Formasyonda En Fazla Kontenjan Türk Diline

Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programları için en fazla kontenjan, Türk dili ve edebiyatı, matematik ve din kültürü ve ahlak bilgisi alanlarına ayrıldı.


YÖK'ün Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı kılavuzuna göre, 80 üniversitede açılacak programların öğretmenlik alanlarına göre kontenjanı, Milli Eğitim Bakanlığının öğretmen ihtiyacı ve geleceğe ilişkin projeksiyonları da dikkate alınarak YÖK tarafından belirlendi.

Programlarla bu yıl 80 üniversitede 34 alanda 20 bin kişiye eğitim verilecek. Programlar için en fazla kontenjan 2 bin 590 ile Türk dili ve edebiyatı, 2 bin 370 ile matematik, 2 bin 240 ile din kültürü ve ahlak bilgisi, bin 880 ile imam hatip lisesi meslek dersleri, bin 860 İngilizce, bin 790 ile tarih alanlarına verildi.

Bu bölümleri, fizik bin 10, kimya/kimya teknolojileri ve coğrafya 900'er, biyoloji 890, felsefe 500, görsel sanatlar /resim, müzik, Almanca ve sağlık alanları 300'er kontenjanla takip etti.

Teknoloji ve tasarım ile Arapça'ya 260'ar, psikolojiye 200, sanat ve tasarımla denizciliğe 140'ar, elektrik-elektronik teknolojisi ve bilişim teknolojilerine 100'er, tarım teknolojileri ve Rusça'ya 90'ar, sanat tarihi ve Fransızca'ya 80'er kişilik kontenjan ayrıldı.

En az kontenjan ise 50 kişi ile gazetecilik ve 40'ar kontenjanla, raylı sistemler, adalet, biyomedikal cihaz teknolojileri, gemi yapımı, radyo-televizyon, halkla İlişkiler ve organizasyon hizmetleri ve harita-tapu-kadastro alanlarında oldu.

-Son 3 yıl içinde ALES'e girenler başvurabilecek

Yerleştirme işlemleri için ÖSYM, 6 Aralık'a kadar internet sitesi üzerinden tercih alacak. Programlara, 
2010 ALES sonbahar dönemiyle 2011-2012-2013 yıllarında herhangi bir ALES'e katılan ve puanı hesaplananlar başvurabilecek. Adaylar en fazla 30 tercih yapılabilecek. Yerleştirme işleminde, yeterli puana sahip olunması koşuluyla tercih sırası önem kazanacağından, adayların tercihler yaparken en çok eğitim görmek istedikleri programlarından başlanmak üzere sıralama yapmaları yararlarına olacak. 6 Aralık'a kadar mezun olamayan adaylar ise tercih yapamayacak.

Mezun olduğu üniversite tarafından not ortalaması ÖSYM'ye bildirilmeyen adaylar ile yurt dışındaki bir üniversiteden mezun olan adayların not ortalaması "50" olarak değerlendirilecek.

-Formasyon Yerleştirme Puanı

Yerleştirmede, kullanılacak "Formasyon Yerleştirme Puanı", ALES puanının yüzde 60'ı ile akademik not ortalamasının yüzde 40'ı alınarak hesaplanacak. Bu yerleştirme işlemlerinde ALES puanı ile akademik not ortalaması için herhangi bir alt sınır ise uygulanmayacak.

-Adaylar disiplin cezası olmadığına dair belge verecek

Kayıtlar yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra 5 iş günü içerisinde üniversiteler tarafından yapılacak. Kayıtta adaylardan, dilekçe, onaylı mezuniyet belgesi, transkript, nüfus cüzdanı fotokopisi, 2 fotoğraf, öğrenim ücretinin ilk taksitinin yatırıldığını gösteren belge ile öğrencinin mezun olduğu üniversiteden disiplin cezası almadığına dair belge istenecek. Programdan alınacak ücret 2 bin 54 lirayı geçemeyecek.

Programa başlayanlar ilk hafta içinde yükseköğretim kurumlarında pedagojik formasyon eğitimi kapsamında daha önce alıp başarılı oldukları derslerden muaf tutulmak için başvuruda bulunabilecek. Öğrencilerden, muaf olunan dersin kredisine göre belirlenen ücret alınmayacak.

-En az 3 yıl öğretmenlik yapana muafiyet

Özel öğretim kurumlarında en az 3 yıl öğretmenlik yapanlar ile MEB bağlı okullarda 2 yarı yıl vekil/ücretli öğretmenlik yapmış olanlar, bunu sigorta belgelerine dayalı olarak belgelendirdikleri taktirde, "Öğretmenlik Uygulaması" derslerinden muaf tutulacak.

-Öğretmen adayları ağustosa yetiştirilecek

2013-2014 öğretim yılına mahsus olmak üzere iki dönem halinde akademik takvim adayların ağustos ayı öğretmen atama başvurularına yetişecek şekilde üniversitelerce düzenlenecek.

Merkezi yerleştirme işlemleri, her yıl eylül ayı içinde ÖSYM tarafından yapılacak.

Kaynak: AA