Psikolog Dülgar'dan 'depresyon'Hakkında Bilgiler

Çorlu Özel Şifa Hastanesi'nde Psikolog Ceyda Dülgar, depresyonun kendiliğinden geçmediğini, mutlaka psikiyatrist ve psikolog yardımı alınması gerektiğini belirtti.

Psikolog Dülgar'dan 'depresyon'Hakkında Bilgiler

Kişinin tek başına depresyonun üstesinden gelmeye çalıştığını dile getiren Psikolog Dülgar, "Fakat kişi bu durumun üstesinden yalnız gelemediğini anlayınca sonuç olarak kişide umutsuzluk, çaresizlik duyguları artar ve intihara kadar gidebilir. Bu belirtiler kişinin yaşamını olumsuz bir şekilde etkiler. Bu yüzden mutlaka psikiyatrist ve psikolog yardımı almalıdır. İlaç tedavisinin yanında bireysel psikoterapi de son derece önemlidir. Depresyon utanılması gereken bir durum değildir mutlaka tedavi için uzman yardımına başvurulmalıdır" diyerek önerilerde bulundu

Depresyonla ilgili bilgiler veren Dülgar, depresyonun; kişinin kendisini mutsuz, üzgün, değersiz, yorgun, zayıf hissetmesi, her şeyi karamsar olarak görmesi, yaptığı hiçbir şeyden zevk alamaması gibi belirtileri yaşamasıyla ortaya çıkan bir hastalık olduğunu kaydetti.

Psikolog Dülgar, depresyonun bütün hastalıklar arasında en sık görülen hastalıklardan biri olduğunu söyledi.

Depresyonun genel olarak ilk belirtilerini mutsuzluk hissi, halsizlik ve yorgunluk hali, hiçbir şeyden zevk alamama durumu ve uyku bozukluğu olarak sıralayan Psikolog Dülgar, kişinin etrafa karşı ve çevresindeki kişilere karşı ilgisiz olması, her şeyi olumsuz düşünmeye başlaması, sabah umutsuzlukları, cinsel istek kaybı ve günlük işlevlerinde yavaşlama, az konuşma ve yalnız kalma isteği, hiçbir şey yapmak istememe hali, aşırı sinirlilik hali, depresif duygu durum hali, çökkün duygu durumlarının da depresyonun belirtileri arasında olduğuna dikkat çekti. Dülgar, “Depresyonun kişideki fiziksel belirtileri ise, vücudunun çeşitli yerlerinde ağrılar hissetmesi, iştah ve uyku bozukluklarıdır. Kişiye depresyon tanısı konabilmesi için bu belirtilerin en az 4 tanesini 2 haftadan fazla bir süredir yaşıyor olması gerekmektedir” ifadelerini kaydetti.

Kişinin depresyon belirtilerini günlük hayatta yaşadığı karamsarlık ile karıştırmaması gerektiğini dile getiren Psikolog Dülgar, "Depresyon tanısı koyabilmemiz için belirtilerin 2 haftadan fazla süredir hissediliyor olması gerekmektedir. Yani kişinin kendini ne kadar süredir bu şekilde hissettiği çok önemlidir" diye konuştu.

Depresyonun kişinin hayatında yaşadığı kendi için olumsuz bir olaya veya kişinin yaşadığı travmaya bağlı olarak gelişebileceğini kaydeden Dülgar, “Bu nedenler dışında kişinin ortada bir neden yokken hayatta beklentilerinin karşılanmadığı düşüncesiyle gelen sürekli olumsuz düşünceler kişiyi depresyona sürükleyebilir. Ayrıca mutlu bir haber kişiyi de depresyon sürecine itebilir. Örneğin, çocuklarını üniversiteyi kazanıp evden ayrılan anne-baba için çocuklarının evden ayrılması ile yalnız kalma süreci depresyona neden olabilir” dedi.


Depresyonun, çocukluk dönemi de dahil olmak üzere her yaşta başlayabileceğini vurgulayan Psikolog Dülgar, depresyonun ortalama 24-25 yaşlarda başladığını, kadınların erkeklere göre depresyona girme olasılığının daha yüksek olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA