Diyetisyen Ünlüdağ Açıklaması
Çerkezköy Özel Optimed Hastanesi Diyetisyeni Tuğçe Ünlüdağ, soda ile maden suyuna dair kavram karmaşasının mevcut olduğunu, ikisinin farklı şeyler olduğunu söyledi.
Maden suyunun, içerdiği tüm mineraller ve karbondioksit gazı ile birlikte yer altından çıktığını ve doğal olduğunu dile getiren Ünlüdağ, sodanın içilebilir nitelikteki herhangi bir suya karbondioksit gazı basılmasıyla elde edildiğini kaydetti.
Maden suyunun yeryüzüne çıkarken geçtiği katmanlardan mineralleri de alarak yol aldığını ve birçok minerali bünyesinde bulundurduğunu belirten Diyetisyen Ünlüdağ, “Bu açıdan maden suyu mineralce çok zengin iken soda doğal olarak mineral içermez. Maden suyunun içinde; bikarbonat, sülfat, klorit, kalsiyum, magnezyum, florit, demir ve sodyum bulunur. Bu içeriği sayesinde günlük kalsiyum ve magnezyum minerali ihtiyacının karşılanmasına da yardımcıdır. Ancak markadan markaya içeriğindeki mineral miktarı değişkenlik gösterir. Maden suyu alırken sodyum içeriği düşük, kalsiyum ve magnezyum içeriği yüksek olanlar tercih edilmelidir. Tüketicilerin etiket bilgisi okuması bu noktada önem taşımaktadır” dedi.
Sodanın da maden suyunun da mideyi rahatlatma özelliğine sahip olduğunu kaydeden Ünlüdağ, maden suyunun alkali yapısı nedeniyle mide asiditesini nötralize ettiğini ve bu özelliğinden dolayı peptik ülser hastalığının tedavisinde önemli bir rolü olduğunu kaydetti.
Diyetisyen Ünlüdağ, maden suyunun fonksiyonel mide-bağırsak hastalıklarında da semptomları azaltıcı etkisi olduğunu dile getirdi.
Gün içerisinde vücuttan çeşitli yollarla kaybedilen su ve mineralleri yerine koymak için günde 1-2 şişe maden suyu içmenin yararlı olacağını söyleyen Ünlüdağ, “Normal kilodaki kişiler için 2 şişe, kilolu bireyler için günlük 1 şişe maden suyu önerilebilir. Fakat sodyum alımı sınırlanması gereken böbrek hastaları, kalp hastaları ve hipertansif bireyler için önerilmez” diye konuştu.