Üniversite Öğrencilerine Aile Ekonomisi Anlatıldı

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Nazilli İktisadi İdari Bilimler Fakültesi öğrencilerine 'Aile Akademisi' semineri düzenlendi.

Üniversite Öğrencilerine Aile Ekonomisi Anlatıldı

Nazilli Belediye Tiyatro Salonunda Fakülte desteğiyle ve Ekonomi Topluluğu organizatörlüğünde TEB Aile Akademisi Uzmanı Bülent Kekeç tarafından "Kişisel Finansman, Bireysel Bütçe Teknikleri, Ekonomi Okuryazarlığı" konularında bilgilendirildi. Seminere konuşmacı olarak katılan Bülent Kekeç, öğrencilere aile ekonomisinin nasıl planlanacağını örneklerle anlatırken, ADÜ Nazilli İİBF Dekanı Prof.Dr. Ertuğrul Acartürk ve çok sayıda öğretim üyesi de semineri izledi.
Yaklaşık bir buçuk saat süren ve büyük beğeni ile izlenen TEB Aile Akademisi Uzmanı Bülent Kekeç, espri ile karışık değişik görsel ve hikayelerle süslediği sunumunda aile içerisinde gelir gider dengesinin nasıl kurulacağını ve sağlıklı tasarruf yapmanın püf noktalarını anlattı. Kekeç, aile ekonomisinin ülke ekonomisinin temeli olduğunu ifade ederek, "Finansal bilinç aile içerisinde gelişir, tasarruflar ilk defa burada yapılmaya başlanır. Türkiye’nin önümüzdeki döneme dair büyüme hedefi ancak bu tasarruf bilinci ile sağlıklı olabilecektir. Bugün finansal kurumlarda birçok ürün ve çözüm var. Biz de TEB olarak size bu ürünleri en iyi şekilde sunmaya gayret ediyoruz. Fakat asıl olan aile içerisinde bu ürünlerin doğru zamanda, doğru şekilde kullanılmasıdır. Bunun için de ailenin tüm bireylerinde finansal bilincin geliştirilmesi esastır. Bu finansal bilinç sağlanabilirse gelir-gider dengemizi daha iyi hesaplayıp harcama ya da tasarruflarımızı daha iyi planlayabiliriz. Bu kapsamda borçlanacaksak en doğru ürün, vade ve ödeme planı ile borçlanabiliriz. Kendi emekliliğimizi, çocuklarımızın okulunu, geleceğini daha etkin planlayabiliriz. Başımıza gelebilecek istenmeyen durumlara karşı finansal korunma tedbirlerini erkenden alabilir ve mağduriyeti önleyebiliriz. Aynı zamanda teknolojiyi daha etkin kullanarak bankadaki işlerimizi daha çabuk halledebilir, kendimize ve sevdiklerimize daha çok vakit ayırabiliriz."
KREDİ KARTI KULLANIMINA DİKKAT
'Kredi Kartı borçlanma değil, ödeme aracıdır' diyerek sözlerini sürdüren Kekeç, "Kredi Kartı borçlanma değil, ödeme aracıdır. Aylık kapatamayacağınız miktarda harcamalar yapmayın. Size, ödemelerinizi paranızı ayarlayabilmek için kırk gün fırsat sunar. Kısa dönemli borçlanma için kullanılabilir: 2-3 ayda kapatabileceğiniz, küçük borçlar için banka kredisi almak masraflı (git, başvur, dosya masrafı ver) olabilir. Onun yerine kısa dönemli borçlanmalarda kredi kartını kullanabilirsiniz. Müşteri temsilcinize sorun, hangisi daha az masraflıysa onu seçin" dedi.

AİLE GİDERLERİNİ DİZGİNLEME TAKTİKLERİ
Aile giderlerini dizginlemek için ilk 10 saniyenin çok önemli olduğunu söyleyen ve taktik veren Kekeç, "Bir şeyi satın almadan önce 10 saniye ‘ona’ bakın. “İstek mi? İhtiyaç mı? Öncelik mi? Düşünün. Gerçekten ihtiyacınız yoksa yani istekse ve gereksizse, yerine koyun ve kendinizle gurur duyun! Bütçenizde sadece istek olan harcamalar için de yer olacaktır, bütçenizi göz önüne alarak, satın alabilirsiniz. Büyük alımlar için ise eve gidin, 10 gün düşünün. Almak istediğiniz şey hep orada, siz almak istediğinize emin olun yeter.!”
Kaynak: İHA