Kent Konseyi'nde Yabancılar Gecesi
Bursa’ya iş, aile, eğitim gibi sebeplerle gelen yabancılar, Kent Konseyi City Council tarafından düzenlenen ‘2. Bursa Yabancılar Gecesi’nde buluştu.
BKK bünyesinde faaliyet gösteren Yabancılar Çalışma Grubu (Foreigners Working Group), Bursa’ya çeşitli ülkelerden iş, aile, eğitim gibi sebeplerle gelen yabancı kişilerin şehir hayatına intibak etmeleri için desteklerini sürdürüyor. Bu yıl ikincisi yapılan ‘Bursa Yabancılar Gecesi (Bursa Foreigners Night)’, Merinos AKKM Hüdavendigar Salonu’nda düzenlendi.
Programa Kazakistan, Fransa, Brezilya, Amerika Birleşik Devletleri, Kırgısiztan, Almanya, Bosna Hersek, Kosova, Kanada, Rusya, Fas, İtalya, Tunus, Polonya, Suriye, İran Mauritius Cumhuriyeti ve Orta Afrika Cumhuriyeti uyruklu yabancı konuklar, yabancı dernek temsilcileri, fahri konsolosluk görevlileri ve Bursa Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Erdem Saker katıldı.
Dernekler kurdukları stantlarla davetlilere bilgiler verdi.
Uludağ Mehter Takımı’nın alkışlar içerisinde salona girmesiyle başlayan gecede, yabancı misafirler mehteri büyük dikkatle izledi. Marşlarla büyük coşku yaşayan yabancılar, bol bol fotoğraf ve görüntü çekti. Bursa’da yaşayan yabancıların şehirde çekildiği fotoğraflardan oluşan videonun gösterildiği buluşmada, Osmangazi Halk Dansları Topluluğu da sahne aldı. Gecenin sonunda Dünya Müzik Derneği (DMD) korosu sahne alarak çeşitli ülkelere ait eserleri seslendirdi.
BKK Başkanı Semih Pala, tarihin derinliklerinden gelen mehter marşlarıyla toplantıyı açarak, Türkiye’nin ve Bursa’nın geçmişinden örnekler sunduklarını söyledi.
Kent Konseyi başkanı olarak böyle bir program düzenledikleri için mutlu olduğunu belirten Pala, ülkemize ve şehrimize gelen insanları ağırladıkları için de mutlu olduklarını dile getirdi.
BKK Yabancılar Çalışma Grubu Temsilcisi Rony Moulla, Türkçe ‘herkese iyi akşamlar’ diyerek konuşmasına başladı.
Kent Konseyi tarafından düzenlenen toplantının, şehirde yaşayan yabancılara faydalı olacağını söyleyen Moulla, Yabancılar Çalışma Grubu’nun herhangi bir sebeple Bursa’ya gelmiş yabancılara yardımcı olmaya, sıkıntılarını dinleyip çözüm üretmeye çalıştığını anlattı.
Amerikalı Tom Schwartz ise, Bursa’ya geliş sürecini anlattı. Türkiye’ye ani bir kararla geldiğini söyleyen Schwartz, iki buçuk sene önce Türkiye’deki yabancı dil merkezlerine başvurduğunu, Bursa’daki bir merkezin kendisini davet etmesi üzerine şehre yerleştiğini belirtti.
Fransız Sultan Gael de konuşmasına Türkçe başlayarak, isminin ‘Gael’ olduğunu, fakat Türkiye’de ‘Sultan’ ismini kullandığını belirtti.
Bursa’da çok mutlu olduğunu dile getiren Gael, “”Bursa’da insanları seviyorum. İnsanlar çok sıcak davranıyor. Osmanlı Devleti’nin kurulduğu Bursa’nın çok kültürlürlü bir şehir olduğunu görüyorum. Şehrin termal yönünü, Uludağ’da kayak yapmayı ve Türk yemeklerini seviyorum” diye konuştu.
Kazakistanlı Gülnaz Aldibekova ise, Uludağ Üniversitesi’nde doktora yaptığını, Bursa’da bir senedir bulunduğunu ve şehri çok beğendiğini anlattı.
Kırgızistanlı Meerim de evlilik sebebiyle 3 senedir Bursa’da yaşadığını belirtti.
Özellikle şehre yeni gelen yabancılara tavsiyelerde bulunan Meerim, aktif olmalarını, dil öğrenmelerini ve yeni arkadaşlar edinmelerini istedi.