Aydın’da Zeytin Ağaçlarındaki Dal Kurumaları Üreticileri Tedirgin Ediyor
Aydın’da zeytin ağaçlarında görülen dal kurumaları ve tam kurumaya neden olan hastalıklar üreticileri tedirgin etmeye başladı.
Türkiye’de zeytin yetiştiriciliğinde mevcut zararlı ve hastalık sorunlarına ek olarak Verticillium solgunluğu olarak bilinen ve ağaçlarda kısmi dal kurumaları ile tam kurumaya neden olan bir hastalık daha kendini göstermeye başladı.
Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir, yörede kuruyan zeytin ağaçlarında her geçen yıl artış kaydettiğini dikkat çekti.
Hastalık bulaşmış zeytin ağaçların el nihayette kuruduğunu belirten Gökdemir, “Aydın il genelinde dikimi gerçekleştirilen her 100 zeytin ağacından 3-4’ünün Verticillium solgunluğu olarak bilinen ve ağaçlarda kısmi dal kurumasına neden olan hastalık görülüyor. Bu oran sahil bölgeleri olan Didim ve Kuşadası’nda 4-6’ya kadar çıkıyor. Bölge çiftçisini tedirgin eden bu konuyu yetkililerle de paylaştık ancak Verticillium solgunluğu hastalığına karşı henüz bir çare bulunamadı” dedi.
Didim Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İsmail Efe’de, bölgede mevcut zeytin ağaçlarında sıkça görülen Verticillium solgunluğu hastalığının sebebinin araştırılması ve alınması gereken önlemlerin olduğunu ifade etti.
Zeytin ağaçlarında görülen dal kurumaları ve tam kurumaya neden olan hastalıklara karşı alınması gereken önlemleri açıklayan Efe şu ifadelere yer verdi: “Zeytin ağaçlarında solgunluk ve kuruma belirtilerinin görüldüğünde hastalıklı sürgün ve dallar sağlam kısımdan itibaren budanmalı ve bahçeden uzaklaştırılması gerekir. Yere dökülen hastalıklı yapraklar toprakta enfeksiyon kaynağı oluşturacağından dolayı dökülmeden önce budama tamamlanması gerekir. Hastalığın bulaşma ve taşınma riskini azaltmak amacıyla budama aletleri sık sık alkol, çamaşır suyu ve ateşten geçirilerek dezenfekte edilmesi riski azaltacaktır”