Dünya Sivil Toplum Kuruluşları Günü

Ankara Valisi Allaaddin Yüksel, "Türkiye'de bugün itibarıyla STK sayısı takriben 98 bin civarında ve bu derneklerde ortalama olarak görev alan insanlarımızın sayısı 9 milyon" dedi.

Ankara Sivil Toplum Kuruluşları Platformu, Yenimahalle'deki Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Merkezi'nde 5 Aralık Dünya Sivil Toplum Kuruluşları gününü kutladı.
Burada konuşan Vali Yüksel, bugünün hem kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiği hem de Dünya Sivil Toplum Kuruluşları Gönüllüler Günü olduğunu vurguladı.
Günümüzde çağdaş toplumları belirleyen bazı parametreler olduğunu belirten Yüksel, bugün kainatın varlığından beri iki önemli başlığın toplumların uygarlık seviyesini tanımladığını dile getirdi.
Bunlardan birisinin yeni şeyler bulmak, keşfetmek, ikincisinin de sivil toplum hareketleri içinde yer alma kabiliyeti olduğunu ifade eden Yüksel, bu yüzyılda bütün akıllı toplumların sivil toplum hareketini global göz olarak gördüğünün altını çizdi.
STK sayılarının her geçen gün artığına işaret eden Yüksel, "Türkiye'de bugün itibarıyla STK sayısı takriben 98 bin civarında ve bu derneklerde ortalama olarak görev alan insanlarımızın sayısı 9 milyon. Bu sayı çok önemli. Başkent Ankara'da da takriben 9 bin dernek var ve bu derneklere üye olan insan sayısı bir elin parmaklarını bile geçmiyor. Ankara'da 2 binin üzerinde dernek de hemşehri derneği düzeyinde" diye konuştu.

Avrupa'da bir kişinin ortalama üç STK'da görev aldığını bildiren Yüksel, "Ancak bize döndüğümüz zaman hemen hemen bin kişide üç kişi sivil toplum hareketi içinde görev alıyor" dedi.

Bu yüzyılda bütün yönetsel teorilerin yer değiştirdiğini, siyasal teorilerin yeni anlamlar kazandığını, pek çok ekonomik teorinin ise çöktüğünü aktaran Yüksel, sivil toplum hareketlerinin ortaya çıktığını kaydetti.

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar da STK'ların topluma değer kattığını söyledi.

Yenimahalle Belediyesinin çalışmalarında STK'larla yakın işbirliği içinde olduğunu belirten Yaşar, başarılarının ardında bunun yattığını söyledi.

STK'ların sayısının yüksekliğinin, sivil toplumun Türkiye'de etkin olduğu anlamına gelmediğini ifade eden Yaşar, "Sivil toplum kuruluşları, siyasi otoritenin baskısından uzak, kamusal alanda etkili kuruluşlardır. Gönüllülük temeline dayanan sivil toplum kuruluşları, çoğulcu demokrasinin katılımcı demokrasiye geçişini sağlar" dedi.

-"Türkiye'ye liderlik edecek bir sanayimiz var"
Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir de günlük hayatta sivil toplum örgütlerinin daha etkin olduklarına ve toplum yararına faaliyet gösterdiklerine değinerek, "Sivil toplum örgütlerimizden Ankara'ya daha çok sahip çıkmalarını istiyorum. Çok güzel bir şehirde yaşıyoruz. Ülkemizin en güzel, en kaliteli üniversiteleri Ankara'da ve burada Türkiye'ye liderlik edecek bir sanayimiz var. En kıymetlisi burada yetişen gençlerimiz. Gençler, bu ülkenin refahı ve bu şehrin gelişmesi için çok şeyler yapabilecek kabiliyette" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Ali Yücelen de etkinliğe babasıyla beraber katılmaktan gurur duyduğunu dile getirdi.
Buradaki kutlamaya katılan STK'larda her görüşten ve inançtan gönüllülerin bulunduğunu vurgulayan Yücelen, "Özellikle hoşgörü ve uzlaşmaya ihtiyaç olan günümüzde bu sivil toplum örgütlerinde çeşitli görüşlerden ve inançlardan insanlar, birbirleriyle bir araya gelip, birbirlerinin inançlarına, hayat tarzlarına ve düşüncelerine saygı duymayı öğreniyorlar" diye konuştu.

TÜGİAD Ankara Başkanı Barış Aydın ise Türkiye'de gönüllülerin ve sivil toplum kuruluşlarının artık hayatın içerisinde olduğuna işaret ederek, gönüllülerin topraklara, ormanlara, kültüre ve geleceğe sahip çıktığını söyledi.

Çok sayıda STK üyesi, siyasetçi ve iş adamının katıldığı etkinlikte Dünya Engelliler Vakfı kurucusu Metin Şentürk'ün de aralarında bulunduğu 100'den fazla STK temsilcisine şükran belgesi verildi.


Kaynak: AA