Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin Bitlis’te
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, çeşitli program ve açılışlara katılmak üzere Bitlis’e geldi.
Bitlis Valiliği önünde gönül elçileri ve kurum amirleri tarafından karşılanan Bakan Şahin, valilik ziyaretçi defterini de imzaladı. Valilik makamında soruları yanıtlayan Şahin, Bitlis’in her şeyin en güzel olanını hak ettiğini, bölgenin incisi olduğunu belirterek, “Bu bölge insanının farklı bir misyonu var. Ülkesi, şehri, huzuru ve barışı için büyük bir fedakarlıkla yoluna devam ediyor. Biz onların hizmetkarı olarak yolumuza devam ediyoruz. Biz bakanlığımız garibin, gurebanın, fukaranın, yetimin, yoksulun, yaşlının, yolda kalmışın ve hastanın bakanlığıdır. Üzerimizde büyük bir emanet ve sorumluluk var. Yaklaşık 2,5 yıl önce göreve geldiğimiz zaman yeni bir yapıyla göreve başladık. Devlet bakanlıkları kapatıldı. Büyük bir icracı bakanlığa dönüştürüldü. O büyüdükçe sorumluluk da büyüdü. Sorumluluk ve emanet üzerimizde arttı. Ekip olarak bugün buradayız ve takım çalışması yaptık. Bu takım çalışması içinde büyük bir yapısal dönüşümün altyapısını oluşturduk. 5 genel müdürümüz, 32 daire başkanlığımız var. 5 genel müdürlüğümüzün içinde özellikle çocuklarla ilgili kısım bizim için çok önemliydi. Yapısal dönüşümle çocuklarımızın yaşam kalitesini yükseltmek ve onları vatana millete faydalı olarak yetiştirmek için koğuş sisteminden çıkıp sevgi evleri, çocuk evleri ve korumalı koruyucu aile sistemine geçtik. Burada en büyük gücümüz, paydaşımız valilerimiz ve eşleri oldu. Buradaki liderlik ve baş çok önemli. Neye önem verirseniz o ilerler. Neye kıymet verirseniz onun toplumda kıymeti artar” dedi.
Bakan Şahin, yeni bir döneme girdiklerini ifade ederek, “Herkesin yaşam kalitesini yükseltmeye çalışıyoruz. Bölgesi, dili, dini, mezhebi ve cinsiyeti ne olursa olsun eşrefi mahlukat olarak doğan insan her şeyin en iyisine layık. Özellikle yetimin yanında olmak ve ona sıcak yuva vermek bizim en büyük görevimiz. Bu değişim ve dönüşümde gönül elçilerini yaptık. Çocuk evleriyle beraber koruyucu aile sistemiyle Başbakanımızın eşinin himayesinde bu bölgede ve bu şehirde önemli çalışma yaptık. Kadının statüsü çok çok önemli. Bizim inançlarımızda da kadın ve erkek birbirinin tamamlayıcısıdır. Mutlu bir aile ortamında ikisinin de hakkını ve hukukunu koruyarak götürmek bizim en büyük görevimiz. Bu nedenle kız çocuklarının eğitim imkanı, sağlık imkanı, okuma imkanı gibi yapılan çalışmalarda bire bir bakanlık olarak müdahale ettik. Mücadele ettik ve önemli çalışmaları hayatta geçirdik. Engelliler bizden önce hukuku olmayan, mevzuata olmayan ve yok sayılan evden çıkmayan gruptu. Şimdi artık halk temelli yaklaşıyoruz. Bütün ayrımcılıkları gidererek yolumuza devam ediyoruz. Onların erişilebilirliği için şimdi başkanımıza çok iş düşüyor. Şehirlerimizde kaldırım, altyapı, üstyapı, asansör ve kamu sisteminin engellilere göre yapılması gerekiyor. Onların istediği her şeye ulaşabilirliğini artırmamız gerekiyor. Bu bakımdan çok önemli bir çalışma süreci içindeyiz. Aile değerleri evlilik öncesi eğitim, evlilik boyunca rehberlik, boşanma sayısının daha da azaltılabilmesi için aile bakanlığı olarak yaptığımız çalışmaları, belediye ve valilikler üzerinde, yerelde bunun karşılığını başarmamız lazım. Ankara'da masada oturup müsteşar ve genel müdürün kağıt üzerinde yaptığı çalışmanın hiçbir önemi yok. Eğer Bitlis'te de bunu hissediyorsanız, yaşa dokunabiliyorsa, yaşam kalitesini yükseltebiliyorsa, sorunları çözebiliyorsa, bunun toplumsal bir karşılığı vardır. Hep bunu yapmaya çalıştık" ifadelerini kullandı.
Şehit yakınları ve gazilerin en önemli ve hassas konu olduğunu söyleyen Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bölge çok bedel ödedi.
Çözüm süreciyle 1 yıldır şehidimizin gelmediği, gazimizin olmadığı, kanın akmadığı, anaların ağlamadığı bir döneme girdik. Bunun devamı çok önemli. Bölgenin ve bölge insanının buna sahip çıkması çok önemli. Geri kalan mağdurun muhtaçlığını gidermek de önemli. Bunun için çok önemli iki yasa çıkardık. Şehit yakınlarımızın, eşlerinin, çocuklarının ve ailelerinin bundan sonraki yaşamlarını kolaylaştırmak için ne yapmamız gerekiyorsa, biz ne söylediysek Başbakanımızdan daha fazlasını aldık. Çok önemli yasal düzenlemeler yaptık. İstihdam hakları, seyahat hakları ve aklınıza gelen her şeyi başararak bugüne geldik. İki gün önce, Genelkurmay Başkanımız, 'Yeni dönem hayırlı olsun' diye aradığında bize ilk geldiğimizde bu talepler bize rapor olarak geldi. Bu raporun yüzde 85'ini tamamlayarak bu işi yakaladık. Bunun devamı da tamamlanacak. Sosyal devlet olarak herkesin yanında olmak bizim en büyük görevimiz. Bitlis özelinde de Bitlis'e ne gerekiyorsa iki milletvekilimiz ve valimizle çok özel çalışma yapıyoruz. Bunu paylaşacak zamanımız olmadı çünkü hep daha çok iş yapmak istedik. Bugün anlatma fırsatımız oldu. Bunun devamı çok önemli ve tamamlamamız gerekiyor. Haftaya fon kurulunu toplayıp bunu değerlendireceğiz. Tabii ki hala sorunlarımız var. Hayat olduğu sürece, insan var olduğu sürece sorunlar olacak ama mesele onları çözebilme gücü ve kapasitesidir. Biz bunun için çözüm odaklı olup sorunun parçası değil, 'Hep beraber bu işi nasıl çözeriz' gayreti içindeyiz. Bu nedenle yeni dönemden de çok ümitliyim. İnşallah hem Bitlis, bölge hem de Türkiye üzerinde dünyanın 10'uncu kalkınmış ülkesi olacağız. İnsani gelişmişlik kriterinde de dünyanın iyilerinden olacağız. Bu bakış açısı çok önemli. Bu takım çalışması çok önemli. Milletin gönlüne girebilmek en büyük eser ve makam. Milletin hizmetkarı olabilmek, onların hayır duasını alabilmek en büyük gücümüz. Biz bu güçle yolumuza devam ediyoruz. 2014 yılını Bitlis için daha özel planlayacağız.”
Bakan Şahin, daha sonra Papşen Hanı'nda Aile Destek Merkezi’nin açılışına katıldı.
Burada kısa bir açıklama yapan Şahin, Türkiye genelinde 70 aile destek merkezi olduğunu belirterek, “Önce Güneydoğu'ya ve bu bölgedeki kadınlarımız ve kızlarımız için aile destek merkezleri açtık. En önemlisi bir ve beraber olup yeni dostluklar ve arkadaşlıklar kurmaları amaçlanıyor. Bu sayede kendilerini geliştirmelerini sağlıyoruz” dedi.
Bakan Şahin, daha sonra handa onuruna verilen öğle yemeğine katıldı.