'Sağlıklı Bireyin Gündelik Yaşamdaki Sağlık Takıntısı Paneli'
Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi tarafından "Tıbbileştirilen Gündelik Yaşam ve Sağlık Takıntısı" konulu panel düzenlendi.
Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, sağlık takıntısının bireyin gündelik yaşamının bir parçası haline gelmesinin nedenlerinin anlatıldığı panele, Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Üstün Özen, Açıköğretim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Selçuk Karaman, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
Panelin oturum başkanı Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Aytül Kasapoğlu, "Sağlıkta Dönüşümler" başlıklı konuşmasında, Türkiye'deki sağlık sisteminin sorunlarını ele aldı.
Kasapoğlu, 1990'lı yıllarla sağlık alanındaki özelleştirmelerin ve sağlığın piyasayla entegre olmasının sonuçlarını değerlendirerek, bu süreçte sağlık-medya ilişkisinin önemine vurgu yaptı. Kasapoğlu, sağlığın sosyal belirleyicileri, bu alanda yapılan çalışmaların tarihsel arka planı ve sosyolojideki dönüşümleri hakkında da bilgi verdi.
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi ve Açıköğretim Fakültesi Sosyoloji Lisans Programı Koordinatörü Doç. Dr. Mevlüt Özben, "Tıbbileşen Yaşam ve Sağlık Motivasyonu" başlıklı sunumunda bireyin yaşamının geri kalan kısmının küresel kapitalizm tarafından sömürüldüğünü söyledi.
Özben, sömürü alanlarından birinin de endüstriyel tıp olduğunu, bireyin yaşamında daha çok şeyin tıbbi terimlerle ifade edilmeye başladığına dikkati çekti.
Endüstriyel tıbbın son yıllarda yaşamlarımızı sadece tıbbileştirmekle kalmadığını anlatan Özben, söz konusu tıbbileştirmenin bir sonucu olarak da pek çoğumuzun sağlık takıntısı olan endişeli tipler haline geldiğimizi vurguladı.
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Zuhal Yonca Odabaş, "Sağlıkta Güven" başlıklı konuşmasında bilimsel tıbbın en çok eleştiri alan hekim-hasta ilişkisindeki güven konusunu ele aldı.