'Türk Dünyasının Büyük Şahsiyeti' Belgeseli Kazakistan'da Gösterime Sunuldu

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in konu edildiği "Türk Dünyasının Büyük Şahsiyeti" belgeseli Kazakistan'ın başkenti Astana'da gösterime sunuldu.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Teleradyokompleks (TRK) işbirliği ile Kazakça, Türkçe ve İngilizce olarak 3 dilde hazırlanan 34 dakikalık belgeselin gösterimi Nazarbayev Merkezi'nde yapıldı.
Gösterimin ardından konuşma yapan TİKA Başkan Yardımcısı Süreyya Er, Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in Kazakistan'ın bağımsızlığını kazandığı 1991 yılından bu yana ülkenin kalkınmasına büyük emek verdiğini söyledi.

Er, Nazarbayev'in Türk dili konuşan ülkeler arasında kültür, eğitim, bilim ve ekonomi alanlarında işbirliği yapılmasında öncülük ettiğini dile getirdi.
Nazarbayev'in Türk dünyası içindeki işbirliğinin kalıcı ve kurumsal hale getirilmesine çaba harcadığını ifade eden Er, "Sayın Nazarbayev'in önemli hizmetleri Türk milleti tarafından iyi bilinmekte ve saygı ve minnetle karşılanmaktadır. Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül ve Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın da çeşitli defalar belirttiği üzere, Sayın Nursultan Nazarbayev Türk dünyasının 'aksakalı' olarak görülmektedir" dedi.

TİKA olarak Kazakistan ile Türkiye arasındaki işbirliğini geliştirmeye yönelik yüzlerce proje ve faaliyet yürüttüklerini anlatan Er, bir yandan ortak tarihi ve kültürü korumaya yönelik projeleri hayata geçirirken, diğer yandan da kalkınma yolunda işbirliğini güçlendirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Süreyya Er, Nazarbayev'in fikirleri ve hizmetlerinin dünyaya duyurulması için TRK ile ortaklaşa hazırladıkları "Türk Dünyasının Büyük Şahsiyeti" belgeseli ile tarihe not düşmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Belgesel gösteriminin ardından, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbeyev'in Özel Kalem Müdürü Mahmut Kasımbekov, belgeselin yapımında emeği geçen Türk yetkililere teşekkür etti. Kasımbekov, daha sonra TİKA Başkan Yardımcısı Er'e Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan imzalı kitap hediye etti. Süreyya Er de Kasımbekov'a bakır işlemeli tabak takdim etti.

Kaynak: AA