Tarihi Camiden Sökülen Taş Parçaları Tuvalet Kapısı Girişine İstiflendi

Peygamber ve sahabeler şehri Diyarbakır’da 422 yıllık Melek Ahmet Camii minaresinden sökülen ve üzerinde işleme olan desenli taş parçalarının gasilhane ve tuvalet kapısının girişinde istiflenmesine vatandaşlar tepki gösterdi.

Tarihi Camiden Sökülen Taş Parçaları Tuvalet Kapısı Girişine İstiflendi

Vakıflar Genel Müdürlüğü veritabanında “Türkiye Kültür Mirasları” arasında kayıtlı olan ve Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından ‘Melik Ahmed Paşa Camii ve Hazire’ adı ile 12 Haziran 1991 tarih ve 775 sayılı kurul kararı ile tescillenip korumaya alınan 422 yıllık Melek Ahmet Camii’nde tadilat sırasında sökülen tarihi parçaların gasilhane ile tuvalet girişlerine konulmasına vatandaşlardan tepki geldi. Diyarbakır Dicle Üniversitesi Sanat Tarihçisi Doç. Dr. İrfan Yıldız, tarihi yapılardaki onarımlarda iş gören bütün parçaların aynı yerde kullanılmak suretiyle yeniden tadilata dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

Yıldız, minareden sökülen parçaların imkanlar ölçüsünde kullanılabilecek durumda ise mutlaka yerlerine yeniden konulması gerektiğini belirtti.

Tadilat döneminde minareden çıkarılan parçaların incelenmesi gerektiğini belirten Yıldız, bu desenli taşların vasfını yitirmesi durumunda atılabileceğini, aksi taktirde mutlaka ya kullanılması ya da kayıt altına alınarak muhafaza edilmesi gerektiğini açıkladı.

Yıldız, minareden çıkarılan taşların incelenerek buna karar verilebileceğini dile getirdi.

Son tadilat ile 1 milyon 236 TL harcanarak restore edilen camide 22 yıldır tuvalet ve bahçe görevlisi olarak çalışan Mehmet Emin Öner ise, minareden çıkarılan parçaların bir köşede istiflendiğini ve bulundukları köşede tarih parçalarını koruduğunu söyledi.

Öner, kendisine verilen talimat gereği minareden çıkarılan 422 yıllık tarihi desenli taşları gasilhane ile tuvalet girişlerinin olduğu köşede muhafaza ettiğini dile getirdi. Öner, bu tarihi parçaların yıllardır burada kaldığını belirtti.

Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsel, minareden çıkarılan parçaların işe yaramaması nedeniyle müzeye kaldırılmadığını ve bundan dolayı cami bahçesinde bir kenarda istiflendiğini kaydetti.

Diyarbakırlı Melek Ahmet Paşa tarafından 1587-1591 yılları arasında yaptırılan ve Doğu ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde mihrabı İznik çinileri ile yapılan tek cami olan Melek Ahmet Camii, Edirne Selimiye Camii’nden sonra Türkiye’deki iki girişli minaresi olan ikinci cami unvanını da taşıyor. Çinilerinin paha biçilmez olduğu belirtilen camide güvenlik kamerası olmamasının düşündürücü olduğunu belirten cami cemaati, böyle önemli tarihi eserlerin hırsızlıklara karşı mutlaka güvenlik kamerası ile korunması gerektiğini söyledi.

1 milyon 236 bin lira harcanarak tadilatı yapılan camiye güvenlik kamerası yerleştirilmemesinin haksızlık olduğunu belirten vatandaşlar, bu tarihe sahip çıkmak için yetkililerin bu sorunu çözmesi gerektiğini dile getirdi

İki katlı ve sekizli kubbe düzeni ile çini mihrabı Mimar Sinan'ın İstanbul-Tahtakale’de yaptığı Rüstem Paşa Camii'ne benzeyen Melek Ahmet Camii’nin güvenlik kamerası ile gözetilmemesinin eksiklik olduğunu ifade eden Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen ise, bu eksikliği en kısa sürede tamamlamak için çalışma başlatacaklarını söyledi.

Kaynak: İHA