Fotoğrafçı Esnafı Ankara’da Kapı Kapı Çare Arıyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, “Devlet kanalıyla kurulmuş olan fotoğraf çekim kabinleri birçok kamu kurumunda vesikalık fotoğraf hizmeti vermeye başladı” dedi.


Gelişen teknoloji ile gelirlerinde ciddi anlamda düşüş yaşayan fotoğrafçı esnaf temsilcileri, Ankara’da kapı kapı dolaşarak sorunlarına çözüm arıyorlar. Son olarak TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i ayrı ayrı ziyaret eden İçel, Ankara, İzmir, İstanbul, Adana, Bursa Fotoğrafçılar Esnaf Odası başkanları, yaşadıkları sorunlara çözüm bulunmasını isteyerek, sorunlarına ilişkin birer dosya sundular.

Ziyarette konuşan TESK Genel Başkanı Palandöken, “Devlet kanalıyla kurulmuş olan fotoğraf çekim kabinleri birçok kamu kurumunda vesikalık fotoğraf hizmeti vermeye başladı.

Fotoğrafçı esnafının en önemli gelir kaynağı olan vesikalık fotoğraf çekim hizmeti de bitmek üzeredir. Bununla birlikte düğün salonları sahipleri veya işleticileri ustalık belgesi olmadan fotoğraf ve video çekim işlerini kendi bünyelerinde kurdukları stüdyolarda yapıyorlar. Buna paralel internet üzerinden müşteri bulanlar da var. Yani ustalık ve vergi kaydı olmayan, kendini fotoğrafçı diye tanıtan birçok kişi düğün, nişan, doğum gibi açık havada ve sosyal aktivitelerde çok büyük vaatlerle büyük paralarla fotoğraf çekimi yapıyorlar. En önemlisi duraklara, cadde ve sokaklara her türlü fotoğraf çekimi yapıldığına ait ilanlar da yapılıyor. Yani ehil olmayan kişiler kayıt dışı fotoğraf ve video çekimi yapıyorlar. Şimdi ise kimlik ve ehliyetlerin yeni yılda yenilenecek olması sebebiyle ilgili kamu kurum ve kuruluşlarında fotoğraf çekilmesine yönelik hummalı bir hazırlık var” dedi.

“ESNAF VERGİSİNİ ÖDEYEMİYOR”
Fotoğrafçı esnafının iş yeri giderlerini, vergi, sigorta primleri, kira ve personel ücretlerini ödeyemez hale geldiğini anlatan Palandöken, “Çalışamaz hale gelen esnafımız dükkanını kapatmak zorunda kalıyor. Yaklaşık 20 bin fotoğrafçı esnaf ve işyerlerinde istihdam edilen birçok çalışan ve personel de bu durumdan olumsuz etkilenerek işsizler ordusuna katılacaklardır. Türkiye genelinde aileleri ile birlikte ve çalışanları ile 100 binleri bulan fotoğrafçının mağduriyeti söz konusudur. İşsizler ordusuna yeni katılımlar olmaması için devlet eliyle kurulan fotoğraf kabin ve stüdyoları kaldırılmalı ve korsana karşı acilen önlemler alınmalıdır. Anayasamızın 173’üncü maddesi esnaf ve sanatkarların korunması için konulmuş olup ‘Devlet esnaf ve sanatkarını koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır’ hükmüne sahip çıkılmalıdır. Haksız rekabet ile esnaf yok edilmemelidir” diye konuştu.

“VESİKALIK FOTOĞRAF GEÇİM KAPISI”
Vesikalık fotoğraf çekiminin fotoğrafçı esnafının en önemli kazanç kaynağı olduğunu vurgulayan Palandöken, “Bu yıl ortaokul ve liselere yeni başlayan yaklaşık 7 milyon öğrenciden vesikalık resim istenmedi. Yenilenen çipli pasaportların değişiminde de fotoğrafları ilgili kamu kurumları çekiyor. Yeni yılda ehliyet ve kimlik yenilenmesi sebebiyle nüfus ile emniyet müdürlükleri ve trafik şube müdürlükleri adeta fotoğraf stüdyosu gibi çalışmaya başladı.

Daha önce tapu dairelerinde uygulamaya konulan sistemin genişletilmesi ülke genelinde bulunan 20 bin fotoğrafçı esnafının kapısına kilit vuracağı anlamına gelir” dedi

Kaynak: İHA