'PİKOLO-Daha iyi bir geleceğe büyümek'

Mevsimlik çocuk işçiliğine dikkati çekmek amacıyla hazırlanan "PİKOLO-Daha iyi bir geleceğe büyümek" belgeselinin İstanbul'daki ilk gösteriminin ardından diğer şehirlerde de daha geniş bir kitlelere ulaşması amaçlanıyor.

'PİKOLO-Daha iyi bir geleceğe büyümek'
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Temsilciliği ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü işbirliğiyle yürütülen "Ordu İlinde Mevsimlik Fındık Tarımında Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesi Projesi" kapsamında hazırlanan "Pikolo- Daha İyi Bir Geleceğe Büyümek" belgeselin İstanbul'daki ilk gösterimi yapıldı.

Kamu ve özel sektör işbirliğini içeren ortaklıklar oluşturarak eğitim aracı olmayı ve bu konuda kamuoyu yaratmayı amaçlayan belgesel, Ordu'da 2013'te fındık hasadı süresince kamu ve yerel yönetimler, mevsimlik işçi aileleri ile çocukları, bahçe sahipleri, tarım aracıları, eğitimciler ve yöre halkıyla gerçekleştirilen görüşmeler ışığında hazırlandı.

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Deniz Gürgen'in yönetmenliği, Erkut Ertürk'ün yapımcılığını yaptığı belgeselde, mevsimlik tarımda çocuk işçiliğinin nedenleri ve sorunları ortaya konurken, bunların ortadan kaldırılması için çözüm yolları da aktarılıyor.

Mevsimlik tarım işlerinde çocuk işçiliği ile mücadele konusunda kamuoyu duyarlılığının artırılmasına katkı sağlanması öngörülen belgeselin ilerleyen günlerde, İstanbul ve diğer şehirlerde de yapılması planlan gösterimleriyle daha geniş bir kitleye ulaşması amaçlanıyor.

- 330 mevsimlik işçi olarak çalışan aileye ulaşıldı

"Ordu İlinde Mevsimlik Fındık Tarımında Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesi Projesi"yle Türkiye'de mevsimlik gezici tarım işlerinde çocuk işçiliğinin sona erdirilmesine katkı sağlanması hedefleniyor.

Proje kapsamında, 330 mevsimlik işçi olarak çalışan aileye ulaşıldı. Ailelerin 192'sine bireysel danışmanlık ve rehberlik hizmetleri sunulurken, diğerleri grup danışmanlığı ve eğitim hizmetlerinden yararlandı.

6-15 yaş grubunda 381 çocuğa ulaşılırken, bunların 252'si, eğitim hizmetlerinin sağlanması yoluyla işten çekildi veya işe girişleri önlendi. Diğerleri ise eğitim dışı hizmetler ve sosyal faaliyetlerden yararlandı. 22 tarım aracısına danışmanlık sunuldu ve mevzuat konusunda bilgilendirme çalışmaları yapıldı. 104 fındık bahçesi/ekim alanı sahibi ile görüşme yapıldı ve eğitim, danışmanlık hizmetleri sağlandı. Türkiye'de mevsimlik fındık tarımında çocuk işçiliğine karşı üretici farkındalığını artırmak için 3 büyük fındık sanayicisi firma ve 8 toptancı ile işbirliği yapıldı.


Kaynak: AA