Çiçekler Onun Elinde 'Altın ve Gümüş Takı' Oluyor

Bursa'da, doğal malzemelerin güzelliğini klasik üslubun asaletiyle birleştirerek yeni eserler ortaya çıkaran bir sedefkar, yetiştirdiği küçük çiçekleri doğal reçinede rengi ve dokusuyla koruyarak altın, gümüş malzemelerin içine monte edip takılar üretiyor.

Sedefkar Zafer Karazeybek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 30 yıldır kuyumculuğun yanı sıra tel kakma, rölyef, kabartma işleri, sedef kakma ve minyatür gibi geleneksel el sanatlarıyla uğraştığını söyledi.

"Doğal olan güzeldir" anlayışından hareket ederek doğal malzemelerin güzelliğini klasik üslubu asaletiyle birleştirip boynuz, kemik, sedef, mercan, inci, boğa ve ahşaptan birçok eser ürettiğini anlatan Karazeybek, şöyle devam etti:
"Geleneksel çizgide yapılan çalışmalar işlevsel kılınmadığı sürece insanlar tarafından talep edilmiyor. Oysa zanaatkarların yaşaması da gerekiyor. Bu itibarla çağa uygun üretilen materyallerin işlevsel kılınması gerekiyor. Bu son çalışmamda da 30 yıldır edindiğim tecrübe, birikim ve işleme tekniklerini birleştirdim. Emek yoğunluğu gerektiren çalışmalar oldu. Bu çiçeklerin doğal yapı içerisinde bozulmadan, rengini, kokusunu ve aromasını değiştirmeden onları nasıl koruyabileceğim ile ilgili Ar-Ge çalışmaları yaptım. Sonra bunların dağılmadan, cilaya uygun hale getirilebileceğini öğrendim. Takıya uygun hale getirilmesi için küçük dokulu çiçekler tercih ediyorum. Bu küçük çiçeklerin ekilmesi, çok gelişmeden ve büyümeden günübirlik toplanması gerekiyordu. Tohumunun atılmasından toprakta işlenmesine, onların tekrar alınıp renkleri ve dokuları bozulmadan korunmasına kadar işlerin hepsi bir yılımı aldı. Çiçeğinden takısına kadar bütün aşamalar 1,5 yıllık emek sonucu oluşturuldu."
- Çiçeği de reçinesini de kendisi üretiyor
"Gerçek çiçek takılar" olarak tanımladığı eserler için bitkileri, Orhangazi ilçesine bağlı Çakırlı beldesinde yetiştirdiğini anlatan Karazeybek, farklı bir üslupla çalıştığını vurguladı.
Türkiye'de daha önce örneği bulunmayan orijinal çiçeklerin takıya uyarlanması işi için gereken reçineyi de geliştirdiği bilgisini veren Karazeybek, "Başlangıçtan sonuna, takı haline gelinceye kadar bütün aşamalarda çalışmalarım var. Amacım, yaptığım çalışmalarda doğallığa özen göstermek. Doğal dokuyu bozmadan çiçekleri kullanarak bu çalışmaları yaptım" ifadesini kulandı.
Karazeybek, çiçekleri kullanarak altın ve gümüşten oluşturduğu 350'ye yakın takıyı Bursa'daki Tayyare Kültür Merkezi'nde sergileyeceğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA