Diyetisyen Aktaş Açıklaması
Memorial Diyarbakır Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nde görev yapan diyetisyen Ceren Aktaş, kış aylarında beslenme konusunda bilgi verdi.
Kış aylarında insanların soğuktan daha çok etkilendiği için gribal enfeksiyonları daha çabuk kaptığını belirten Aktaş, hasta olmayı beklemeden özellikle kış aylarında bol C vitamini alınması gerektiği uyarısında bulundu. Portakal, mandalina, greyfurt gibi meyveleri kış aylarının uzun gecelerinden eksik etmemenin sağlık için önemli olduğunu anlatan Aktaş, şöyle konuştu: "Bunun yanı sıra; pancar, turp, havuç, kereviz, ıspanak, pırasa, lahana, pazı gibi sebzeler kış aylarında vücut direncini artırarak, hastalıkların oluşumunu engelleyebilmektedir. Bu gibi sebze ve meyvelerin sadece kış aylarında değil, yılın her mevsiminde sofradan eksik edilmemesi gerekir.”
Balığın kışın sofralardan eksik edilmemesi gerektiğini aktaran Aktaş, şunları söyledi: “İçerdiği Omega 3 yağ asidinden dolayı bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlar. Haftada en az iki gün balık tüketimi önerilir. D vitamininin en iyi kaynağı güneştir. Kış mevsiminde genelde havalar bulutlu olduğundan dolayı güneşten yeteri kadar faydalanamayız. Ancak havanın güzel olduğu, güneşli zamanlarda yürüyüşe çıkarak güneşten faydalanılabilir. Soğuk kış günlerinde çay, kahve içmek yerine, bitki çayları ve C vitamini yönünden zengin kuşburnu çayı tercih edilebilir. Kış aylarının uzun gecelerinde abur cubur diye tabir ettiğimiz çerez tarzı yiyeceklere, tatlıya daha fazla ihtiyaç duyulur. Yağlı kuru yemişle leblebi karıştırılarak yenilmesi önerilir. Özellikle kalorisi yüksek hamur tatlılarından uzak durulması gerekir, tatlı ihtiyacı haftada iki defayı geçmeyecek şekilde sütlü tatlılarla giderilebilir.”
Çocukların büyüklere göre bağışıklık sisteminin daha zayıf olduğundan gribal enfeksiyonlara yakalanma olasılıklarının fazla olduğunu anlatan Aktaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yüzden annelerin çocuklarına bu sebzeleri sevdirerek veya değişik şekillerde yemelerini sağlaması gerekir. Kış aylarında sıvı ihtiyacı pek akla gelmediğinden vücut yeterli sıvı ihtiyacını alamaz. Bu yüzden kış aylarında vücudun sıvı ihtiyacını yeteri derecede karşılamak gerekir. Kışın günde en az 2 litre su tüketilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde vücut zararlı öğeleri atamaz ve vücut fonksiyonlarının bozulmasına sebep olur.”