Kafkasya Üniversiteler Birliği Oxford’da Onur Konuğu

European Business Assembly tarafından 2000 yılından bu yana her yıl geleneksel olarak Oxford’da düzenlenen ve bu yılki 14. buluşmanın 16-19 Aralık 2013 tarihleri arasında yine İngiltere’nin Oxford şehrinde gerçekleştirildiği Oxford Liderler Zirvesi’ne Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) onur konuğu olarak katıldı.

Kafkasya Üniversiteler Birliği Oxford’da Onur Konuğu

Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’ın 2012 yılında yapılan Oxford Zirvesi’nde “Yılın Rektörü” ödülünü almasını takiben gelişen ilişkiler neticesinde KÜNİB bu yılki toplantıya Onur Konuğu olarak davet edilen tek kuruluş oldu. KÜNİB adına, Oxford’daki toplantıya, KÜNİB Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ramazan Korkmaz, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Sebahattin Balcı, Samtskhe-Javakheti Devlet Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Merab Beridze katıldılar.

Bu yılki başlığı “Bilim ve Yüksek Öğrenim” olan zirvede KÜNİB heyeti dünyanın dört bir yanından gelen 56 üniversite ve araştırma merkezinin temsilcileriyle görüşmelerde bulundu ve ortak faaliyet alanları oluşturmak bakımından yapıcı sonuçlar elde etti.

Zirve’nin birinci gününde Prof.Dr. Ramazan Korkmaz, kendi ülkelerinde “En İyi Üniversite” ödülüne layık bulunan üniversite rektörlerinin konuşmacı olarak sunuş yaptıkları açılış oturumuna başkanlık yaptı.

KÜNİB için ayrılan özel oturum 1823’de kurulmuş olan Oxford Union Society’deki ünlü kütüphane salonunda yapıldı. Winston Churchill, Richard Nixon, Jimmy Carter, Ronald Reagan, Margaret Thatcher gibi ünlü politikacıları da konuşmacı olarak ağırlayan bu tarihi binadaki toplantının açılış konuşmasını Prof.Dr. Korkmaz yaptı. “Yerelden Evrensele Bir Yolculuk: KÜNİB” başlıklı konuşmasında Kafkaslar’daki bölgesel ama aynı zamanda küresel bir üniversite birliği olan KÜNİB’in tarihçesini, taşıdığı önemi, misyon ve vizyonunu, üstlendiği sorumlulukları ve yürüttüğü projeleri anlattı. KÜNİB’in tanıtım filmini de dinleyicilerle paylaşan Prof.Dr. Korkmaz’dan sonra söz alan Prof.Dr. Sebahattin Balcı ve Prof.Dr. Merab Beridze, kendi üniversitelerini tanıttıktan sonra Kırgızistan ve Gürcistan üniversitelerinin KÜNİB ile kurdukları bağlar yoluyla hem bölgedeki hem de dünyadaki kurumlarla nasıl güçlü işbirlikleri gerçekleştirmiş olduklarını somut örneklerle anlattılar.

Oturumdaki konuşmaları takiben dinleyicilerden gelen çok sayıdaki soru KÜNİB temsilcileri tarafından yanıtlandı ve katılımcılar arasında bulunan Ukrayna, Kazakistan ve Ermenistan üniversitelerinin rektörleri Kafkasya Üniversiteler Birliği’ne katılmak ve işbirliğinde bulunmak için talepte bulundular. Ayrıca, Ukrayna İş Konseyi Başkanı Savvov Anton söz alarak KÜNİB’in bölgede akademik olduğu kadar karşılıklı ticari işbirliklerini artıracak ve şekillendirecek bir olgunluğa eriştiğini saptamaktan duyduğu memnuniyeti belirtti ve ilk fırsatta Birliğin Kurucu Başkanı olan Prof. Korkmaz’ı Ardahan’da ziyaret edeceğini söyledi.

14. Zirve’nin sonunda, European Business Assembly Başkanı John Netting ve The Club of the Rectors of Europe Başkanı Prof. Wil Goodheer, KÜNİB Başkanı Prof.Dr. Ramazan Korkmaz’a davetlerini kabul ederek KÜNİB oluşumunu Oxford’daki uluslararası ortama taşımış olmasının bu yılki toplantı için büyük bir zenginlik sağladığını söyleyerek teşekkür ettiler.
Kaynak: İHA