Almanya’nın Kalifiye Eleman Sorununu Mavi Kart Çözecek

Yılda en az 46 bin 400 Euro kazanabilecekleri bir işyeri bulma şartı ile verilen Mavi Kart, Almanya’nın kalifiye eleman sıkıntısını çözeceğe benziyor.

Federal İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre, 4 binden fazla kişi bu kartı alarak Almanya’da çalışmaya başladı.

Almanya’ya yurt dışından kalifiye işgücü göçü alabilmek için yürürlüğe konan ‘Mavi Kart AB’ye rağbet artıyor. Ülke dışından bu kartı alarak Almanya’ya gelenlerin sayısı bin 294 iken, Almanya’da bulunan ve yüksek eğitimini tamamlayan 2 bin 832 kişi de bu kartla oturumunu aldı.HİNDİSTANLILAR BAŞI ÇEKİYORFederal İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre, Matematik, Bilişim ve Fen Bilimleri alanında uzman olan bin 656 kişi maaşlarının yüksekliğine bakılmadan Mavi Kart alırken, kalan 2 bin 470 kişi bu kartı alabilmek için yılda yaklaşık 46 bin Euro maaş kazabilecekleri bir işyeri bulmaları gerekiyordu. Mavi Kart alanların başında Hindistanlılar (983) gelirken, Çin’den bu kartla 398, Rusya’dan 262 ve ABD’den 182 kişi Almanya’ya geldi.İÇİŞLERİ BAKANI KALİFİYE ELEMAN BEKLİYORFederal İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, ‘Mavi Kart AB’ uygulamasının başarıyla başladığını vurgulayarak, “Dünyanın her yerinden Almanya’ya yüksek kalifiye işgücü çekebiliyoruz ve böylece buradaki kalifiye eleman sıkıntısına karşı koymuş oluyoruz. Beni özellikle Almanya’da eğitimini tamamladıktan sonra Mavi Kart AB alarak burada kalmaları sevindirdi” dedi.

BÖHMER’DEN AÇIK TOPLUM UYARISIFederal Çalışma Bakanı Ursula von der Leyen bir ay önce Mavi Kartla ilgili bilgileri paylaşırken sayının bin 600’ü geçtiğini belirtmişti. Federal Hükümetin Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer ise daha fazla kalifiye eleman çekebilmek için Almanya’da hüsnü kabul kültürünün geliştirilmesi gerektiğini söylemişti.BAZI MESLEKLERDE KAZANÇ SINIRI 36 BİN EURO1 Ağustos 2012’den bu yana yürürlüğe konan ‘Mavi Kart AB’yi almak isteyenler yılda en az 46 bin 400 Euro kazanabilecekleri bir işyeri bulmaları gerekiyor. Kalifiye eleman sıkıntısı çekilen bazı mesleklerde ise bu rakam 36 bin 200. Mavi Kart AB alanlar 3 yıl sonra sürekli oturum izni alma hakkına sahip oluyor.Geçtiğimiz yıl ağustos ayında yürürlüğe giren mavi kart yüksek nitelikli göçmenlere veriliyor. Mavi Kart ile diğer AB ülkelerinde de çalışmak mümkün .