Savaşla Ertelenen Hayalleri Türkiye'de Gerçekleşti

Evlilik hazırlıkları yaparken ülkelerinde çıkan iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli Muhammed Abdullah ve Nur Gello, Siirt'te Türk gelenekleri ile yapılan düğünle dünyaevine girdiler

Suriye'deki Külliye Dil Edep Cemiyeti Halep Üniversitesinde okudukları 2009 yılında tanışan ve ailelerin rızası ile nişanlanan arkeoloji bölümü öğrencisi Muhammed Abdullah (30) ile edebiyat bölümü öğrencisi Nur Gello (26) evlilik hazırlıkları yaparken çıkan iç savaş nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kaldılar.
Lübnan'a sığınan ve ailesini savaşta kaybeden Abdullah, 2 yıl boyunca izini kaybettiği nişanlısını bulmaya çalıştı.
Suriye'den kaçtıktan sonra Türkiye'ye sığınan Gello ise yerleştiği Siirt'teki Aile Destek Merkezinde (ADEM) Arapça Eğitmeni olarak göreve başladı.

Nişanlısının Türkiye'ye sığındığını öğrenen Abdullah, Türkiye'ye gelerek nişanlısı Gello'nun yaşadığı Siirt'e yerleşti.
3 yıl nişanlı kalan Gello ve Muhammed, talepleri üzerine Siirt Aile Destek Merkezi'nce gerçekleştirilen Türk geleneklerine uygun kına gecesi ve düğün töreni ile muratlarına erdi.
Düğüne esnafın yanı sıra Siirtli vatandaşlar da destek verdi
Savaşla ertelenen hayallerini Türkiye'de gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşayan çift, tören boyunca duygulu anlar yaşadı.
- "Türkiye halkı bize sahip çıktı"
Gello, AA muhabirine, iç savaş nedeniyle ülkelerinden kaçarak yerleştikleri Türkiye'de aile ortamı içinde yaşadıklarını söyledi.

Eşiyle üniversitede okurken tanıştıklarını ve ailelerinin de rızası ile hayatlarını birleştirme kararı aldıklarını hatırlatan Gello, "Suriye'de nişanlandık. Düğün planları yaparken ülkemizde savaş çıktı. Kaçtığımız Türkiye'de ise evleniyoruz, çok mutluyuz" dedi.

"Türkiye halkı bize sahip çıktı. Bundan dolayı çok mutluyuz" diyen Gello, Siirtlilerin yaptığı iyiliği hiçbir zaman unutmayacaklarını belirtti.

Gello, şöyle dedi:
"Aile ve Destek Merkezindeki hocalarımız ile arkadaşlarımız bizimle çok ilgilendi. Bu iyiliklerini unutmamız mümkün değil. Düğünümüze akrabalarımız gelemediği için Aile destek Merkezi'ndeki arkadaşlarımız bize aile oldular ve düğünümüzü yaptılar."
Abdullah da ailesini savaşta kaybettiğini hatırlatarak, akrabalarının ise Suriye'de kaldığını söyledi.

Bu nedenle akrabalarının düğününe katılamadığını anlatan Abdullah, "Ailemi savaşta kaybettim. Ancak Siirtliler bize ailemiz gibi sahip çıktı. Siirtliler bana aile oldu. Bu düğün en büyük mutluluğumuz oldu" diye konuştu.

- "Onlar mutlu, biz de mutluyuz"
Siirt ADEM Müdürü Ayşe Demir ise Suriyeli Abdullah ve Gello'yu evlendirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Savaştan kaçan çiften yaşadıkları mağduriyet nedeniyle düğünlerini yapamadığını öğrendiklerini ifade eden Demir, kendilerinden gelen talep üzerine Siirtlilerin hayırseverlik duygularını ön plana çıkararak, çiftin hayal ettiği düğünü yapmak istediklerini belirtti.

Demir, düğünün esnafın ve ADEM'in girişimleriyle gerçekleştirildiğini vurgulayarak, düğünün masrafları için Siirtli vatandaşların da destek verdiğini kaydetti.

Gelinin ADEM'deki kuaför salonunda hazırlandığını dile getiren Demir, "Onlar mutlu, biz de mutluyuz. Gönül elçileri olarak bu düğünü gerçekleştirdik. İnşallah hayırlara vesile olur" diye konuştu.

Düğün salonunun sahibi Muhiddin İdiz de Suriyeli çifti mutlu etmek için ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını anlatarak, onlara büyük memnuniyetle destek olduklarını belirtti.

İdiz, çifte ömür boyu mutluluk dilediklerini söyledi.

Nur Gello'nun ailesinin de katıldığı düğünde çift zaman zaman duygulu anlar yaşadı.
Kaynak: AA