Çates'in Özelleştirilmesi Kararı

Zonguldak'ta sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar, Çatalağzı Termik Santralinin (ÇATES) özelleştirilmesi kararına tepki gösterdi.

Çatalağzı beldesindeki santralin önünde toplanan, aralarında özel maden işletmecileri, santralde çalışan işçi yakınlarının yanı sıra 50 Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) üyesinin bulunduğu grup, pankartlar ve sloganlarla özelleştirme kararını protesto etti.

Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) Zonguldak Şube Başkanı Ahmet Hasan Efendioğlu, grup adına yaptığı açıklamada, ÇATES ve Türkiye Taşkömürü Kurumunun (TTK) birbirinden ayrılamayacağını belirterek, "ÇATES'in kuruluş amacının kar etmek değil, doğaya atılacak düşük kalorili kömürü zarar etmeden ekonomiye kazandırmaktır" dedi.

Grup, açıklamanın ardından dağıldı.

- GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş

GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, ÇATES'in bölgeden çıkartılan düşük kalorili kömürün enerjiye kazandırılması için kurulduğunu, ilk günden bu yana ülke ekonomisine katkı sağladığını söyledi.

Bölgedeki sahaların 1990'lı yıllardan itibaren özel girişimlere açılmasının ardından özel maden ocaklarının çıkarttığı düşük kalorili kömürlerin ekonomiye kazandırılmasında ÇATES'in önemli konuma sahip olduğunu ifade eden Alabaş, "ÇATES'in özelleştirilmesi, 'başta TTK olmak üzere bölgedeki madencilik faaliyetlerinin zora girmesi' demektir. Konuyla ilgili TES İş Sendikasının açıklaması vardı, ona destek verdik. ÇATES, bildiğiniz gibi Yatağan ve Kemerköy termik santralleriyle aynı dönemde özelleştirilme kararı alındı. Uzun zamandır Yatağan ve Kemerköy'de direnen enerji ve maden işçilerine de buradan selam gönderiyoruz" diye konuştu.

Yatağan Termik Santralinin özelleştirilmesi konusunda işçilerin karara tepki için açlık grevine başladıklarını aktaran Alabaş, şöyle konuştu:

"Onların orada gösterdiği direnme gücü, buradaki enerji ve maden işçilerinin direnme gücünü artıracaktır. Bununla ilgili sadece elektrik ve maden işçilerinin değil, başta özel sektör maden ocakları olmak üzere tüm Zonguldak halkının duyarlı olmasını istiyoruz. ÇATES, Zonguldak'ın öz limanı, TTK'nın parçası olduğu gibi Türkiye'nin de parçasıdır. Ülkemiz yılda yaklaşık 60 milyar doların üzerinde yurt dışına enerji için para ödüyor. Bu, Türkiye'nin cari açığına denk bir rakam. Özellikle böyle bir dönemde termik santrallerinden vazgeçilme düşüncesi çok sağlıklı değil. Biz bu özelleştirme kararının bir kez daha gözden geçirilmesi gerektiğine inanıyoruz."

Kaynak: AA