'Hastalıklarla Mücadele Etmek İçin Sadece C Vitaminin Yeterli Değil'

Soğuk havalarda vücut direncini arttırmak için beslenmeye dikkat edilmesi gerektiği bildirildi.

Acıbadem Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Çapaş, yaptığı açıklamada, soğuk kış günlerinde hastalıklardan korunmak için çoğunlukla mandalina, portakal gibi narenciye tüketiminin arttığını belirtti.

Hastalıklarla mücadele etmek için sadece C vitaminin yeterli olmadığının altını çizen Çapaş, şöyle devam etti:
"Vücudumuz hastalıklarla savaşmak için C vitamininden daha güçlü, büyük bir orduya sahiptir. Bir mikrobun vücudumuza zarar verebilmesi için bütün bu savaşçılarımızı aşması gerekmektedir. Bağışıklık sistemi savaşçılarımız proteinler et, tavuk, balık, süt, peynir, yumurta, bağışıklık sistemi hücreleri üzerinde etki sahibidir. Besinlerle protein alımının yetersiz olması bağışıklık sistemini olumsuz etkiler, vücudumuz hastalıklara açık hale gelir. Buna engel olmak için özellikle kış mevsimlerinde kahvaltılarımızdan yumurta, peynir, süt, yemeklerimizden de et, tavuk, balık, nohut, fasulye eksik edilmemelidir. Kırmızı et yerine daha çok balığı tercih ederek hem protein alımınızı artırabilir hem de balıkta yüksek miktarda bulunan ve bağışıklığı destekleyen omega 3 yağ asitlerinden yararlanabilirsiniz."
Çapaş, güçlü bağışıklık sistemi için sağlıklı bağırsak florasının önemli olduğunu ifade ederek, bunun için düzenli olarak yoğurt ve kefirini tüketilmesi gerektiğini vurguladı.
Farklı lezzetteki besinleri her gün tüketmenin antioksidan vitamin ve minerallerden faydalanmanın en temel kural olduğunu belirten Çapaş, şunları kayrdetti:
"Enfeksiyon durumundan korunmada A vitamini, havuç, kırmızı biber, domates, bal kabağı, kayısı gibi besinler deri bütünlüğünü sağlayarak vücudumuzu koruma çemberi altına alır. E vitamini, fındık, badem, ceviz, ruşeym, hücre bütünlüğünü sağlar. C vitamini, narenciye, kırmızı-yeşil biber, kuşburnu ise vücut sıvılarındaki serbest radikallerle savaşır. Çinko, yağlı tohumlar, deniz ürünleri, et, ciğer, hücre yenilenmesindeki rolü ile gribal enfeksiyonlarda etkilidir. Çinko proteinlerin enerjiye dönüştürülmesi için çok önemlidir, zihinsel fonksiyonlarda, vücudun kendi kendini iyileştirmesi ve yenilemesi gereken durumlarda, bağışıklık sisteminin gelişmesinde önemli yere sahiptir."

Kaynak: AA