ATO’dan, Bakanlar Kurulu’nun 'Saraçoğlu' Kararına Tam Destek

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, Bakanlar Kurulu’nun Saraçoğlu Lojmanlarını da içine alan Namık Kemal Mahallesi’ni kurtarma projesine tam destek verdi. Bezci, “Mahallede aslına uygun restorasyon çalışması yapılırsa Saraçoğlu Ankara’nın Chelsea’si olur” dedi.

ATO’dan yapılan yazılı açıklamaya göre; Saraçoğlu’nun cazibe merkezi haline getirilerek Ankara turizmine kazandırılması önerisini ortaya atan ATO Başkanı Bezci, mahallenin kurtarılması konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve ekibine her türlü desteği vermeye hazır olduklarını kaydetti.

Tüm dünyada kentlerin tarihi bölgelerini yaşatmak ve turizme kazandırmak için çalışmalar yürütüldüğünü, Ankara’da da Namık Kemal Mahallesi’nin bu tür bir proje için çok uygun olduğunu belirten Bezci, “Proje sadece Kızılay’ı kurtarmakla kalmaz, marka şehir yapmak üzere yola çıktığımız Ankara’ya hayat katar” diye konuştu.

Saraçoğlu Lojmanlarının 434 konutluk bir yerleşim birimi olarak 1946 yılında tamamlandığını hatırlatan Bezci, şunları söyledi: “Amerika’da Manhattan’ın West Willage denilen yerinde Chelsea adı verilen bir bölge bulunuyor. Chelsea önceleri mezbaha bir yerken yapılan çalışmayla cazibe merkezi haline getirilmiş ve ünlü markaların, butiklerin, kafe ve restoranların bulunduğu albenili bir bölge haline getirilmiş. Saraçoğlu da aynı şekilde, Kumrular Caddesi’yle birleşik bir projeyle, araç trafiğine kapatılarak bir cazibe üssü yapılabilir. Ankara’ya gelen turistler Kumrular’da ağaçların altında yürüyüş yapabilir, Saraçoğlu’nda kafe ve restoranlarda oturup sohbetler edip, müzik eşliğinde yemeklerini yiyebilir, müzelerde sanat eserlerini görebilir, alışverişini yapabilir. Saraçoğlu Ankara’nın cennet bölgesi haline getirilebilir.”

ŞEHİRLER REKABET EDİYOR

Son yıllarda dünya genelinde turizm rekabetinin ülkelerden şehirlere kaydığını hatırlatan Bezci, marka şehir vurgusunun da bu rekabet açısından büyük önem taşıdığının altını çizdi. Bezci, Saraçoğlu Projesi’nin turizm açısından Ankara’ya önemli bir rekabet avantajı sağlayacağına da dikkat çekti.

SARAÇOĞLU’NA İLİŞKİN İLK ÖNERİ BEZCİ’DEN

Türkiye’nin ilk kentsel dönüşüm projesi olan Saraçoğlu Mahallesi’nin restore edilerek turizme kazandırılmasını ATO Başkanı Salih Bezci önermiş, Saraçoğlu Mahallesi’nin Kızılay’ı fonksiyonel hale getirebileceğini ifade etmişti. Mahalle ile ilgili proje de hazırladıklarını belirten Bezci, mevcut binaları aslına uygun restore edip, kafeler, restoranlar, sergi salonları, kütüphaneler başta olmak üzere sosyal mekanlar yapılabileceğini, ayrıca turistlerin kalacağı apart otellerin hizmete sunulabileceğini kaydetmişti .
Kaynak: İHA