Hasta Haklarına İlişkin 119 Bin Sorun Yerinde Çözümlendi

Sağlık Bakanlığı, hastanelerdeki Hakları Birimlerine yapılan başvurular sonucunda 1 Ocak-1 Aralık 2013 tarihleri arasında 118 bin 812 sorunun yerinde çözümlendiğini bildirdi.

Hasta hakkı ifadesi, Sağlık Bakanlığının tedavi hizmetleri çerçevesinde genel olarak hizmetten faydalanma hakkını ifade ediyor ve hasta hakları programı ile kişilerin sağlık alanında yaşam kalitesinin yükseltilmesi ve sağlığının güvence altına alınması amaçlanıyor.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Türkiye'de Hasta Hakları Çalışmaları kapsamında, 1998'de Bakanlık tarafından Hasta Hakları Yönetmeliği çıkarıldı ve 2003'te Hasta Hakları Uygulama Yönergesi ile belirlenen pilot illerde Hasta Hakları Birimleri kuruldu. Bu birimlerde görev alacak personel eğitildi ve eğitimden sonra bütün il ve ilçelerdeki devlet hastaneleri ile sağlık grup başkanlıklarında Hasta Hakları Birimleri oluşturuldu. Bu kapsamda, Hasta Hakları Birimine yapılan başvurular, birim sorumluları tarafından yerinde çözümlemeye çalışılıyor ve gereken durumlarda yazılı başvuru alınarak aynı gün Sağlık Bakanlığı Hasta Hakları Şubesine bildirim yapılıyor. Daha sonra 15 gün içerisinde toplanan Hasta Hakları Kurulunda başvuru değerlendirilerek, sonuç başvuru sahibine iletiliyor.
-Hastalar hangi haklara sahip?
Hastaların, adalet ve hakkaniyet ilkeleri çerçevesinde sağlık hizmetlerinden faydalanma, ırk, din ve mezhep, cinsiyet, felsefi inanç, ekonomik ve sosyal durumları dikkate alınmadan hizmet alma hakkı bulunuyor.
Hastanın, her türlü sağlık hizmetinin ve imkanının neler olduğunu öğrenmeye ve sağlık durumu ile ilgili her türlü bilgiyi sözlü veya yazılı istemeye; sağlık kuruluşunu seçmeye, değiştirmeye ve seçtiği sağlık tesisinde verilen sağlık hizmetlerinden faydalanmaya, sağlık hizmeti verecek, vermekte olan tabiplerin ve diğer sağlık çalışanlarının kimliklerini, görev ve unvanlarını öğrenmeye ve koşullara göre hekim seçme ve değiştirmeye hakkı olduğu ifade ediliyor.
Gizliliğe uygun bir ortamda her türlü sağlık hizmeti almaya hakkı bulunan hastanın, tedaviyi reddetmeye, durdurulmasını istemeye, tıbbi müdahalelerde rızasının alınmasına ve rıza çerçevesinde hizmetten faydalanmaya hakkı bulunuyor.
Hastanın, sağlık hizmetini güvenli bir ortamda almaya hakkı olurken; sağlık tesisinin imkanları ölçüsünde ve idarece alınan tedbirler çerçevesinde, dini vecibelerini yerine getirmeye; saygı, itina ve ihtimam gösterilerek, güler yüzlü, nazik, şefkatli bir ortamda, her türlü hijyenik şartlar sağlanmış, gürültülü ve rahatsız edici bütün etkenler giderilmiş bir sağlık hizmeti almaya hakkı olduğu vurgulanıyor.
Sağlık tesislerince belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde ziyaretçi kabul etmeye ve mevzuatın ve sağlık tesisinin imkanları ölçüsünde ve hekimin uygun görmesi halinde refakatçi bulundurmaya hakkı olduğu belirtiliyor ve haklarının ihlali halinde, mevzuat çerçevesinde her türlü başvuru, şikayet ve dava hakkını kullanmaya hakkı olduğunun altı çiziliyor.
-"5 bin 851 başvuru nedeni saygınlık ve rahatlık görememe"
Bakanlık verilerine göre, 1 Ocak-1 Aralık 2013 tarihleri arasında 118 bin 812 sorun yerinde çözümlendi.
Yine aynı tarihler içerisinde Hasta Hakları Kurulunda 28 bin 562 başvuru görüşüldü. Kurulda görüşülen dosyalarda en çok başvuru yapılan konularla ilgili 1 Ocak-23 Aralık 2013 tarihleri arasında yüzde 45.95 (131 bin 25 başvuru) hizmetten genel olarak faydalanmama öne çıktı.
Başvuru konuları içerisinde saygınlık ve rahatlık görememe ise yüzde 20,48 (5 bin 851 başvuru), bilgilendirilmeme de yüzde 5 (Bin 429 başvuru) olarak belirtiliyor.
Kaynak: AA