İşsizliğin En Fazla Olduğu İller Çözüm Sürecinden Umutlu

Geçen yıl işsizlik oranının en yüksek olduğu belirlenen Batman, Mardin ve Siirt'teki iş adamları çözüm süreci ile bölgede istihdamın artacağı ümidini taşıyor.


Türkiye İstatistik Kurumunun,açıkladığı 2011 ve 2012 yıllarına ilişkin İl Düzeyinde Temel İşgücü Göstergelerindeki işsizlik oranının en yüksek olduğu iller sıralamasında son üç sırayı paylaşan Batman, Mardin ve Siirt'teki iş adamları yatırımları artırarak istihdam sorununu çözeceğine inandıkları çözüm sürecinde yeni tedbirlerin hayata geçirilmesini bekliyor.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Mardin Şube Başkanı Mehmet Ali Dündar, AA muhabirine, bölgede geçen yıl yatırımların durması, istihdamı artıracak çalışmaların da altyapısının oluşturulamaması nedeniyle işsizlik rakamlarının yüksek çıktığını söyledi.

İşsizlik oranının yüksek olmasını, bölgede sanayi yatırımlarının yeterli olmaması ile mevsimlik ve gündelik işçilerin kayıt dışı çalışmalarına bağlayan Dündar, ilde işsizliğin azaltılmasında sanayinin önemli bir faktör olacağını dile getirdi.

Dündar, ilin ekonomisinin temelinde tarım ve inşaat sektörünün geldiğine dikkati çekerek, şöyle dedi:

"Bu nedenle mevsimlik işçilik günübirlik istihdamın kaynağını oluşturuyor. Kırsal alanda ve gündelik işçilik yolu ile kayıt dışı çalışıldığından bu rakamlar yüksek görünüyor. İlde işsizliği azaltmak için en önemli unsur imalat sanayinin olmasıdır. Mardin'de bu nedenle imalat sanayi güçlendirilmelidir. Kentimizde işsizlik rakamlarının bu derece yüksek olması bizi üzüyor. Bölgede çözüm süreciyle istihdamı artıracak tedbirlerin hayata geçirilmesi gerekir. İstihdamı arttırmak için son 10 yılda yapılan çalışmaların iyi olmasına rağmen yeterli değil."

- "Yatırım ile işsizlik oranı düşecektir"

Batman TSO Başkanı Kadir Demir, Batman Organize Sanayi Bölgesinde 4. etap alt yapı çalışmalarının ihale edilerek yatırımcılara hazırlandığını söyledi.

"Yatırım yapmak isteyen 167 yatırımcı var. Bu yatırımlar tamamlandığında Batman'da işsizlik oranı önemli ölçüde düşecektir" diyen Demir bu yatırımların hayata geçirilmesinin beklendiğini belirtti.

Batman eski TSO Başkanı Osman Nasıroğlu, Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen Suriyelilerin kayıt dışı çalıştırılmasının işsizliği artırdığını savundu.

Suriye'de aylık 80 dolara çalışan Suriyelilerin Batman'da 200 dolara çalıştığını ifade eden Nasıroğlu, "Bu rakam neredeyse Türkiye'de asgari ücretin üçte birine tekabül ediyor. Suriyeliler özellikle inşaat sektörüne yöneliyor. Ucuz iş gücü olunca işveren de kayıt dışı eleman çalıştırıyor. Bu nedenle her geçen gün işsizlik artıyor" dedi

Batmanlı iş adamı Salih Güneştekin ise kıdem tazminatının işverene sıkıntı yaşattığını ifade ederek, bu nedenle istihdamda sıkıntılar yaşandığını söyledi.

"İşverenden istenen kıdem tazminat işsizliğin artmasında etkili oldu" diyen Güneştekin, şunları kaydetti:

"Devletin kıdem tazminatını işverenden keserek ya çalışana vermesi, ya da bir fona aktararak çalışan emekli olduğunda ödenmesi daha uygun olacaktır. Teşvik paketinde de istihdam ağırlıklı şartların konulması gerekir. Çözüm süreci ile istihdam ağırlıklı yatırımlara ağırlık verilmelidir."

- "Ekonomi canlanacak istihdam artacak"

Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Özgür Çalapkulu, "Çözüm sürecinin yansımalarını bu yıldan itibaren bekliyoruz" diye konuştu.

Siirt'te başlanan bazı yatırımların altyapılarının devam ettiğini ifade eden Çalapkulu, açıklanan istatistiklerin 2011-2012 yıllarına ait olduğunu vurguladı.

Çalapkulu, çözüm sürecinin en çok TRC3 bölgesini içeren Siirt, Mardin, Batman ve Şırnak'a katkı sağlayacağına inandıklarını kaydederek, şöyle konuştu:

"Çözüm süreci ile bölgemizde geçen yıl yatırımlara başlandı. Bu yatırımlar henüz tamamlanmış değil. Bunların büyük bir kısmının önümüzdeki dönemde tamamlanıp faaliyete geçmesini bekliyoruz. Bu yıl uygulanan teşvik paketinin en az bir yıl daha uzatılarak gelecek yıl da yapılacak yatırımların bu paketten 10 yıl faydalanmasını istiyoruz."

Siirt Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Kemal Bilim, çözüm sürecine rağmen bazı iş adamlarının bölgeye bakışlarının hala tam olarak değişmediğini ifade etti.

"Çözüm sürecinde yatırımların artmasıyla hem ekonomi canlanacak hem istihdam artacak" diyen Bilim, çözüm sürecinde birçok yatırımcının bölgeye yatırım yapmasının beklendiğini vurguladı.

Bilim, TRC3 bölgesinde işsizliğin azalması, yatırımların bölgeye kayması için pozitif ayrımcılık beklediklerini kaydederek, "Teşvik paketlerinde belirtilen 6'ncı bölgede yer alan Şanlıurfa ve Diyarbakır ile Siirt aynı şartlarda kıyaslanamaz. Şanlıurfa'nın hem kıyı şehirlerine yakın olması hem de merkezi bir noktada yer alması yatırımcılara cazip geliyor. Siirt'e yatırımın gelebilmesi için şartların cazip hale getirilmesini gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA