Hersek'in AB Üyeliği Tartışıldı

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız, NATO gibi bir organizasyonun içinde Bosna-Hersek, Sırbistan, Karadağ ve Makedonya'nın olmamasının "büyük bir kayıp" olduğunu söyledi.

Bosna-Hersek'in kuzeyindeki Doboy kentinde, "AB'ye Uyum ve Ekonomik İşbirliği Bağlamında Kültür ve Medeniyetler arasında Birer Köprü Olarak Türkiye ve Bosna Hersek/Balkan Bölgesi Avrupa Perspektifi-AB Üyesi Türkiye: AB İçin Avantaj ya da Problem" başlıklı panel düzenlendi.

Bona-Hersek Avrupa Hareketi'nin düzenlediği ve Avrupa Hareketi Başkanı Predrag Praştalo'nun moderatörlüğünü yaptığı panele, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız, Bosna-Hersek İle İlişkileri Geliştirme Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Çilek, Bosna Ziraat Bankası Genel Müdürü Ali Rıza Akbaş ile Bosna-Hersek Dışişleri Bakanlığı yetkilisi büyükelçi Edhem Paşiç katıldı.

Bosna-Hersek Avrupa Hareketi Başkanı Predrag Praştalo, açış konuşmasında, organizasyon için verdiği destek dolayısıyla Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliği'ne teşekkür etti. Praştalo, benzer toplantıların Bosna-Hersek'in 12 şehrinde düzenleneceğini, böylelikle bu şehirlere de ekonomik anlamda katkı sağlanmasının amaçlandığını belirtti.

Büyükelçi Ahmet Yıldız da Bosna-Hersek Avrupa Hareketi'nin projesine destek vermeyi kabul ettiklerini, çünkü Avrupa Birliği üyeliğinin hem Bosna-Hersek hem de Türkiye için önemli olduğuna ve gerçekleşeceğine inandığını söyledi.

Osmanlı Devleti'nin son zamanlarında ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kurulduğu yıllarda Balkanlar'dan Türkiye'ye büyük göçlerin yaşandığını hatırlatan Yıldız, Türkiye'de yaşayan yaklaşık 7 milyon Balkan göçmeni bulunduğunu ve bunun 2 milyonundan fazlasının Bosna-Hersekli olduğunu vurguladı. Yıldız, "Bu insanlar bugün vatandaşı oldukları Türkiye'nin menfaatlerini düşündükleri gibi aynı şekilde Bosna'ya nasıl yardım edebileceklerini de düşünüyor" dedi.

Hem Türkiye'yi hem de Bosna-Hersek'i Avrupalı olarak gördüğünü ifade eden Yıldız, "Biz Avrupa'nın kurucularının vizyonuna inanıyoruz, çünkü bu vizyon bir zamanlar büyük savaşlar yaşayan devletleri dahi bir araya getirdi" diye konuştu.

Türkiye'nin 10 yılı aşkın bir süredir AB'ye tam üyelik müzakerelerini yürüttüğü hatırlatan Yıldız, Bosna-Hersek'in de bir an önce bu süreci başlatması dileğinde bulundu.

Geçen hafta Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO merkezinde bulunduğunu ifade eden Yıldız, böyle bir organizasyonun içerisinde Bosna-Hersek, Sırbistan, Karadağ ve Makedonya'nın olmamasının büyük bir kayıp olduğunu söyledi.

Türkiye olarak dini, etnik, mezhepsel ve ideolojik farklılıkları işbirliğinin önünde engel olarak görmediklerini dile getiren Yıldız, Türkiye'nin geçtiğimiz yıl NATO üyeliğinin 60. yıl dönümünü kutladığını ve Arnavutluk NATO üyesi olana kadar NATO'nun Müslüman çoğunluğa sahip nüfuslu tek ülkesi olduğuna işaret etti.

Büyükelçi Yıldız, AB üyeliğinin hem Bosna-Hersek hem de halkı için iyi olacağına inandığını kaydetti.

-"Boğulacaksak büyük denizde boğulalım"-

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Yıldız, konuşmaların ardından katılımcıların sorularını cevapladı.

Bosna-Hersek'e Sırbistan ve Hırvatistan'a kıyasla daha az Türk yatırımı yapılmasının nedenlerini soran bir katılımcıya cevap veren Yıldız, Bosna-Hersek'in Türkiye'nin yaptığı kamu yardımlarında birinci sırada olduğunu belirtti.

Sırbistan ve Hırvatistan'daki Türk yatırımlarının miktarı konusunda geniş bilgiye sahip olmadığını söyleyen Yıldız, ancak Romanya ve Bulgaristan'da Bosna-Hersek'e kıyasla daha fazla yatırım yapıldığını bildiğini ve bunun nedenininse kar ve ülkedeki siyasi istikrarla alakalı olduğunu söyledi.

Konuyla ilgili görüşlerini dile getiren BİGMEV Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Çilek ise Türkiyeli yatırımcıların "boğulacaksak büyük denizlerde boğulalım" düşüncesiyle hareket ettiklerini ve bu bağlamda büyük ülkelere yatırım yapmayı tercih ettiğini dile getirdi.

İşadamı olarak dünya genelinde 60'tan fazla ülkede çalıştığını ve Bosna-Hersek'te de 3 şirketi bulunduğunu söyleyen Çilek, gelişmiş ülkelere kıyasla burada iş yapmanın daha kolay olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA