Abant Platformu’nda ‘birlik Mesajları’

Bolu’da Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın alt kuruluşu olan Abant Platformu’nun 30. toplantısı, ‘Aleviler ve Sünniler: Barışı ve Geleceği Birlikte Aramak’ başlığıyla Abant’ta başladı.

Abant Platformu’nda ‘birlik Mesajları’

Abant Tabiat Parkı’nda bulunan Büyük Abant Oteli’nde düzenlenen toplantıya; gazeteciler, yazarlar ve akademisyenlerin yanı sıra Anadolu Alevi Derneği, Erikli Baba Dergahı, Cem Vakfı, Alevi Vakıfları Federasyonu ve Anadolu Alevi Bektaşi Federasyonu'ndan temsilciler olmak üzere 160 kişi katıldı.

Üç gün sürecek olan toplantının açılış konuşmasını yapan Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil, Alevilik ve Sünniliğin kavga haline getirilmemesi gerektiğini söyleyerek, “Yılmadan, usanmadan bir kere daha tanış olalım. Herkese, 'Gelin tanış olalım' demeyi vazife biliyoruz. Bu toprakların en temel rengi farklı olsun, fazilet ve erdemle el ele omuz omuza olmaya mecburuz. Bu coğrafyada Alevi ve Sünnilik kavga meselesi haline getirilmemelidir. Buna hiçbir zaman prim veremeyiz. Aleviliği farklılığı içinde ayrı bir zenginlik olarak tanınmasını kimse engelleyemez. Devletten beklediklerimiz vardı. İktidar ve gücü temsil edenlerden beklediklerimiz vardı. Adaleti temsil edenlerin güçlü olması lazım” şeklinde konuştu.

Ülkede ve dünyada yaşanan süreçlerle çok şeyi kaybettiklerini söyleyen Mustafa Yeşil, “Dostlarımızı, komşularımızı, arkadaşlarımızı ve yüreklerin oluşturduğu o atmosferi kaybettik. Birbirimizi zenginlik haline getirebilme özelliğimizi kaybettik. Belki de topyekun etrafımıza verebileceğimiz mesaj gücünü kaybettik. Onun için yılmadan, usanmadan bugün bir kere daha gelin tanış olalım ve bu manada da işlerimizi kolay kılalım çünkü tanış olmadan, karşılıklı sevmeden, sevilmeden, gönülleri açmadan, kırgınlıkları bertaraf etmeden, ön yargıları aşmadan yakınlaşmanın, sevmenin ve sevilmenin başka yolu olmadığını hepimiz acı tecrübelerle gördük ve yaşadık” ifadelerini kullandı.

Toplantıda Mustafa Yeşil’in ardından konuşan tarihçi Prof. Dr. Ahmet Yaşar Ocak, Atatürk’ün, diyanet işlerini diğer dinleri içine alan bir kurum olarak tasarlamadığını savundu. ‘Tarihsel Süreçte Orta Doğu ve Türkiye’de İnanç İlkeleri’ konulu oturumda konuşan Ocak, “Alevilik Hazreti Ali'yi sevme meselesi de değildir. Birçok problemi bünyesinde barındıran bir konudur. Mustafa Kemal Atatürk, Diyanet İşleri Başkanlığını şiddetle benimsediği laiklik kavramına aykırı olarak genelde İslami ve Müslümanları şekillendiren ve dizayn eden bir kurum olarak kurduğunu, onun zamanındaki diyanet işleri reislerinden bizzat onun talimatlarıyla yapılan yayınlarda net biçimde ortaya koyar. Aslında bu durumu çok iyi bilmelerine rağmen Aleviler, Diyanet İşleri Başkanlığını eleştirirken Atatürk'ü eleştirmezler. Atatürk hiçbir zaman diyanet işleri reisini diğer dinleri de içine alan bir kurum olarak tasarlamamıştır” ifadelerine yer verdi.

İki konuşmacının ardından ilk oturumda söz alanlar, Alevilik ve Sünnilik konusunda düşüncelerini aktardı.
Kaynak: İHA