Hersek Arasındaki Köprü Sorunu

Hırvatistan'daki Pelyeşats Köprüsü Derneği, vatandaşlara yönelik bir bildiri yayınlayarak, Hırvatistan topraklarını birbirine bağlayacak Pelyeşats Köprüsü'nün toplanacak yardımlarla inşa edilmesi çağrısında bulundu.

Pelyeşats Köprüsü Derneği Başkanı Branka Şeparoviç'in imzasını taşıyan bildiride, Bosna-Hersek'in denize açılan tek noktası olan 24 kilometrelik sahilinde yer alan Neum kentine Hırvatistan'ın yapmayı planladığı, "Pelyeşats Köprüsü'nün inşası için yardım toplayarak, hem devlet sınırlarını hem de Hırvat halkının birliğini ve iyimserliğini birleştirmek istedikleri" belirtildi.

Bildiride ayrıca, köprüyü yalnız, lobisiz ve tuzaklar olmaksızın inşa edebilmenin önemli olduğu vurgulandı.

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'deki Hırvatistan Tarih Enstitüsü ise santimetresi bin avroya mal olacak köprünün inşası için yardım kampanyası başlattı.

Bosna Hersek'in denize açılan tek noktası olan 24 kilometrelik sahilinde yer alan Neum kentine Hırvatistan'ın yapmayı planladığı köprünün, 2.347 metre uzunluğunda, 15 metre genişliğinde ve 55 metre yüksekliğinde olması planlanıyor. Köprünün yapımının 3 yıl sürmesi ve yaklaşık 200 milyon avrodan fazlaya mal olması bekleniyor. Hırvatistan'ın Adriyatik kıyılarındaki topraklarını karayoluyla bağlayacak olan köprü yapıldığı takdirde, Bosna-Hersek'in denize açılan tek noktasının önü kesilmiş olacak. Böylece az da olsa sahili bulunan Bosna-Hersek, bir kara ülkesi haline gelecek.

Hırvatistan'ın Metkoviç, Split, başkent Zagreb veya diğer yerlerinden gelen ziyaretçiler, ülkenin güneyindeki Dubrovnik'e gitmek için Bosna Hersek'in Neum kentindeki sınır kapısından giriş yapıyor, daha sonra da yeniden Hırvatistan topraklarına geçiyor. Dayton Barış Antlaşması sırasında, Hırvatistan'ın almak için yoğun çaba sarf ettiği Neum, merhum Aliya İzzetbegoviç'in yoğun ısrarı ve direnmesi sonucu Bosna-Hersek sınırlarında kalmıştı.

Muhabir: Belka Pepiç - Kayhan Gül

Yayıncı: Ömer Çetres
Kaynak: AA