Kar Körlüğüne Dikkat

Operatör Doktor Tuncay Saatçi, karın yoğun hissedildiği günlerde, güneşten gelen ultraviole ışınların kar ya da buzla kaplı alanlarda yansıyarak göze zarar vermesi sonucu kar körlüğünün oluşabileceğini bildirdi.

Saatçi, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'yi etkisi altına alan karın, gözler için tehlike oluşturduğunu belirterek, karlı havalarda, güneş gözlüğü takmadan dışarı çıkmanın veya koruyucu gözlük olmadan kar sporları yapmanın kar körlüğüne davetiye çıkardığını ifade etti.

"Karın yoğun hissedildiği bu günlerde güneşten gelen ultraviole ışınların kar ya da buzla kaplı alanlarda yansıyarak göze zarar vermesi sonucu kar körlüğü oluşabilir" ifadesini kullanan Saatçi, kar körlüğünün ilk belirtilerinin gözde kuruma olduğunu aktardı.
Saatçi, körlüğün etkisini birkaç gün içerisinde yitirmesine rağmen tedavi edilmediği takdirde gözde yarattığı ağrıların rahatsız edici boyutlara ulaşabileceğini belirterek, şunları kaydetti:
"Böyle bir durumla karşılaşmamak için göz tedavi edilmeli. Öncelikle gözün mümkünse tuzlu suyla yıkanması ve yoğun göz yaşı tedavisi gerekiyor. Göz pansumanla kapatılabilir ya da göz kapaklarının üzerine soğuk kompres uygulanabilir. Ancak kesinlikle göz kapakları ovuşturulmamalıdır. Çünkü kuruluk sebebiyle göz kapağı ve gözün birbirine aşırı sürtünmesi sonucu hafiften ağıra doğru değişebilen tahriş bulguları ile kornea ve konjonktiva gibi yüzeysel dokularda hasar meydana gelebilir."
Kaynak: AA