun, Evliya Çelebi’nin Azerbaycan topraklarında yapmış olduğu gezilerde bu günkü hislerimize de tercüman olan ''Can Azerbaycan'', ''Can Bakü'' Nahçıvan için nakşı cihan gibi ifadeler kullandığını söyledi.

Coşkun söz konusu ifadelerin halen Anadolu Türkleri olarak bu coğrafya içimizden geçtiği zaman refleks şeklinde söylediğimiz sözler olduğunu bildirdi.
Ayrıca basına bilgi veren Büyükelçi Alper Coşkun ''Bu gün burada değerli bilim adamları ile birlikte ''tarih içerisinde medeniyetler buluşması'' diye bir üst başlıkla güzel kültürel bir etkinlik gerçekleştirdik''dedi.

Basına açıklamalarda bulunan kitabın yazarı Doç .Dr Mehmet Rıhtım'da Evliya Çelebi’nin Azerbaycan'a 4 defa geldiğini ve bu gezilerin eserinde geniş bir şekilde yer bulduğunu söyledi.

Rıhtım, Azerbaycan ile ilgili Seyahatname'de geçen bilgilerin ilk defa toplu bir şekilde yayınlandığını ifade etti.

Rıhtım kitabı hazırlarken müellifin el yazmalarından istifade ettiklerini ayrıca eserde gezdiğini beyan ettiği yerlerle ilgili eski Osmanlı eserlerindeki resimleri minyatürleri ve gravürleri de bir araya getirerek kitabı tamamladıklarını söyledi.