Çanakkale Barosu Başkanı Bülent Şarlan Açıklaması

Çanakkale Barosu Başkanı Bülent Şarlan, staj yönetmeliğinde yapılan düzenlemelerle artık hukuk fakültelerini bitirenlerin eskisi kadar kolay avukat olamayacağını söyledi.

Çanakkale Barosu Başkanı Bülent Şarlan Açıklaması

Baro Başkanı Şarlan, yaptığı yazılı açıklamada, yönetmelik değişikliği uyarınca hukuk fakültesini bitiren aday avukatların bundan sonra eskisi gibi hemen staja başlayamayacağını, staja başlayabilmek için “staj kabul değerlendirmesi” isimli imtihandan en az 70 puan almaları gerektiğini belirtti.

Şarlan, “Bu sınavda Türkçe, mantıklı akıl yürütme, genel kültür konuları 30 puan değerinde olacak. Anayasa hukuku, medeni hukuk, borçlar hukuku, hukuk yargılama usulü, ticaret hukuku, icra ve iflas hukuku, ceza hukuku, ceza yargılama usulü, idare hukuku, idari yargılama usulü, hukuk felsefesi, hukuk sosyolojisi ve vergi hukukunu kapsayan alan bilgisi konuları ise 70 puan ağırlığında olacak. Buradan alınacak yeterli puandan sonra aday avukatın elde edeceği başarı belgesi iki yıl geçerliliğini koruyacak. Bu sınavdan ise en az 70 puan almak gerekiyor. Her iki sınav yılda üç kez yapılacak. Yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayınlanmasını takiben 6 ay içerisinde staja başvuranlar ile stajyer avukatlar değişiklik kapsamı dışında tutulacak. Sınavlar ÖSYM ya da anlaşılacak bir üniversiteyle yapılacak. Bu sayede avukatlık mesleğine girişte önemli bir düzenlemeyle mesleki standartların yükseltilmesi öngörülüyor” dedi.

Kaynak: İHA