Tarihi İpek Yolunu, 'Kar Siperleri'Yle Örüyorlar

Karayolları Genel Müdürlüğü'nün stratejik planı içerisinde yer alan uygulama kapsamında tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Erzurum'daki yolların kenarlarına çekilen "kar siperleri" hem kazaları önlüyor hem de karla mücadelede tasarruf sağlıyor.

Karayolları 12. Bölge Müdürü Şenol Altıok, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kar siperlerinin Türkiye'de kısıtlı kesimlerde uygulandığını belirterek, yolların kapanmasını önlemek için özellikle yüksek kesimlerde kar siperi uyguladıklarını söyledi.

Bu uygulamanın karla mücadelede çok etkili olduğunu anlatan Altıok, "Kar mücadelesi, bölgemizde kar yağdığı zaman bütün yollarımızda oluyor. Ancak yüksek rakımlı geçitlerimizde bazen kar yağmadığı zamanlarda da kar mücadelesi yapmak zorunda kalıyoruz. Tipi ve rüzgarın etkisiyle arazide bulunan kar, yol yüzeyine geliyor. Bu da yolu kapatabiliyor" diye konuştu.

Kar yağmasa bile yolları kontrol etmek zorunda kaldıklarına dikkati çeken Altıok, kar kalınlığı 15-20 santimetreyi aştığı zaman araçların hareket etme kabiliyetinin kalmadığını belirtti.

Dolayısıyla kar siperlerini bu rüzgarın hakim olduğu yüksek rakımlı kesimlerde uyguladıklarını vurgulayan Altıok, şunları kaydetti:
"2010 yılında deneme maksatlı uyguladık. 3 bin metre kadar betonarme, 2 bin metre de PVC esaslı bir malzemeden 5 bin metre civarında bir uygulama yaptık. Yaptığımız betonarme kar siperlerinin çok verimli olmadığını tespit ettik ve bundan vazgeçtik. PVC esaslı kar siperlerini yaygın olarak kullanıyoruz. Son üç yıl içerisinde 6 bini bu yıl toplam 25 bin metre civarında kar siperi yaptık. Bu kesimlerde rüzgar ne kadar eserse essin karın yol yüzeyinde birikmesi kesinlikle engelleniyor. Böylece ekiplerimizin anlık olarak yola çıkma ihtiyacı ortadan kalkıyor. Bu da bizim için çok büyük bir tasarruf oldu. Yani iş makineleri karlı havada sürekli çalışır vaziyette duruyor, yolların donmaması için devamlı araziye gidip geldiğinde ciddi bir yakıt sarfiyatı meydana geliyordu."
- "Kar siperi malzemesi kesinlikle yanmıyor"
Bölgede kar mücadelesi için belli bir kaynak aktarıldığına değinen Altıok, "Kritik yerlere yaptığımız 25 kilometrelik kar siperleriyle, her yıl en az 1,5 milyon lira civarında tasarruf sağlamış olduk. Bugüne kadar 25 kilometrelik kar siperlerine yaptığımız masraf 4 milyon lira civarında. Yani kendini amorti etmiş oldu, geri dönüşümü sağladı. Böyle çok verimli bir kar mücadelesi olduğu için bunu daha sık kullanmayı düşünüyoruz" dedi.

Kar siperlerine vatandaşların zarar verdiğini dile getiren Altıok, şöyle devam etti:
"Burada çok fazla hayvancılık yapıldığı için sürüler halindeki büyükbaş hayvanlar zarar veriyor. Tabii insanlar da çok zarar veriyor. Geçmiş yıllarda tren yollarının kenarlarını ahşaptan yapılıyordu ve vatandaşlar bunu alıp, yakacak olarak kullanabiliyordu. Ama bu yaptığımız malzeme yanmıyor. Dolayısıyla kimsenin işine yaramayan bir malzeme. Bunlar 4 milyon lira gibi bir para harcanarak tesis edilmiş. Devlet malı olarak görüp, vatandaşların koruması gerekiyor."
Kar siperleri uygulamasının karayollarının stratejik planı içerisinde de yer aldığını belirten Altıok, bu çalışmayı gerçekleştirdikleri yerlerde görüş mesafesinin net olduğuna dikkati çekerek, "Çok faydalı. Karla mücadelede maliyetleri çok düşürüyor, kazaları da önlüyor" dedi.

Kaynak: AA