Meme Kanseri Konferansında İzdiham Yaşandı

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Projesi kapsamında düzenlenen meme kanseri konferansına kadınlar yoğun ilgi gösterince izdiham yaşandı.


Zonguldak Valisi Ali Kaban’ın eşi Neriman Kaban’ın öncülüğünde KETEM Projesi’nin tanıtımı için merkez ilçe, Çaycuma, Devrek ve Alaplı ilçelerinin ardından Ereğli ilçesinde de konferans düzenlendi.

Konferansa katılımın az olacağı düşünülerek Atatürk Kültür Merkezi’ndeki (AKM) yaklaşık 200 kişilik nikah salonunda program düzenlendi.

Konferansa yaklaşık 800 kadar kadın katılınca program AKM Sinema Salonu’na alındı. Kadınların sinema salonuna gittikleri sırada kalabalık nedeniyle izdiham yaşandı. Bazı kadınlar konferansı ayakta izlemek zorunda kalırken, bir kısmı da salona getirdikleri sandalyelere oturdular.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda konuşan Zonguldak Valisi Ali Kaban’ın eşi Neriman Kaban, eski Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız’ın eşi Dilek Ayyıldız döneminde başlatılan projeyi sürdürmekten mutlu olduğunu söyledi.

Projeye destek verme önerisinin kendisine iletilmesiyle istek ve heyecan duyarak çalışmalarını başlattığını ifade eden Kaban, “2012 Kasım ayında başlayan ve il merkezi, Çaycuma, Alaplı, Gökçe bey, Kilimli ilçeleri ve Çatalağzı beldelerinde hedef kitleye ulaşarak tanıtımı ve tarama faaliyetleri başarıyla yapılan, büyük ilgi gören bu çalışma Sağlık Bakanlığı'nca da yakından takip edilerek övgüye mazhar olmuştur. Mobil KETEM Projesi'nin Ereğli ilçemizde de tanıtılması ve tarama yapılması için bu önemli çalışmada, katkı ve desteğimin yararlı olacağı tarafıma iletildiğinde, kanser gibi dünyada çok yaygın görünen, ailelerde psikolojik ve sosyal sorunlara yol açan, mağduriyet yaratan bu hastalık konusunda insanların bilgilendirileceği, bilinçlendirileceği, erken teşhisin öneminin özellikle vurgulanacağı bu çalışmada yer almaktan büyük bir memnuniyet duymaktayım” dedi.

“KADINLARIN BİLİNÇLENDİRİLMESİ YAŞAMSAL ÖNEME SAHİP”
“Toplumun ve ailenin temel taşlarından birisi olarak gördüğümüz kadınlarımızın bu önemli hastalık konusunda bilgilendirmesi, bilinçlendirilmesi ve yaşamsal öneme sahip taramalar konusunda aydınlatılması, taramaların yapılması büyük önem arz etmektedir” diyen Kaban, “İşte bu nedenle, amacı toplumu kanser ve erken teşhis ile tarama konusunda birebir eğiterek farkındalık yaratmak olan Kanser Erken Teşhis Tarama Eğitim Merkezleri yani KETEM'in yaptığı bu anlamlı çalışmayı önemli görüyor, bilim adamlarımızın ifadesiyle erken teşhis kanseri önler diyor ve kadınlarımızı Ereğli'deki bilgilendirme ve tarama programlarımıza davet ediyoruz. Projeye destek veren kamu kurum ve kuruluşlarına, sivil toplum kuruluşlarına, projeyi aktif olarak yürüten Halk Sağlığı Merkezlerine ve projenin tanıtımını sağlayan basın kuruluşu temsilcilerine şimdiden teşekkür ediyorum. Herkese, ‘yaşam güzeldir’ diyerek, sağlıklı, mutlu, huzurlu, uzun bir yaşam diliyorum” diye konuştu.

HEDEF 250 BİN KİŞİYE ULAŞMAK
Zonguldak Halk Sağlığı Müdür Vekili Doktor Orhan Albas da, Mobil KETEM Projesi kapsamında 250 bin kişiye ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

Projenin başlatıldığı 2012 yılından bu güne kadar 3 bin 498 kişiye ulaştıklarını ifade eden Dr. Albas, bunlardan 3 bin 150 kişiye kendi kendine meme muayene eğitimi verildiğini, 2 bin 497 simiyer alındığını ve 693 mamografi çekildiğini söyledi.

Albas konuşmasında şu bilgilere yer verdi:
“Mobil KETEM Projesi kapsamında 20-69 yaş arasındaki bayanları taranmaktadır. 30-65 yaş arasındaki evli bayanlar rahim ağzı kanseri için, 40-69 yaş arası meme kanseri için taranmakta, katılımcılara KKMM (Kendi Kendine Meme Muayenesi) öğretilmektedir. Projede amaç, kanserin önemli ölçüde önlenebilir bir hastalık olması nedeniyle, kadınlarda en sık görülen kanserler arasında yer alan meme kanseri ve serviks kanseri hakkında toplumun doğru bilgilendirilmesi, kanserlerden korunma ve erken tanı konusunda farkındalık oluşturarak kadınların meme kanseri ve serviks kanseri taramalarına yönelmelerinin s ağlanması ve kadınlarda erken teşhis oranının arttırılması amaçlanmıştır. Meme kanseri ve serviks kanseri hakkında toplumu bilinçlendirmek ve taramak ana amacımızdır.”

EREĞLİ’DEKİ KATILIM GURURLANDIRDI
Zonguldak Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürü Esin İlhan ise, 2012 yılında Dilek Ayyıldız'ın desteğiyle Mobil KETEM Projesi'ni başlattıklarında ilk aşamada neler yapabiliriz sorusuna cevap aradıklarını ifade ederek, “İlk günlerde neleri nasıl sağlayacağımızı bilemiyorduk. Ama şu anda neler yapabileceğimiz konusunda daha çok tecrübe kazandık. Ereğli, projemize hakikaten büyük destek verdi. Özellikle tanıtım programımıza bu gün gerçekleştirilen katılım bizleri gururlandırdı. Zannederim, projemiz Ereğli'de çok başarılı sürecek. Hedeflediğimiz kitleye de ulaşabileceğimizden umutluyum” diye konuştu.

Program, BEÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Profesör Ülkü Özmen, BEÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Profesör Mehmet Ali Kurçer, BEÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Doçent Ali Uğur Emre nin konuşmalarıyla devam etti.
Kaynak: İHA