Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, İşçilerle Bir Araya Geldi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Dolar fiyatları arttı ve döviz fiyatları yükseldi. Bunun bir yıl sürüyor olmasını düşünün, 2014 yılında bu şekilde devam ediyor olmasını düşünün, bizim yalnızca enerji kalemlerinde 7 milyar dolarlık bir açığımız oluşuyor" dedi.

Yıldız, Eti Maden İşletmelerinin Eskişehir-Kırka Boraks Penta Üretim Fabrikası'nda işçilerle bir araya geldi.
Türkiye'de her yıl başında, her bayramda olabildiğince işçilerle bir arada olmaya çalıştıklarını ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:
"Bugün burada bulunmamın bir başka sebebi daha var. Yaklaşık 28 genel müdürlüğümüz var. İçerisindeki en fazla katma değer oluşturan ve karlılığı en yüksek olan şirketlerimizden bir tanesindeyiz. Gerek bakanlığımıza gerekse Eti Holding'e gerekse ülkemize bu karlılıkta koymuş olduğunuz katkılarından dolayı da teşekkür etmek için buraya geldim. Bor ile alakalı üzerinde çok fazla konuşuluyor. Buraya yeni kurulacak tesisler var. Biraz önce orayı gezme imkanına sahip olduk. 2014 yılının temmuz ayında da Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Başbakanımızın ve bütün devlet büyüklerimizin de bulunduğu bir ortamda inşallah bu tesisleri açmış oluruz. Çünkü yalnızca Türkiye'nin değil aynı zamanda bölgenin ve gelişen ekonomilerin en önemli fabrikalarından bir tanesi olacak, kendi sektöründe."

- "Halk Bankası ile alakalı yaklaşık 2,5 milyar dolar bir değer kaybı oluştu"

Yıldız, ekonomik değer oluşturabilmenin ve katma değer oluşturmanın çok önemli olduğunu vurguladı.
Bugünlerde ekonomik dengeler üzerinde çok farklı oyunların oynandığını anlatan Yıldız, şunları söyledi:
"Halka açık şirketlerden 20 milyar dolar civarında değer kaybeden bir yapı oluştu. Son 15 gün içerisinde ve yine üzerinde çok fazla konuşulan Halk Bankası ile alakalı yaklaşık 2,5 milyar dolar bir değer kaybı oluştu. Bizler ayrısı, gayrısı olmayan, tek hedef doğrultusunda, 76 milyon ülkemizin gelişimi için çaba koymak ve bu gayretlerimizi artırmak durumundayız. 'Halk Bankası' deyince aklıma geldi. Biz, Irak'ta bir anlaşma, Kuzey Irak'ta da bir sözleşme yapıyoruz. Oradan oluşabilecek günlük 300-400 bin varillik günlük petrolü Türkiye üzerinden dünya pazarlarına aktarmak istiyoruz. Buradan elde edilecek cironun da gelirin de öncelikle Türkiye'deki bir kamu bankası diyelim ki Halk Bankası aracılığıyla bunun, paranın toplanmasını ön görüyoruz. Bu ilk anda yıllık 12 milyar dolar civarında bir rakamdan bahsediyoruz. Biz bunun Türkiye'de olmasını istemez miyiz? Böyle bir teklifi Türkiye adına değerlendirmez miyiz? Bu ilerleyen zamanlarda 30-35 milyar dolarlık bir ciroya da ulaşacak."
Bakan Yıldız, Türkiye'nin siyasi istikrarını, ekonomik istikrarını korumanın gerektiğini değinerek, "Aynı hedefe doğru Türkiye'nin gelişmesi hedefine doğru katkı koymamız lazım. Dolar fiyatları arttı ve döviz fiyatları yükseldi. Bunun bir yıl sürüyor olmasını düşünün 2014 yılında bu şekilde devam ediyor olmasını düşünün, bizim yalnızca enerji kalemlerinde 7 milyar dolarlık bir açığımız oluşuyor. Biz bunu vatandaşımıza, işçimize, sanayicimize yansıtmamak için özellikle kendi içimizde fedakarlık yapmaya gayret ediyoruz" diye konuştu.



- "Bor madenini özelleştirmeyi düşünmedik"

Ekonomik istikrara çok fazla dikkat edilmesini gerektiğini dile getiren Yıldız, şunları kaydetti:
"Özelleştireceğimiz kaynaklar var, özelleştirmeyeceğimiz kaynaklar var. 11 yıllık iktidarımızda bor madenini özelleştirmeyi düşünmedik bundan sonra da düşünmüyoruz arkadaşlar. Biz, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde, Ankara'da, farklı ortamlarda konuşmalarınızda hep bunu çarpıtmaya gayret ettiler. Belki bunu 15 defa söyledim. 2013'ün son günü de bir kez daha söylemek istiyorum. Nasipse 2014 yılında bir defa daha söyleyeceğim. Biz bor madenini özelleştirmiyoruz, bir kısın hizmet alımlarının özelleştirilmesiyle alakalı. Bor madeninin bor kaynağının şu anda dünyadaki cironun en önemli kısmını kapsayan yanının Türkiye olduğunu ve Eti Maden İşletmelerinin olduğu hep beraber biliyoruz. Şimdi düşünün, 750 milyon dolar ciro yapacaksınız, 750 milyon lira kar edeceksiniz, böyle bir katmadeğer, cirosu çok yüksek olan şirketlerde bile yok. O yüzden biz Türkiye'nin bu kaynaklarını, Türkiye'nin madenlerini, Türkiye'nin gelişmesi büyümesi adına hep beraber koymayı ve bunu değerlendirmeyi hedefliyoruz."
Konuşmanın ardından Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Orhan Yılmaz, Yıldız'a bordan yapılmış bir Türkiye haritası ve kristalden yapılmış isimlik hediye etti.
Bunun ardından Bakan Yıldız'a, tesislerden ayrılırken vedalaştığı işçilerden biri, "Biz sizi sokakta bulmadık, sonuna kadar arkanızdayız" diye konuştu.

Kaynak: AA