Diyarbakır Valisi Kıraç'tan Aa Bölge Müdürlüğüne Ziyaret

Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, çözüm süreciyle ilgili, "İlk defa 30-40 yıldır insanlar huzurun ne demek olduğunu yaşayarak öğreniyor. Teorik olarak işte huzur, barış budur kağıt üzerinde duyuyorsunuz, ama bu bölgede hiç yaşanmamıştı. Bundan sonra bölge insanı bu düzenin bozulmasını hiç istemeyecektir" dedi.

Vali Kıraç, Anadolu Ajansı Diyarbakır Bölge Müdürlüğünü ziyaret ederek, Bölge Müdürü Behçet Güngör'den çalışmaları hakkında bilgi aldı. Vali Kıraç, AA'nın Türkiye ve haber açısından önemli bir kaynak olduğunu, artık dünyada hissedilen ajanslardan biri haline geldiğini belirtti.

AA'nın çabucak habere ulaşıp bunu dünya ile paylaşma ile ilgili aşama kaydettiğini dile getiren Kıraç, bu açıdan AA'yı kutladığını aktardı.
En çok üzerinde durulacak noktanın bölgenin asayişi, güvenliği ve barışı olduğunu, barış sürecinin kalıcı hale gelmesi üzerine noktalar üzerinde durduklarına dikkati çeken Kıraç, Diyarbakır'ın eski günlerine geri döndüğünü, üzerindeki o bulutu ve sisi attığını, olması gereken noktanın bu olduğunu bildirdi.
Diyarbakır'ın 12 bin yıllık bir şehir olduğunu, bünyesinde birçok uygarlığa beşiklik yaptığını, insanlığın da bundan istifade ettiğini anlatan Kıraç, şimdi ürettiği o değerlerle kendisinin yolunu bulmasında ve bunları kullanması gerektiğini dile getirdi.
"Ümitsiz olmamak ve bölgenin moralini yüksek tutacak noktalarda görmek gerekiyor. İnsanlar içlerindeki güzellikleri dışarıya yansıtsın. Bölgedeki yanlışlıklara bölge insanı dur demedikten sonra sorun çözülmez. 1 yıla yakındır bölgede çok büyük insanlık dramları yaşanmıyor. Cenazeler, şehitler, kargaşa ve çekişme yok. İlk defa 30-40 yıldır insanlar huzurun ne demek olduğunu yaşayarak öğreniyor. Teorik olarak işte huzur, barış budur kağıt üzerinde duyuyorsunuz, ama bu bölgede hiç yaşanmamıştı. Bundan sonra bölge insanının bu düzenin bozulmasını hiç istemeyecektir" diyen Kıraç, bölgenin huzuru, gelişmesi, daha ileriye gitmesi isteniyorsa, bunu bölge insanının sağlayabileceğini vurguladı.
-"Oyuna gelmedik"
Bölge insanının kendi şehrine sahip çıkması, daha iyiye gitmesini istemesi gerektiğini, sıkıntıların geride kaldığını belirten Kıraç, eğitim, sağlık, spor ve güvenlikte Diyarbakır'ın potansiyelinin çok iyi olduğunu, insanların gün geçtikçe yaşam standartlarını yükseltmenin yollarını aradığını anlattı.
Dünyanın bir kan gölü içerisinde olduğunu bildiren Kıraç, "Türkiye bu coğrafyada yıllarca kardeşçe ve huzur içerisinde yaşamış. Bu coğrafyanın zorluğu da var. Bizim kendi içerimizde kıskananlar, bölmek isteyenler olduğu gibi dışarıdan bu yapıyı bozmak isteyenler de var. Onun için bizim çok dikkatli ve uyanık olmamız lazım. Hep dışarıdan karıştırmak isteyenler var. Ama hiçbir zaman oyuna gelmedik. O noktada bizim deneyimimiz ve geçmişten gelen kültürümüz var. Kardeşlik ve bu ülke kolay kurulmadı" ifadelerini kullandı.
- Elektrik kesintileri
Kıraç, DEDAŞ yetkilileri ile görüştüğünü, Diyarbakır'da 450 bin abonenin bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Onların verdiği bilgiye göre, bu kış şartlarının ağır geçmesinden dolayı enerji tüketimi 2-3 kat artmış durumda. İletim hatlarındaki yetersizlik sık sık arızalar meydana getiriyor. Uzun yıllar enerji alt yapısına yönelik bir yatırım yapılmamış. Ekip sayısının artırılmasını istedim. 10 olan ekip sayısını 15'e çıkaracaklar. Vatandaşlardan arıza ve kesintilerle ilgili bilgi alamadıklarını onlara aktardım. İnsanlarla diyalog kurmadan problemleri çözseniz bile çözdüğünüzü anlatamazsınız. En azından vatandaşın bilgilendirilmesi lazım. Bunu da çözüyorlar. 24 saat cevap verebilecek bir iletişim hattı kuruyorlar. İnsanlar artık rahat ulaştıktan sonra psikolojik olarak agresifliklerini de bırakırlar. Yeni yatırımlar olacak. Yeni bir trafo kuracaklar."
Vatandaşların da israf konusunda duyarlı olmasını isteyen Kıraç, kayıp kaçak oranının çok yüksek olduğunu söyledi.

Bu günlerde bölgede en çok enerji tüketiminin konutlarda olduğunu, normal şartlarda en fazla enerji tüketen yerlerin sanayi olması gerektiğini vurgulayan Kıraç, gereksiz alanlarda enerji kullanılmaması ve enerji bedelinin ödenmesi gerektiğine dikkati çekti.
Kıraç, "Ama bu kış şartlarında hangi gerekçeyle olursa olsun insan yaşamını etkileyecek kesintilerin olmaması gerekiyor. Önümüzdeki dönemde inşallah sorun çözülür" diye konuştu.

- Suriyelilerin durumu
Suriye'den gelen insanlar konusunda özen gösterdiklerini, özellikle kaymakamlıkları ve ilgili kurumları bu konuda uyardıklarını kaydeden Kıraç, Diyarbakır'da yaklaşık bin 500 Suriyeli ailenin bulunduğunu, bunların özellikle sağlık ve barınma konusunda ihtiyaçlarının giderilmesi konusunda tedbir aldıklarını bildirdi.
Kıraç, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Bölgede onlar için sağlıklı altyapısı olan kentler oluşturuldu. Aslında buralarda barınmaları gerekiyor. Ama onlar buralara geliyor. Onlara yaptıkları işin doğru olmadığını anlatarak etap etap barınma yerlerine göndereceğiz. Çünkü Diyarbakır'da bir alan yok. Suriyeli vatandaşlara yaptığımız yardımı da buradaki vatandaşlara vereceğimiz yardımı kısarak veriyoruz. Ama kış şartlarında ortada kalan insanlara duyarsız kalamayız. Onlara sahip çıkıyoruz. Sıkıntıda olan insanlara yardım ediyoruz. Onlara destek olmak lazım."
Kaynak: AA