Tüba Asil Üyesi Prof. Dr. Zülfükar Açıklaması

Türkiye Bilimler Akademisi Asil Üyesi Prof. Dr. Bülent Zülfükar, ''Bilimden beklediğimiz teknolojiyi üretmesi ve birlikte de sorunları çözerek insanoğluna ideal bir yaşam standardı sağlayabilmesidir'' dedi.

Zülfükar, Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen ''Yüksek Öğrenimden Beklentiler ve Günümüzde Yüksek Öğrenim'' konulu konferansta yaptığı konuşmada, yükseköğretimin üst kurulları bulunduğunu belirtti.

Yükseköğretimle ilgili Türkiye'de 2 kurul bulunduğunu ifade eden Zülfükar, bunlardan birinin Yükseköğretim Kurulu ve diğerinin de TÜBA'nın olduğunu ifade ederek, ''Bu kurullar Türkiye'deki bilimin yapılanmasında ve daha ileriye gitmesinde önemli roller üstleniyorlar'' dedi.

TÜBA'nın değişik branşlarda pek çok projeyi hayata geçirebilecek kurumlardan biri olduğunu ifade eden Zülfükar, şöyle devam etti:

''Bunlardan biri TÜBA üniversite konferansları. Bunları çok önemli buluyoruz. Türkiye nüfusunun üçte biri eğitim alıyor. Türkiye'nin 2023 yılı hedefleri var. Bu hedeflerden bir kısmı bölgesinde ve dünyada barışa katkıda bulunmak, demokrasinin ve hukukun üstünlüğünü hakim kılmak, ülkenin kaderini kendi vatandaşlarını belirlemesini sağlamak, herkese sağlık, eğitim ve kültür hizmet sunmak ve Gayri Safi Milli Hasıla'nın 10 milyar dolarını araştırmaya ayırmak. Bu açıdan araştırma bütçeleri arıyor. Özellikle TÜBİTAK çerçevesinde.''

Bilim ve teknolojinin her zaman bir arada olması gerektiğini anlatan Zülfükar, bilimin teknolojiye dönüşeceğini, birlikte toplumsal ve çevresel sorunların çözümünde etkili olacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

''Bilimden beklediğimiz, teknolojiyi üretmesi ve birlikte de sorunları çözerek insanoğluna ideal bir yaşam standardı sağlayabilmesidir. Çünkü çok sorun var. Çevresel sorunların yanında sosyal ve toplumsal sorunlar bulunuyor. Bu sorunları bilimle çözmek esas. Çözüm şekilleri farklı olabilir.''

Konferansı, KAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hidayet Metin Erdoğan ve Prof. Dr. Mehmet Çitil ile öğretim görevlileri ile öğrenciler izledi.

Muhabir: Çağlar Sefertaş

Yayıncı: Emine Konuk
Kaynak: AA