Mehmet Akif Ersoy Ata Diyarı Kosova'da Anıldı

İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy, Kosova’da düzenlenen panelde anıldı.


Priştine Yunus Emre Türk Kültür Merkezi tarafından tertiplenen “Vefatının 77. yılında Mehmet Akif ata diyarında anılıyor“ konulu panelde, milli şairin kişiliği ve eserleri tüm boyutlarıyla ele alındı.

Geniş katılımlı panel, Mehmet Akif Ersoy şiirlerinin Türkiye'den gelen konuk şairler İbrahim Eryiğit ve Vahap Akbaş tarafından okunması ile başladı.

Panele Türkiye’den katılan Yazarlar Birliği Onursal Başkanı Mehmet Doğan ile Türkiye Yazarlar Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Fidan, katılımcılara Türk edebiyatında seçkin yeri olan Mehmet Akif’in kişiliği ve eserleri ile ilgili bilgi verip bilinen ve bilinmeyen yönlerini anlattı.

Panelde, Mehmet Akif’in dönemini en iyi kavrayan ve en iyi ifade eden, Türkçeyi en güzel ve en yüksek seviyede telaffuz eden büyük bir şahsiyet olduğu belirtildi.

Büyük ilgiyle izlenen panelin konuşmacıları, “Mehmet Akif'in Türk edebiyatındaki şiir kudreti, şiir kabiliyeti deha derecesindedir” ifadesi kullandı.

Panelin sonunda açıklama yapan Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan, Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nin çok güzel bir faaliyete ev sahipliği yaptığını belirtti.

Büyükelçi Ozan, Mehmet Akif Ersoy'un Kosovalı olduğunu anımsatarak, “Burası onun ata yurdu. İstiklal şairimizin 77’inci ölüm yıl dönümü sebebiyle burada çok güzel bir anma toplantısı düzenlendi.

Mehmet Akif uzmanı olan Türkiye Yazarlar Birliğinin çok değerli edebiyatçıları burada. Onlardan Mehmet Akif'i dinledik. Çok güzel bir faaliyetti” ifadesini kullandı.

Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı Mehmet Doğan da Mehmet Akif’in baba yurdunu hiçbir zaman unutmadığını kaydederek, “Bundan 100 yıl önce, Mehmet Akif Kosova’da olup bitenlerle ilgili iki şiir yazmıştır. Bu şiirlerde Balkan Savaşlarının burada büyük katliamlara yol açan sonuçlarını çok etkileyici bir şekilde bize anlatıyor. Şimdi biz yüzyıl sonra hem Mehmet Akif'i hatırlıyoruz hem de burada yeni bir tarih başlangıcına şahitlik ediyoruz. O yüzden gerçekten mutluluğumuz büyük” diye konuştu.

Türkiye Yazarlar Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Fidan da Mehmet Akif’in ata diyarı Kosova’da vefatından 77 yıl sonra anmanın çok heyecan verici olduğunu söyledi.

“Mehmet Akif edebiyat tarihi açısından, tarihimiz açısından kilometre taşlarından bir tanesidir” şeklinde konuşan Fidan, "Çünkü o milletimizin düşüncelerine, hareketlerine fiilen tercüman olmuştur. Milletmizin tarihini safha safha Safahat’a eklemiş ve ölümsüz eseri Safahat kitabını meydana getirmiştir. Mehmet Akif hala düşünceleriyle, eylemleriyle, yaptıklarıyla milletimizi aydınlatmaktadır” dedi.

Mehmet Akif Ersoy, babasının doğduğu köy Suşitsa’nın bağlı olduğu Kosova’nın batısındaki İpek şehrinde de Yunus Emre Türk Kültür Merkezi tarafından düzenlenen panelde anılacak.
Kaynak: İHA