Kastamonu'nun Küre İlçesinde 400 Yıllık Geçmişe Sahip Geleneksel Kızak Yarışları, Yeterli Kar Yağmadığı İçin 4 Yıldır Yapılamıyor

Semih Yüksel - Kastamonu'nun Küre ilçesinde 400 yıllık geçmişe sahip olan geleneksel kızak yarışları, yeterli kar yağmadığı için 4 yıldır yapılamıyor.

Her yıl Şubat ayında Belören köyünde festival havasında gerçekleştirilen etkinlikler, kızak yapmak için yeterli kar yağmadığı için erteleniyor. Bu nedenle Kürespor kızak takımı birkaç yıldır il dışındaki etkinliklere katılıyor.

İlçedeki her evde bulunan kızaklar, Afşarimam köyünde özel üretiliyor. 1,5 metre uzunluğundaki kızaklar, parkura göre 90 kilometre hıza aşabiliyor.

-''Kar yağmayınca yarışları ertelemek zorunda kaldık''-

Küre Belediye Başkanı Kamil Aydınlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, asırlardır düzenlenen ve geleneksel hale gelen kızak yarışlarını hava şartları nedeniyle 4 yıldır yapamadıklarını söyledi.

Kızak yarışlarının festival havasında geçtiğini belirten Aydınlı, Belören köyünde gerçekleştirilen etkinlikte bini aşkın kişinin bir araya geldiğini belirterek, ''400 yılı aşkın bir süredir kışın en çetin geçtiği Şubat ayında gerçekleştirilen kızak yarışları, 4 yıldır kar kalınlığının istenilen düzeye ulaşmaması nedeniyle yapılamıyor. Bu yıl da etkinliği gerçekleştireceğimizi duyurmuştuk. Ancak kar yağmaması nedeniyle programı ertelemek zorunda kaldık'' diye konuştu.

Geleneği yaşatmak için büyük çaba sarf ettiklerinin altını çizen Aydınlı, ''Belediye olarak kış mevsiminin güzelliklerini göstermek ve atalarımızın bizlere bıraktığı bu mirasa sahip çıkmak için elimizden geleni yapıyoruz. Bu sporu, Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu'na kaydettirdik. Kürespor bünyesindeki ekibimiz, Erzurum'da düzenlenen kış etkinliklerinden dereceyle ayrıldı. Sporcularımız katıldıkları müsabakalarda ilimizi ve ilçemizi başarıyla temsil ediyor'' ifadesini kullandı.

-''Her evde bir kızak''-

İlçede geleneğe sahip çıkıldığını aktaran Aydınlı, hemen her evde bir kızak takımının olduğunu kaydetti.

Kızakların ilçeye bağlı Afşarimam köyünde üretildiğini hatırlatan Aydınlı, ''Yöremizde hemen her evde bir kızak takımı bulunur. Eskiden sık üretilen kızaklar, günümüzde özel sipariş üzerine yapılıyor. 1-1,5 uzunluğa sahip tamamen el üretimi kızaklar, parkurun durumuna göre 90 kilometre hızı aşabiliyor'' diye konuştu.

-''Olimpiyatlarda ilin gururu oldular''-

Kürespor kızak takımı kaptanı Selçuk Bakır ise Kastamonu ve Küre'yi il dışı müsabakalarda başarıyla temsil ettiklerini bildirdi.

İlçenin ata sporunu yaşattıkları için mutluluk duyduklarını belirten Bakır, şöyle konuştu:

''6 yıldır profesyonel olarak kızak yarışlarıyla ilgileniyorum. Birkaç yıldır kızak yarışlarının ilçemizde düzenlenememesi nedeniyle takım olarak il dışı etkinliklerde yer aldık. Erzurum'da katıldığımız kış sporlarından dereceyle ayrıldık. Hedefimiz, katılacağımız yarışları başarıyla tamamlamak ve ilçemizi bu spor dalında söz sahibi konumuna getirmek.''

Yayıncı: Ebubekir Gülüm
Kaynak: AA