Erciyes Yolundaki Kaza, Kış Turizmini Etkiledi

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Erciyes AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Cahid Cıngı, Hacılar ilçesinde 11 kişinin öldüğü, 31 kişinin de yaralandığı trafik kazasının Erciyes'te dağ turizmini olumsuz etkilediğini belirterek, "Erciyes'e gelmek isteyen ve günler öncesinden rezervasyon yaptıran şehir içi ve şehir dışından birçok üniversite grubu kazadan sonra rezervasyonlarını iptal ettirdi. Bu durumun psikolojik olduğunu düşünüyor, Erciyes'in sezondaki gidişatını çok fazla olumsuz etkilemeyeceğini ümit ediyoruz" dedi.

Cıngı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşanan kazada yola ve yerel yönetimlere bahane bulmanın yersiz olduğunu, Kayseri-Erciyes arasındaki yolların dünya çapında en düzenli, en geniş yollar arasında yer aldığını söyledi.

Dünyanın en önemli kayak merkezlerini gören profesyonel kayakçı ve dağcıların Erciyes'e geldiklerinde kendilerine ilk olarak yollardan bahsettiklerini ve dünyanın hiç bir yerinde böyle bir dağ yolu görmediklerini itiraf ettiklerini dile getiren Cıngı, Kayseri Büyükşehir Belediyesinin kış döneminde Erciyes yoluna çok büyük yatırım yaptığını ve yolların 7 gün 24 saat açık tutulması için karla mücadele ekiplerinin sürekli çalışma içerisinde olduğunu vurguladı.
Kar yağışı başlar başlamaz ekiplerin yollarda temizleme ve tuzlama çalışması yaptığını ve çok aşırı bir tipi olmadığı sürece Erciyes yolunun kapanmadığını ifade eden Cıngı, şunları kaydetti:
"Tüm sezon boyunca sadece bir ya da iki sefer çok aşırı tipili havalarda sıkıntı yaşıyoruz. Onun dışında Develi, Hacılar Kayseri-Hisarcık üzerinden Erciyes'e gelen bütün yollar sürekli açık ve olabilecek en iyi seviyede tutuluyor. Geçtiğimiz hafta yaşanan kazada kardeşlerimiz maalesef Erciyes Dağı'ndan giderken böyle bir kaza yaşadıkları için, Erciyes'in adı geçtiği için bir sıkıntı yaşadık. Erciyes'e gelmek isteyen ve günler öncesinden rezervasyon yaptıran şehir içi ve şehir dışından birçok üniversite grubu kazadan sonra rezervasyonlarını iptal ettirdi. Bu durumun psikolojik olduğunu düşünüyor, Erciyes'in sezondaki gidişatını çok fazla olumsuz etkilemeyeceğini ümit ediyoruz. Kazanın olduğu gün Erciyes'te büyük çoğunluğu üniversite öğrencilerinden oluşan yaklaşık 5-6 bin kişi vardı. Pazar günü iki katı kalabalık bekliyorduk ama cumartesi günkü kalabalığın 5'te biri kadar ziyaretçi geldi. İnsanlar aklı selimle düşündükleri zaman bunun ferdi bir hata olduğunu dağın, yönetimin, belediyelerin bir kusuru olmadığını anlayacaklardır."
- "İstanbul'da da kaza oluyor ama yinede İstanbul'a gidiyoruz"
Erciyes'ten inen öğrenci grubunun İncesu'da, otobanda veya başka bir yerde de kaza yapabileceklerine dikkati çeken Cıngı, nitekim bu kazaların şehir merkezlerinde de olduğunu söyledi.

Sürücülerin, özellikle kış aylarında yol ve hava şartlarını göz önünde bulundurmadan trafiğe çıkması, tedbirsiz davranması sonucu dünyanın her yerinde bu şekilde üzücü olayların yaşandığını belirten Cıngı, "Dağa ve yollara bahane bulmak ve bu nedenle Erciyes'e gelmemezlik yapmak doğru değil. Çok lüks otobanlarda da kaza oluyor ama biz yine de otobanları kullanıyoruz, İstanbul'da da kaza oluyor ama biz yine de İstanbul'a gidiyoruz. Dolayısıyla buradaki hata tedbirsiz sürücünün. Bizleri de derinden yaraladı motivasyonumuzu kırdı" şeklinde konuştu.

Cıngı, Erciyes'e gelecek ziyaretçilerin araçlarının kışlık bakımına ve kış lastiği, zincir gibi donanımlarının eksiksiz olmasına dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı.
Kaynak: AA