Ticaret Borsası Başkanı Bektaş’tan Süel’e Ziyaret
Çorum ve Kütahya illeri arasında yaşanan leblebi gerginliğine bir yenisi daha eklendi.
Leblebi geriliminin ardından bu kez de her iki il "borsa" tartışmaları ile yeniden karşı karşıya geldi. Kütahya Ticaret Borsası’nın resmi sitesinde “Dünyanın ilk borsasının Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesinde olduğunu biliyor muydunuz? başlığıyla resmi sitesinde haber yapılması iller arasındaki yeni tartışmanın fitilini ateşledi.
Çorum Ticaret Borsası Başkanı Ali Bektaş, Şapinuva Kazı Başkanı Prof. Dr. Aygül Süel’i ziyaret etti. Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’nde gerçekleşen ve borsa yetkililerinin de hazır bulunduğu ziyarette Borsa Başkanı Ali Bektaş, kazı başkanı Prof. Dr. Aygül Süel ile Ortaköy ilçesinde yapılan kazı çalışmaları hakkında görüş alışverişinde bulundu.
Ticaret Borsası Başkanı Ali Bektaş, bu meselenin borsalar meselesi değil, bizzat Çorum halkının meselesi olduğunu söyledi.
Tarihi Şapinuva ören yerlerinde ilk ticaret yeri ve pazarı belirtilerinin bulunduğuna dikkat çeken Bektaş, tarihi değerlerin tanıtımı yapılması ve tarihe sahip çıkılması açısından bu durumun çok önemli olduğunu söyledi.
Bugün ki modern borsacılığın izlerine Şapinuva’da rastlandığını hatırlatan Bektaş, “Şapinuva’nın o günkü şartlara göre ticaret merkezi olması durumunun bugüne göre yorumlanırsa ve mevcut mimari yapısıyla değerlendiğinde,kazı alanındaki (b) binasının çevresi ve üzeri kapatılmış. Bölgede bin 200 metrekarelik büyük bir çarşı olması,ürünlerin bozulmaması için üstünün demir direkler üzerine yerleştirilmiş eğimli bir çatıyla kaplanmış olması, etrafının çevrili olması ve kapılarla koruma altına alınması,ürünlerin bu kapılardan içeri alınarak kapı yanındaki envanter odasında sayılıp tartılıp kayıt altına alınarak yaklaşık 73 küp içerisinde 150 tonluk ürünün muhafaza altına alınması noktalarına bakılarak bugünkü modern borsacılığın en önemli gereklerinden olan alıcı ve satıcının bir araya getirilerek,belli kural ve kaideler çerçevesinde ticaretin yapılması, paranın tedavülde olmadığı takas ve kıymetli madenlerinin kullanımıyla yapılan aleniyet ilkesine dayalı ticaretin belirtilerin görülmesi nedenleri ile Şapinuva için bugün ki modern borsacılığın temellerini teşkil eden unsurlar barındırdığını söylemek hiç de yanıltıcı olmayacaktır”
Şapinuva Kazı Başkanı Prof. Dr. Aygül Süel ise Şapinuva kazı alanında kazı alanında bulunan “B” binası olan ticaret merkezi ile ilgili bilgiler vererek, “Şapinuva’da yapılan ticaret şekli, devlet eliyle kanunlara bağlanmış. Henüz bu kazı alanı içerisinde gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen çok değer var. Atatürk, Türkiye’nin tapusunun Hititler olduğunu ve sahip çıkılması gerektiğini söylemiştir” dedi.