Obezite Hastalarına Sigara ve Alkol Uyarısı
Medical Park Elazığ Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Berna Karaca, obezite hastalarına sigara ve alkol kullanmamaları yönünde uyarılarda bulundu.
Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için, alınan enerjiyle harcanan enerjinin dengede tutulması gerektiğini belirten Karaca, günlük alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması durumunda, harcanamayan enerji vücutta yağ olarak depolanıp obeziteye neden olduğuna dikkat çekti. Karaca, “Obezite, vücut sistemleri ve psikososyal durum üzerinde yarattığı olumsuz etkilerden dolayı pek çok sağlık problemlerine neden olmaktadır. İnsülin direnci, Tip 2 diyabet, hipertansiyon, hiperlipidemi, metabolik sendrom, safra kesesi hastalıkları, karaciğer yağlanması, solunum zorluğu, gebelik komplikasyonları bunlardan sadece birkaçıdır. Obeziteyi belirlemek için yaygın olarak beden kitle indeksi kullanılmaktadır. Endeks, bireyin vücut ağırlığının, boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle elde edilen bir değerdir. Eğer bu değer 25'in üstündeyse pre-obez diye tanımlanır, 30 ve üzeri obez, 40 ve üzeri ise morbid obez olarak kabul edilir. Obezitenin tedavisinde, tıbbi beslenme tedavisi anahtar rol oynamaktadır. Obezite tedavisinde amaç, gerçekçi bir vücut ağırlığı kaybı hedeflenerek, obeziteye hastalık risklerini azaltmak, bireye yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırmak ve yaşam kalitesini yükseltmektir. Vücut ağırlığının 6 aylık dönemde yüzde 10 azalması, obezitenin yol açtığı sağlık sorunlarının önlenmesinde önemli yarar sağlamaktadır” dedi.
Günlük beslenme programlarını 3 ana ve 2-3 ara öğün olacak şekilde planladıklarını ifade eden Karaca, “Yemekleri iyice çiğneyerek, mümkün olduğunca yavaş yemelisiniz. Gün içinde, en az 2 litresi su olmak üzere, sıvı tüketiminizi arttırınız. Beslenmemizde önemli yer tutan ekmeği, tam tahıllı, tam buğday, çavdar veya kepekli ekmek gibi posa içeriği yüksek ekmek çeşitlerinden tüketebilirsiniz. Zinde, enerji dolu bir güne başlamak için günün altın öğünü olan kahvaltıyı atlamamalıyız. Haftada 3-4 gün kahvaltıda yumurta tüketmeliyiz. Doymuş yağ içeriğinden dolayı haftalık kırmızı et tüketimini azaltınız, içerdiği yağ çeşidinden dolayı haftada en az 1-2 kez balık tüketiniz. Hareketsiz yaşam tarzından uzak durarak, fiziksel aktivitenizi arttırmaya çalışınız. Haftada en az 3-4 kez yarım saat yürüyüş yapınız. Düzenli egzersiz yapamıyorsanız, gideceğiniz yere vasıta kullanmadan yürüyerek gitmeyi tercih ediniz, asansör yerine merdivenleri kullanınız. Sigara ve alkol kullanmayınız” şeklinde konuştu.