Almanya'da Koalisyon Sözleşmesinin İmzalanması

Berlin'de toplanan Hristiyan Demokrat Birlik Parti (CDU) Federal Parti Kurulu, Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile imzalanan koalisyon sözleşmesini onayladı.

CDU Genel Başkanı Angela Merkel, Berlin'deki bir otelde yapılan toplantıda, CDU Yönetim Kurulu üyeleri ile eyalet teşkilatlarından gelen delegelerin katıldığı Federal Parti Kurulu'nda, SPD ile imzalanan koalisyon sözleşmesinin kabul edilmesini istedi.
Almanya'da 22 Eylül'de düzenlenen genel seçimlerden Hristiyan Birlik partilerinin (CDU/CSU) yüzde 41,5 oy aldığına dikkati çeken Merkel, ''Seçmenler bize hükümet sorumluluğunu verdi'' dedi.

Seçimlerde 299 doğrudan milletvekilliğinin 236'sını kazandıklarını ve yüzde 40'ın üzerinde oy aldıklarına işaret eden Merkel, toplumun tüm kesimlerinin partisine oy verdiğini savundu.
Seçimlerden sonra ise SPD ve Yeşiller Partisi ile koalisyon ön görüşmeleri yaptıklarını hatırlatan Merkel, Yeşiller Partisi ile koalisyon kurmak için şartların oluşmadığını kaydetti.

Meclis'te büyük çoğunluğu olan tüm avantaj ve dezavantajlarla büyük vazifeleri ele almak için bir koalisyon sözleşmesine ihtiyaç olduğunu yönde SPD ile koalisyon sözleşmesine girdiklerini ifade eden Merkel, ''Biz büyük görevleri başarmamız lazım'' dedi.

"SPD ile yapılan koalisyon müzakereleri kolay geçmedi. Varılan uzlaşmaya kolay varılmadı" diyen Merkel, bazı şeyleri kabul etmediklerini, bazılarına da "evet" dediklerini vurguladı. Merkel, ülkedeki istihdamı tehlikeye sokmak istemediklerini, daha fazla istihdam için vergilerin yükseltilmesine karşı çıktıklarını kaydetti.

Gelecek kuşaklar için 2015 yılından sonra yeniden borçlanmaya da karşı çıktıklarını işaret eden Merkel, koalisyon sözleşmesinde kendileri için mali durumun sağlamlığının, refahın ve sosyal güvenliğin çok önemli olduğunu belirtti.

Altyapıya yatırım yapacaklarını ifade eden Merkel, enerji dönüşümü konusunda sorumlu davranacaklarını kaydetti.

Genel olarak Almanya'da çifte vatandaşlığının kabul edilmesini istemediklerini, görüşmelerde de bu yönde ısrar ettiklerini belirten Merkel, bunun amaca uygun olmayan bir paradigma değişimi olacağını savundu.
"Opsiyon modeli"ne ilişkin, ''Çocuklar çoğu zaman büyük ihtilafa düşüyor'' diyen Merkel, koalisyon görüşmeleri sonunda Almanyada yetişen ve okula gidenler için opsiyon zorunluluğunu kaldırma kararı aldıklarını ifade etti.

Konuşmaların ardından yapılan oylamaya katılan 167 delege ve yönetim kurulu üyesiden 2'si çekimser oy kullanırken, 165 kişi de SPD ile koalisyon kurulmasına onay verdi.
22 Eylül'deki genel seçimlerden birinci çıkan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile SPD arasında 27 Kasım'da da koalisyon sözleşmesi imzalanmıştı. Koalisyon ortaklarından Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) delegeleri 29 Kasım'da koalisyon sözleşmesine onay vermişti. SPD ise koalisyon sözleşmesini yaklaşık 475 bin üyesinin onayına sunacak. Bu oylamanın sonucu 15 Aralık'ta açıklanması bekleniyor.
Kaynak: AA