Anjiyo İle Kalp Krizine Karşı Önlem Alın

Kalp rahatsızlığı olan kişilerin doktorlarından sık sık duyduğu anjiyonun basit bir uygulama ile kalp krizine karşı önlem alınmasını sağladığını ifade eden uzmanlar, anjiyografinin, herhangi bir damar sisteminin görüntülenmesi, damardaki kan akımının nasıl olduğu ve damarda darlık, tıkanıklık gibi sorunların olup olmadığının araştırılması anlamına geldiğini ifade etti.

Anjiyo İle Kalp Krizine Karşı Önlem Alın

Özel Medline Konya Hastanesi’nden Uzm. Dr. Mehmet Alparslan Küçük, anjiyo işlemi ile ilgili bilgi vererek, “Sigara, hipertansiyon, stres, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam ve şeker hastalığı gibi risk faktörleri damarların zamanla daralmasına ya da tıkanmasına neden olabilir. Bu durum, kalp krizi gibi birçok kalp ve damar rahatsızlığının oluşma riskini arttırır. Damarlarda meydana gelen bu rahatsızlıklar hiç belirti vermeden yıllar boyunca ilerleyebileceği gibi çabuk yorulma, göğüs, sırt, kol ağrısı ve nefes darlığı gibi belirtiler de verebilirler. Anjiyo ise, bu hastalığa yakalananlara uygulanan bir teşhis yöntemi olarak, ölüm ve kalp krizi riskini belirler. Tıp dalında koroner anjiyografi olarak adlandırılan bu teşhis yöntemi, halk arasında anjiyo olarak bilinir” dedi.

NE ZAMAN ANJİYO YAPILIR
Anjiyonun tedavi amaçlı, kalp krizi sonrasında ya da ani bir kalp krizi sırasında uygulanabileceğini kaydeden Dr. Küçük, “Kalp krizi sırasında yapılan anjiyoda amaç, kalp damarlarının görüntülenmesinin ötesinde tıkalı damarın anında tespit edilmesi ve damarın açılması işleminin yapılmasıdır. Bu işlem halk arasında ‘balon’ veya tek kafes (stent) uygulaması olarak bilinir. Şikayetleri bulunan hastaya yapılan anjiyo ise, olası bir rahatsızlığı tespit ederek uygun önlemlerin alınmasına yardımcı olur. Bypass ameliyatı sonrasında ise damarların operasyon sonrasındaki durumunu gözlemlemek amacıyla yapılır. Planlı anjiyografi için hastanın 6 saat aç olması istenir” diye konuştu.

ANJİYOGRAFİ NASIL UYGULANIR
Koroner anjiyografide kalp damarlarına ulaşmak için çoğunlukla sağ kasık atardamarı bazen de kol atar damarının kullanıldığını aktaran Dr. Küçük, “Damar içine daha sonra çıkarılmak üzere bir plastik kılıf yerleştirilir. Daha sonra, adına kateter denilen yaklaşık 2 milimetre çapında içi boş borucuklar, plastik kılıf yolu ile kalbin damarlarının ağızlarına yerleştirilir ve bu borucuklardan damarları röntgen altında görünür hale getiren özel bir madde verilir ve değişik açılardan damarların görüntüleri alınır. İşlem ortalama 15-20 dakika sürer. İşlemden sonra kasığa veya kola yerleştirilen plastik kılıf çıkarılır ve buradan kanama olmaması için 4-5 saat süreyle bu bölgeye bir ağırlık konur” ifadelerini kullandı.

Anjiyonun lokal anestezi altında uygulanan bir işlem olduğunu belirten Dr. Küçük, lokal anestezi yapılırken uygulanan iğne acısından başka bir ağrı hissedilmediğini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA